Let op: bestel- en levermomenten kunnen rondom de feestdagen wijzigen  Lees meer
×Vanuit de kracht van de natuur
Het biologische akkerbouwbedrijf van Anne-Willem Maris is 70ha groot en is gevestigd op de West-Brabantse jonge zeeklei in de buurt van Fijnaart, wat fijne aarde betekent. Van oudsher een gebied wat uitstekend geschikt is voor akkerbouw, fruitteelt en melkveehouderij, grenzend aan het milde klimaat van Zeeland. Ruim 10 hectare wordt gebruikt voor aardappels.
Familie Maris uit Oudemolen
Puur NL producten: aardappelen
Vader Anne-Willem en zoon Max zijn vierde en vijfde generatie op het akkerbouwbedrijf, dat al sinds 1892 bestaat. Grenzend aan het milde klimaat van Zeeland is dit van oudsher een gebied wat uitstekend geschikt is voor akkerbouw. Op de jonge West-Brabantse zeeklei wordt sinds 2000 op biologische wijze geteeld.
“Aardappelen zijn van oudsher een pijler onder ons bedrijf. Een mooie teelt die we met alle zorgvuldigheid uitvoeren. De start begint in het najaar met een bemesting van vastemest, waarna we een groenbemester inzaaien. Deze ploegen we in de winter netjes onder. Groenbemesters zijn planten die zorgen voor een betere bodemstructuur, het organische stofgehalte op peil houden en zorgen voor het vastleggen van stikstof. In februari kiemen we het pootgoed voor, zodat de aardappels in april na het poten een vlotte start kunnen maken. Voor Puur NL telen we de rassen Vitabella en Carolus”.
Goed bewaren is een kunst
Na een groeiseizoen van minimaal 3 maanden, rooien we de aardappels en doen ze voorzichtig in kisten. Deze drogen we voor een droogwand, hierdoor wordt warm lauwe lucht geblazen, zodat het product plus de grond langzaam kan drogen. De grond tussen de aardappels zorgt ervoor dat de aardappels niet tegen elkaar schuren en mooi blijven in hun schil. Na een droogperiode bewaren we ze koel en donker totdat de afnemer erom vraagt. Goed bewaard kan de consument nog lang na de oogst van verse Nederlandse aardappels genieten. Goed bewaren is een kunst.
"Onze aardappels worden elders gesorteerd, eventueel gewassen en ingepakt en vervolgen de weg naar de winkel. En wij als teler zijn best een beetje trots als u onze aardappels eet!"
Beschikbaarheid:
Afvalverwerking: bij het GFT afval
De verpakkingen van Puur NL zijn bewust, duurzaam & milieuvriendelijk verpakt zodat ze het milieu zo min mogelijk belasten. En ze worden alleen verpakt als dit de kwaliteit van het product ten goede komt. Deze verpakkingen zijn daar het bewijs van! Door deze aardappelen te verpakken blijft de inhoud langer vers en zo verspillen we minder voedsel.
Deze zak is volledig composteerbaar, hij mag dus bij het GFT afval. Dit is te herkennen aan het kiemplantlogo in de weggooiwijzer.
Over de teelt
We vragen Max Maris hoe de teelt van robuuste aardappelen in zijn werk gaat. “We weten en willen niet anders meer. Telen met respect voor de bodem, het hanteren van een ruim bouwplan, inzet van natuurlijke bemesting en het uitdenken van de beste onkruidbestrijding zijn zaken die ons dagelijks bezighouden. Dat samen met de mensen om ons heen; ons personeel, onze collega-boeren, onze leveranciers en afnemers.”
“Wij telen duurzaam, en proberen ook zo duurzaam mogelijk om te gaan met al deze mensen. Gebaseerd op lange termijn, met respect voor elkaar”.
Verduurzaming biologische aardappelteelt
Ondanks deze werkwijze zijn biologische aardappelen gevoelig voor Phytophthora, de belangrijkste aardappeloogstvernietiger ter wereld. De natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen die biologische telers mogen gebruiken bieden onvoldoende bescherming. Koperhoudende bladbemesting is, ook voor biologische telers, onder strikte voorwaarden toegestaan. Dit biedt meer bescherming, maar past niet in de denkwijze van onze telers. Zij willen de teelt verder verduurzamen door het gebruik van koperhoudende middelen volledig uit te bannen en dat van toegestane middelen tot een minimum te beperken.
Robuuste rassen bieden uitkomst
Al onze aardappelen zijn robuuste rassen. Deze zijn beter resistent tegen Phytophthora en kunnen zonder het gebruik van of alleen met natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen geteeld worden. Met deze sterke rassen helpen we onze telers het risico op oogstverlies op een duurzame wijze te verkleinen.
Zo eten wij onze aardappelen het liefst
“Thuis zijn we gek op gebakken aardappels, het hele jaar door. Als de aardappels vers zijn, laat de schil er dan omheen. Veel lekkerder, en de vitaminen blijven beter behouden.”
Powered by AdResults