Gijs Werschkull opende samen met Vincent van der Werf in 2014 de biologische lunchroom en restaurant GYS in Utrecht. Doel was 100% biologisch, gezond, lekker eten & drinken bereikbaar te maken voor iedereen. Inmiddels laat GYS met drie vestigingen zien dat een onderneming die 100% biologisch eten als bottom-line neemt, bereikbare prijzen kan hanteren én economisch succesvol kan zijn. Volgens Gijs is dit een kwestie van strategisch inkopen. Udea maakt daar onderdeel van uit.
Positieve impact op de gemeenschap
De basis voor GYS is een duurzame bedrijfsvoering. Niet alleen het eten en drinken dat ze serveren, ook de inrichting van de restaurants, de energieleverancier tot aan de schoonmaakmiddelen aan toe zijn duurzaam. Gijs: “Restaurant GYS staat voor duurzaamheid zonder concessies. Dat houdt in dat er niet alleen wordt gedacht aan de ecologische- en economische duurzaamheid van het bedrijf, maar ook de sociale impact van de onderneming is voor ons belangrijk. GYS is sterk gegroeid met steun van een hecht team en veel vaste klanten. We zijn trots op onze medewerkers en hechten veel waarde aan onze gehele community. Deze kernwaarden zien we terug bij Udea. Wij willen ook lokaal een positieve impact hebben op de gemeenschap, nu en in de toekomst. Dat Udea waar mogelijk producten van leveranciers uit de buurt aanbiedt, wordt dan ook erg gewaardeerd.”
Eten verbindt
Wat betreft duurzaamheid speelt ook maatschappelijke betrokkenheid een grote rol bij Gijs. Toen de vluchtelingenstroom in het nieuws kwam, wilde hij iets doen: “Zelf iets doen is zoveel bevredigender en je weet precies waar je geld terecht komt. Via de stichting GYS konden we na crowdfunding het restaurant SYR openen, waar Nederlanders en Syriërs samen werken. SYR gaat over verbinding. We serveren Syrische gerechtjes met een Europese twist. De kleine gerechtjes kun je delen en zo vormt eten de verbinding tussen Utrechters en vluchtelingen met een verblijfstatus. De winst van het restaurant besteden we aan scholing voor de vluchtelingen.''
Gijs: “Eten verbindt. Het doel van restaurant SYR is dat beide bevolkingsgroepen elkaar leren kennen. Vluchtelingen hebben ook dromen en kansen. Bij ons hebben ze een kans om zichzelf te ontwikkelen.”
Zorgen dat iederéén beter wordt
Voor Gijs is het belangrijk dat er goed wordt omgegaan met leveranciers en producenten: “Dit is Udea wel toevertrouwd, vandaar dat wij al twee jaar met grote tevredenheid met hen werken. De visie van Udea sluit aan bij de missie van GYS: ondernemen op een manier waar iederéén beter van wordt. Udea levert alleen biologisch. Waar het bij andere leveranciers soms lastig is de gehele keten van een (biologisch) product te achterhalen, weet je bij Udea beter waar je aan toe bent. Bovendien helpen de continuïteit en kwaliteit van hun producten ons bij het bereiden van gezonde, biologische gerechten met vernieuwende smaken. Udea is een ondernemer van deze tijd: ze zijn transparant en eerlijk over de duurzaamheid van de producten en hun eigen bedrijfsvoering. Wat mij betreft zouden veel meer horeca ondernemingen 100% biologisch kunnen zijn. Voor minder zou niemand het hoeven doen.”
Eko-keurmerk Goud
Als eerste restaurant keten in Nederland, heeft restaurant GYS het EKO-keurmerk Horeca Goud gekregen. Gijs: “Hiermee kunnen wij aan al onze gasten en partners aantonen dat 100% van onze levensmiddelen uitsluitend biologisch worden ingekocht. Die inkoop doen we bij biologisch gecertificeerde leveranciers, waarvan Udea marktleider is op dit gebied.”