Veiligheidswaarschuwing -  Wij roepen Vitariz (Alinor) Rijstdessert vanille  terug. Lees meer.
×
Van dichtbij bijzonder
Puur NL zoekt de boeren, telers en producenten uit Nederland die geloven in kwaliteit, oorspronkelijkheid en authenticiteit. Zij voldoen niet alleen aan de biologische beginselen, maar hebben meer te bieden. Ze leveren producten met een verhaal. Puur NL brengt deze producten bij elkaar. Een assortiment bijzondere biologische producten uit de regio. Met een heldere aanduiding over de herkomst: door wie, waar en hoe wordt er met hart, ziel en grote overtuiging aan de producten gewerkt. Maar ook met de zekerheid dat de consument het beste krijgt. In smaak, kwaliteit, oorsprong en vakmanschap. Van dichtbij bijzonder.
Wat betekent Puur NL voor uw winkel?
Puur NL is…
Puur NL is trots op zijn boeren, telers en producenten. Zij zorgen ervoor dat achter élk product een verhaal schuilt. Een verhaal over de persoon achter het product, de regio waaruit deze afkomstig is, de bijzondere werkwijze of over het bedrijf waar met volle overtuiging en liefde voor natuur en dier wordt gewerkt.
Puur NL brengt je dicht bij de oorsprong. Of beter gezegd: het brengt de oorsprong dicht bij jou. Waardoor deze niet langer anoniem is en je begrijpt wat deze producten zo bijzonder maakt. Waarom? Omdat dit hetgeen is dat u écht wilt (w)eten.
Puur NL geeft zekerheid. Aan jou. Dat jij het beste krijgt. Maar ook aan mens en milieu. De telers en boeren krijgen een eerlijke prijs, waardoor ze ook op lange termijn producten kunnen blijven leveren. Ze zijn bijzonder en dat wil Puur NL graag zo houden. Sterker nog: er wordt meer van ze verwacht. In ruil voor een lange samenwerking en eerlijke prijs vraagt Puur NL de boeren, telers en leveranciers iets terug te doen. Niet in de prijs, maar voor de natuur en het milieu. Bijvoorbeeld voor een gezonder bodemleven, meer biodiversiteit of vooruitgang in een duurzamere bedrijfsvoering. Belangrijke elementen om er zeker van te zijn dat ook toekomstige generaties van bijzondere producten kunnen genieten.
Puur NL houdt rekening met ons milieu. Daarom worden alleen producten verpakt waarvoor een verpakking écht een functie heeft. Zo duurzaam mogelijk. Zo blijft de inhoud langer vers en verspillen we minder voedsel. Op alle verpakkingen staat een weggooiwijzer. Zo weet je precies hoe je qua afvalwerking met de verpakking om moet gaan.
Maak kennis met...
Frank de Koning uit Tinte
Puur NL producten: biodynamische snacktomaten - sweetelle & wilde tomaat
Frank is opgegroeid in de tuin, zijn vader teelde al komkommers. De vier verwarmde kassen van zijn biodynamisch glastuinbouwbedrijf bevinden zich allemaal op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. In Brielle en Tinte. Frank heeft deze plek gekozen vanwege het goede licht, de milde zachte winters en de niet te warme zomers. Dit komt de kwaliteit en smaak ten goede van de groenten die hij sinds 2000 biodynamisch teelt. Eén van de vereisten voor biodynamische groenten telen is dat de planten in de aarde staan en niet op substraat.
"Logisch. Planten horen in de bodem en goede producten komen uit een omgeving waarin de biodiversiteit op orde is. Daar ontwikkelen zich sterke planten die minder vatbaar zijn voor schimmels en ziektes. Ingrijpen is dan veel minder nodig. Wij maken daarin duidelijke keuzes, zoals bloemenranden rondom de kassen. Deze trekken insecten aan die helpen bij het bestrijden van bijvoorbeeld luizen en witte vliegen. Al jaren wonen er kolonies mussen in onze kassen. Ze zijn zelf gekomen en blijkbaar vinden ze het een fijn thuis. Ik ben blij met ze, want ze eten onder andere de rupsen en pissebedden.’
Vaste teler: Frank de Koning
Beschikbaarheid sweetelle & wilde tomaat:
Piet van Andel & Sjaak Twisk uit Zeewolde
Puur NL producten: uien en sjalotten
De gele uien, rode uien en sjalotten van Puur NL groeien in Flevoland op de biologische akkers van Piet van Andel en Sjaak Twisk. Zij zijn bio-boeren van de eerste generatie en telen al meer dan 20 jaar uien en sjalotten. Op de kleigrond van de vroegere Zuiderzee is nooit chemie en kunstmest gebruikt. Het zit vol met mineralen die de bodem haar natuurlijke vruchtbaarheid geven. Een ideale basis voor de teelt van mooie smaakvolle uien en sjalotten!
Piet van Andel: ‘’Onze teeltmethode is biologisch en deels biologisch-dynamisch. Biodiversiteit is waar we voor staan. We houden de bodem gezond door alleen biologische dierlijke mest en stro te gebruiken. Dit halen we zoveel mogelijk van biologische boeren uit de buurt. Om de ontwikkeling van bodemziekten tegen te houden (en dus de grond vruchtbaar te houden) werken we daarnaast met een gewasrotatie van 1 op 6 á 1 op 8. We telen dus maar eens in de zes tot acht jaar hetzelfde gewas. Vooraf bereiden we de grond optimaal voor door graan of grasklaver te telen. Op de akkerranden van ons bedrijf worden bewust bloemen geplant. Dit ziet er prachtig uit, maar trekt ook nuttige dieren die als natuurlijke bestrijders fungeren. Het bewaren, sorteren én verpakken doen we op ons eigen bedrijf. We hebben een moderne bewaarmethode: in de schuren kunnen we de uien ingekoeld bewaren tot het voorjaar. De energie hiervoor komt van zonnepanelen die op het dak liggen.’’
Vaste teler: Piet van Andel & Sjaak Twisk
Beschikbaarheid uien & sjalotten:
Elze-Lia Visser uit Ingen
Puur NL producten: frambozen, bessen en bramen
In het hart van de Betuwe teelt ze naast frambozen ook bramen, pruimen, kiwi bessen en rode bessen. Met haar in 2010 opgerichte bedrijf Fruitweelde, heeft Elze-Lia een wens om teler te worden laten uitkomen. Een biodynamische, want dat past bij haar toekomstvisie en levenswijze.
"De smaak van onze vruchten wordt bepaald door de natuur. De zon, het water, de bodem en zijn voedingsstoffen. Alles hangt met elkaar samen. Dierlijke mest biedt voeding voor de bodem, de bodem biedt voeding voor de vruchten en de vruchten bieden voeding voor de mens. Of het nu gaat om de kwaliteit of om de smaak, alles begint bij de bodem. Daar gaan wij zuinig mee om."
Drie vaste telers: Sjaak van der Poel en Marlène Woutersen uit Dwingeloo, Elze-Lia Visser uit Ingen en Moorberries uit Helenaveen. Door een ruimere keuze in telers kunnen we iedere dag van de week goede blauwe bessen garanderen.
Vaste teler: Elze-Lia Visser
Beschikbaarheid Puur NL bramen:
Rolf en Daniëlle Kanninga uit Gasselternijveen
Puur NL producten: biodynamische eieren
Puur NL kiest bewust voor biodynamische eieren. Biodynamische pluimveehouders geven alle aandacht aan het welzijn van de kippen én het milieu. De kippen leven zoveel mogelijk in hun van oorsprong natuurlijke omgeving. Hierdoor voelen ze zich op hun gemak en leggen ze bijna dagelijks een heerlijk ei. Zo ook bij Pluimveebedrijf Boerveenshof in Gasselternijveen. Rolf en Daniëlle Kanninga houden hier circa 9.000 biodynamische kippen.
"Onze kippen hebben meer stalruimte (5 kippen/m2, bij normaal bio 6 kippen/m2), een grotere uitloop mét struiken en bomen voor beschutting en er lopen hanen om de kippen te beschermen tegen bijvoorbeeld roofvogels. Mest van de kippen gaat naar onze vaste akkerbouwer die het graan verbouwt dat wij aan onze kippen voeren. Het is 100% biologisch en minstens 50% van de ingrediënten is biodynamisch."
3 vaste biodynamische pluimveehouders en de eiercodes:
Beschikbaarheid:
Familie Maris uit Oudemolen
Puur NL producten: aardappelen
Vader Anne-Willem en zoon Max zijn vierde en vijfde generatie op het akkerbouw bedrijf, dat al sinds 1892 bestaat. Grenzend aan het milde klimaat van Zeeland is dit van oudsher een gebied wat uitstekend geschikt is voor akkerbouw. Op de jonge west Brabantse zeeklei wordt sinds 2000 op biologische wijze geteeld.
“Aardappelen zijn van oudsher een pijler onder ons bedrijf. Een mooie teelt die we met alle zorgvuldigheid uitvoeren. De start begint in het najaar met een bemesting van vastemest, waarna we een groenbemester inzaaien. Deze ploegen we in de winter netjes onder. Groenbemesters zijn planten die zorgen voor een betere bodemstructuur, het organische stofgehalte op peil houden en zorgen voor het vastleggen van stikstof. In februari kiemen we het pootgoed voor, zodat de aardappels in april na het poten een vlotte start kunnen maken. Voor Puur NL telen we de rassen Vitabella en Carolus”.
Beschikbaarheid:
Familie Peeters-Mertens uit Neer
Puur NL producten: Boerenkool
Wim en Ellen zijn gevestigd in het Midden-Limburgse Neer aan de Maas. Sinds 1 januari 2018 is hun zoon Robin na het afronden van zijn studie bij zijn ouders werkzaam in de maatschap en de beoogde opvolger. Er wordt voornamelijk geteeld op zandgronden en pachten grond bij van een collega bio-akkerbouwer. Dit is vruchtbare kleigrond langs de Maas.
"Boerenkool wordt gezien als de ultieme wintergroente maar de start is al begin juni in de lente! Half juli worden de plantjes in vruchtbare kleigrond langs de Maas geplant. Deze grond houdt het vocht goed vast, maar ondanks dat is het de afgelopen zomer toch enkele keren beregend."
Beschikbaarheid:
Kees Konijn uit Zuidoostbeemster
Puur NL producten: appelen
In de Beemster is de fruitboom niet uit het landschap weg te denken. Het biodynamische fruitbedrijf van Kees Konijn bestaat als enige in dit gebied, al vier generaties lang. Uit volle overtuiging kweekt Kees op biodynamische wijze een deel van onze Elstar appelen. Kees begeleidt de natuur door goed te observeren en te analyseren wat er gebeurt. Het doel is een rustige en gelijkmatige groei.
“Deze omgeving helpt daarbij. De Beemster ligt op perfecte afstand van de zee. De gematigde tempratuur en vochtigheid heeft een geweldige uitwerking op de uitgroei van ons fruit. De grond is egaal, regelmatig van opbouw en geeft zijn voeding geleidelijk af. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige en vruchtbare groei."
Beschikbaarheid:
Henry van der Woerd uit Tollebeek
Puur NL producten: wortelen
Henry is één van onze worteltelers en de derde generatie die het bedrijf met veel passie voor het vak runt. Op 225 hectare land teelt hij sinds 2008 verschillende biologische groenten, waaronder wortel.
"We besteden binnen ons bedrijf veel aandacht aan de bodemvruchtbaarheid. Zo versterken wij de bodem en het bodemleven door een ruime vruchtwisseling. Bijvoorbeeld luzerne, dat telen wij zodat de bodem tot rust kan komen en het land vruchtbaar blijf. Door verlichting van de bodem te voorkomen heeft het gewas een betere doorworteling en een goede mineralenopname. Daaruit komen wortelen waar we trots op zijn!"
Beschikbaarheid:
Siete en Marlies Neef uit 's-Gravenzande
Puur NL producten: biodynamische rucola, rucola melange, veldsla en baby leaf
Gelegen achter de duinen van het Noordzeestrand bevindt zich het biodynamisch teeltbedrijf van Siete en Marlies. Met veel passie worden hier sinds 2001 frisse, gezonde, jonge bladgewassen en radijs geteeld. Het Westland, ook wel de ‘Glazen Stad’ genoemd, heeft een gunstige ligging aan de kust. De relatief hoge temperaturen in de winter en het overvloedige zonlicht is voordelig voor de tuinbouw. Het gunstige klimaat is één van de redenen dat het Westland is uitgegroeid tot een welvarende en innovatieve tuinbouwstreek. Maar daar houdt het voor Siete en Marlies niet op.
"Wij telen onze biodynamische gewassen op een lichte zavelgrond. Zavel is een mengsel tussen zand en klei. Deze grond is vruchtbaar en goed te bewerken, houdt voldoende water vast, en overtollig water kan goed wegzakken. Echte tuinbouwgrond dus. Door de zorgvuldige biodynamische bewerking (o.a. wisselteelt) van de grond en het gebruik van slechts groencompost en vulkanisch gesteente kan het bodemleven in onze kas floreren. De bodemvruchtbaarheid wordt hierdoor vergroot waardoor er gezondere en sterkere planten groeien die ook zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen een goede en mooie oogst kunnen geven. Het krijgt van ons alle de tijd om op natuurlijke wijze te groeien. Dit geeft meer smaak, meer voedingswaarde. En om de versheid te garanderen houden we het naoogst traject daarentegen zo kort mogelijk. De rucola die je morgen eet staat waarschijnlijk vandaag nog bij ons in de grond."
Vaste teler: Siete Neef uit 's-Gravenzande
Beschikbaarheid:
Dorus Heeren van Heereco uit Uden
Puur NL producten: champignons en paddenstoelen
De omgeving Uden is van oorsprong een van de drie Nederlandse teeltgebieden waar in de jaren 50 de bovengrondse paddenstoelenteelt is ontstaan. Sinds 2005 teelt Dorus samen met zijn broer Jeffrey volledig biologisch.
"Goede compost is van essentieel belang. Bij ons is deze van zeer hoge kwaliteit. De grondstoffen zijn afvalproducten van andere biologische bedrijven. We werken met biologische stro en gebruiken mest van biologische kippen. Na onze teelt leveren wij de ‘champost’ (zo heet compost als de champignons eraf geplukt zijn) weer terug aan de biologische akkerbouwer die daarmee zijn akkers bemest. Daarmee is de cirkel rond."
Twee vaste kwekerijen: Heereco en Nesco.
Hieronder vallen meerdere kwekers: Dorus & Jeffrey Heeren (Uden), Jozef van den Elsen (Sint-Oedenrode), Teunie Bloem (Hernen) en Jeroen Smits (Gemert). De kwekers hebben verschillende plukdagen. Zo kan Puur NL iedere dag van de week goede en verse champignons garanderen.
Beschikbaarheid champignons & paddenstoelen:
Bas Groeneveld uit Dronten
Puur NL producten: gedroogde knoflook
Er bestaan twee soorten knoflook: knoflook die wordt afgezet als versproduct en knoflook die gedroogd wordt uitgeleverd. In Nederland bestond vooralsnog alleen teelt voor verse knoflook, welke dan ongeveer een halfjaar beschikbaar is. Het meeste wordt geëxporteerd, want in eigen land wordt veelal gedroogde knoflook geconsumeerd. Gedroogde knoflook ligt doorgaans jaarrond in het schap, maar komt niet uit Nederland. De reden is ons klimaat. Door het Nederlandse klimaat, met onvoldoende warmte en het geringe aantal zonuren, is het lastig goede gedroogde knoflook te telen.
Maar door het veranderende klimaat ontstaan er mogelijkheden. Puur NL knoflookteler Bas Groeneveld: ‘’Door klimatologische ontwikkelingen lijkt het Nederlandse klimaat steeds beter geschikt voor de teelt van droge knoflook. Ik houd van uitdagingen en Puur NL wil zoveel en zo lang mogelijk producten uit Nederland aanbieden. Samen zijn we een traject gestart om gedroogde knoflook in Nederland te telen. Met succes. De oogst van Nederlandse bodem is nu beschikbaar.‘’
Beschikbaarheid:
Hilde en Arnold Jansen uit Den Hoorn
Puur NL producten: druiven
In Midden-Delfland aan de rand van Westland, vind je verscholen achter grote kassenbedrijven, biodynamische Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight van Hilde en Arnold Jansen. In het oog springt direct de oude druivenserre uit 1925. Hierin staan een aantal oude druivensoorten, waarvan het hout van de originele bomen uit 1885 stamt. Toen plantte overgrootvader Hein Janssen zijn eerste druivenbomen in de grond. Als vierde generatie druivenkwekers herstelt dit echtpaar de oude glorie van de ooit beroemde Westlands Roem druiven.
‘’Wij zijn beiden geboren en getogen in de tuinbouw, de gangbare tuinbouw wel te verstaan. Na de HAVO was het een bewuste keuze om in de tuinbouw verder te gaan. Toen we trouwden beheerden we eerst twee jaar de tuin van Arnolds ouders, de plek waar in 1885 de eerste druivenbomen in de grond zette. Met de 14 druivenserres, bloemen, kruiden en groenten onder platglas was de tuin echt een paradijs. In 1981 verhuisden wij naar onze huidige locatie en startten een eigen tuinderij met sla- en paprikateelt. We noemden ons bedrijf Nieuw Tuinzight. Precies zoals de tuinderij van Hein Janssen heette. Via teelten in de grond, in potten, op steenwol en in flugsand kwamen we op een punt waarop we dachten; dit past niet bij ons. De tuindersbedrijven werden bovendien almaar groter. Dat wilden wij niet. Wél wilden we tuinen zoals op de oude tuin. In de grond, geen kilo uitdagingen, gewoon tuinder zijn.’’
Beschikbaarheid:
Sijbrand Westra uit Dronten
Puur NL producten: aardappelen
Sijbrand is een jonge generatie teler met échte liefde en overtuiging voor zijn manier van telen. Voor Puur N teelt hij Alouette. Op de zeeklei rijke grond wordt sinds 2000 biologisch geteeld en sinds 2017 zelfs volledig biologisch-dynamisch.
‘’Wij telen in de polder in Dronten op zeeklei. Dat is eigenlijk in verhouding hele jonge grond. Deze heeft geen historie in belasting en teelt, daaruit komen kwalitatief hele mooie aardappelen. Wij werken aan een natuurlijke balans. Zorgen ervoor dat we onze planten niet overbemesten. Deze aardappelen krijgen de tijd om te groeien, het liefst zonder in te grijpen. In het verleden heb ik mijn licenties gehaald voor het hanteren van synthetisch-chemische gewasbeschermingsmiddelen. Toen ik hoorde dat één kopje voldoende effect heeft voor een tank van in 3000 liter, besefte ik me hoe gevaarlijk het gebruik van dergelijke middelen moest zijn. Voor jezelf en voor de omgeving. Daarom ben ik nu overtuigd biologisch-dynamisch teler.“
Beschikbaarheid:
Lees meer over onze Puur NL telers
Volg onze telers op www.facebook.com/puurnlbio
Powered by AdResults