Welkom bij Udea

Start uw bestelling door een afdeling te kiezen.

VOLGENDE
1/4
Assortiment

Zoeken naar gezonde producten

U kunt een lijst maken

VOLGENDE
2/4

Dit is uw boodschappenlijstje en winkelmandje

Hier wordt uw bestelling verzameld en rond u het bestelproces af.

VOLGENDE
3/4
Assortiment

Uniek: eerste gedroogde knoflook uit Nederland van Puur NL!

Er bestaan twee soorten knoflook: knoflook die wordt afgezet als versproduct en knoflook die gedroogd wordt uitgeleverd. In Nederland bestond vooralsnog alleen teelt voor verse knoflook, welke dan ongeveer een halfjaar beschikbaar is. Het meeste wordt geëxporteerd, want in eigen land wordt veelal gedroogde knoflook geconsumeerd. Gedroogde knoflook ligt doorgaans jaarrond in het schap, maar komt niet uit Nederland. De reden is ons klimaat. Door het Nederlandse klimaat, met onvoldoende warmte en het geringe aantal zonuren, is het lastig goede gedroogde knoflook te telen.

 

Maar door het veranderende klimaat ontstaan er mogelijkheden. Puur NL knoflookteler Bas Groeneveld: ‘’Door klimatologische ontwikkelingen lijkt het Nederlandse klimaat steeds beter geschikt voor de teelt van droge knoflook. Ik houd van uitdagingen en Puur NL wil zoveel en zo lang mogelijk producten uit Nederland aanbieden. Samen zijn we een traject gestart om gedroogde knoflook in Nederland te telen. Met succes. De oogst van Nederlandse bodem is nu beschikbaar.‘’

Bas Groeneveld uit Dronten
Puur NL producten: knoflook

In de Flevopolder ligt de biologische boerderij van Sjaak Twisk. Sinds 2015 hebben Bas en Sjaak een samenwerking voor de teelt van biologische knoflook. Dit is op dezelfde boerderij als waar ook een gedeelte van de uien en sjalotten van Puur NL geteeld worden. Naast het akkerbouwbedrijf heeft Sjaak ook een biologisch fruitbedrijf en een melk- en vleesveehouderij.

Bas Groeneveld: ’’We telen hier op prachtige grond, waarop al lang geen chemie en kunstmest meer wordt gebruikt. We willen de grond graag zo mooi houden en daarom telen we in harmonie met de natuur om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te voorkomen. De mest van Sjaaks runderen wordt opgespaard en later met de grond vermengd zodat dit kan dienen als voedingsbodem voor de knoflook. De grond biedt dan een goede basis voor biologische knoflookteelt. Om ziekten en plagen te voorkomen wordt een ruime vruchtwisseling aangehouden. Daarmee zorgen we voor een goede bodemgezondheid en dat is de basis voor smaakvolle en goede producten.‘’

Zo eet ik mijn knoflook het liefst


“Ik houd van knoflook roomsoep, lekker met bruchetta!”