Let op: bestel- en levermomenten kunnen rondom de feestdagen wijzigen  Lees meer
×Appelteler Kees Konijn uit Zuidoostbeemster
Puur NL producten: appelen
In de Beemster is de fruitboom niet uit het landschap weg te denken. Het biodynamische fruitbedrijf van Kees Konijn bestaat als enige in dit gebied, al vier generaties lang. Uit volle overtuiging kweekt Kees op biodynamische wijze een deel van onze Elstar appelen. Kees begeleidt de natuur door goed te observeren en te analyseren wat er gebeurt. Het doel is een rustige en gelijkmatige groei.
“Deze omgeving helpt daarbij. De Beemster ligt op perfecte afstand van de zee. De gematigde temperatuur en vochtigheid heeft een geweldige uitwerking op de uitgroei van ons fruit. De grond is egaal, regelmatig van opbouw en geeft zijn voeding geleidelijk af. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige en vruchtbare groei. Dat is belangrijk, want;
Met een aangepaste en uitgebalanceerde organische bemesting proberen we een optimaal evenwicht te creëren tussen groei en vruchtbaarheid, wat de weerbaarheid van de bomen extra versterkt. Het is mijn taak om de boom en omgeving het hele jaar door goed te verzorgen. Als ik dat goed doe laat de boom dat aan mij zien. Dat is mijn verantwoording. Over het algemeen herstelt de natuur zichzelf voor 80%. Ik heb dus geen 100% oogst, maar wel een product waar ik 100% achter sta.”
Uit een omgeving waar de natuur zijn werk kan doen
De appelen komen van drie vaste telers: Kees Konijn uit Zuidoostbeemster en Robbert Elshof uit Dronten. Door een ruimere keuze in telers kunnen we gedurende het gehele Nederlandse seizoen appelen aanbieden. Van september t/m april, altijd van deze vaste telers.
Beschikbaarheid:
100% composteerbaar – bij gft-afval
De appelverpakkingen van Puur NL zijn gecertificeerd composteerbaar en mag bij het gft-afval. Composteerbare materialen herkent u op Puur NL verpakkingen aan het kiemplantlogo in de weggooiwijzer. Indien er geen gft-afvalbak aanwezig is, dan mag dit bij restafval. Niet bij plastic afval, dit verstoort het plastic recycling proces.
Over de teelt
We vroegen Kees hoe de teelt van zijn appelen in zijn werk gaat. ’’Door een rustige groei hebben de vruchten een optimale smaak. En door gebruik te maken van vele kosmische krachten voegen we nog een extra bonus toe, dit geeft nog meer kwaliteit. Omdat de bomen gestaag groeien, zijn ze erg open en komen de appels en peren ook allemaal aan het aantal zonuren toe waardoor ze ook goed te bereiken zijn voor de kosmische krachten. Een positief gevolg hiervan is dat er ook veel minder schade optreedt door schimmels en insecten.
Het mooiste voorbeeld zijn wel de luizen. Veel groei, veel luizen. Bij gematigde groei kan de boom zichzelf wapenen tegen een aantal plaaginsecten en schimmels. Een nadeel is dat de explosieve groei ook stress in de boom aanwakkert wat niet bevorderlijk is voor de smaak. Wat zonder stress en in alle rust uitgroeit is kwalitatief super, door de speciale structuur van de vrucht.
We hebben een speciaal geselecteerde Elstar-boom geplant die uitblinkt in kleur en schilkwaliteit en nu is de combinatie van innerlijk en uiterlijk geweldig. Met een aangepaste en uitgebalanceerde organische bemesting proberen we een optimaal evenwicht te creëren tussen groei en vruchtbaarheid, wat de weerbaarheid van de bomen ten goede komt.’
Voor mij zijn mijn fruitbomen een spiegel. Het is mijn taak om de boom en omgeving het hele jaar door goed te verzorgen. Als ik dat goed doe, laat de fruitboom dat aan mij zien. Dat is mijn verantwoording. Daarmee lever ik een gezond product af, waar ik achter sta. Via de biodynamische werkwijze, met het Demeterkeurmerk."
Een gouden combi
De Elstar komt van oorsprong voort uit een kruising tussen Golden Delicious en Ingrid Marie. Dit is een handkruising, dus door mensenhanden uitgevoerd. Dit gebeurde toen door IVT in Wageningen. Twee lekkere handappels: de Golden Delicious -nog steeds populair- en de Ingrid Marie -helaas in de vergetelheid geraakt-. Het leuke is dat dit al in 1959 gebeurd is. De Elstar is dus al 60 jaar oud!
Primair is het een product om zo uit de hand te eten. Als tussendoortje of na de maaltijd, het maakt niet uit. Het is altijd heerlijk. Maar door de speciale structuur van het fruit is het ook heel geschikt om het te gebruiken als kook-/bakproduct. Appeltaart, appelcake, appelflappen, appelmoes, in salades en ook in hartige gerechten als Durum met wraps, ect. Ondanks dat het verwarmd of gekookt wordt houdt het zijn speciale smaak en karakter.
Powered by AdResults