Op dit moment hebben onze pluimveehouders te maken met extreem hoge voerprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Een groot deel van het biologisch graan wordt namelijk in Rusland en Oekraïne geproduceerd en sinds de oorlog zijn er geen exporten meer mogelijk naar Europa. Ook is de wintertarwe grotendeels vernield. Momenteel kan er geen grond bewerkt worden om later weer ingezaaid te worden. Naast deze hogere voerprijzen hebben de pluimveehouders ook te maken met hogere energie-, verpakkings- en brandstofprijzen. Om onze pluimveehouders op korte termijn tegemoet te komen, zijn de prijzen van alle eieren aangepast.
Udea heeft langdurige en persoonlijke relaties met leveranciers. Deze drijfveren zijn niet louter financieel, maar gericht op langere termijn. Hierdoor kunnen onze leveranciers investeren in de toekomst. De relaties zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen en blijven overeind als het een keer minder gaat. Door mede de kosten te dragen laten we zien echte partners te zijn nu en in de toekomst. We hopen dat u als klant daaraan bij wil dragen.
Blije kippen en diervriendelijke eieren. Zo zien wij het graag. Dat vergt een enorme inzet van onze pluimveehouders. Door gezamenlijk te investeren in nog meer dierenwelzijn, van kuiken tot haan, hebben we een grote stap vooruit gezet. En zo kunnen we met trots zeggen het meest diervriendelijke assortiment eieren van Nederland te hebben. Er is ontwikkeld op dierenwelzijn, biologische afkomstigheid en het laten opgroeien van de hanen.
Dierenwelzijn
Kippen die goed eten, leggen lekkere eitjes. Daarom geven onze biodynamische pluimveehouders hun kippen steeds meer regionaal voer, dat volledig van eigen boerderij komt. Daarnaast zorgen deze pluimveehouders dat 70% van de buitenloop is aangeplant met bomen en struiken waardoor de kip zich veilig voelt.
De belangrijkste stap vooruit voor het welzijn van de Demeter kippen is de overstap op het vangen met een speciale vangploeg volgens de ‘rechtop methode’. Door niet meer traditioneel vijf kippen tegelijk bij de poten te pakken, maar er twee rechtop te vangen, voorkomen we veel stress en botbreuken. Dit kost dubbel zo veel tijd, maar voor het welzijn van de kippen is het een grote stap vooruit.
Biologische afkomst
Dankzij een intensieve samenwerking met 100% biologische en biodynamische broederijen heeft de kip die onze eieren legt ook een biologische moeder gehad. Deze robuuste kip heeft een betere weerstand en maakt onze hele keten 100% biologisch.
Haantjes nu ook echte geluksvogels
Uit een ei komt net zo vaak een haan als een hen en bij gangbare bedrijven blijft alleen de hen leven. Dankzij de unieke samenwerking tussen Udea, de pluimveehouders en slager Henk van Oers (St. Hendrick) als verwerker, is dit in onze hele keten nu opgelost. We laten de hanen opgroeien en verwerken in vleesproducten, te herkennen aan het nieuw ontworpen 'broederhaanlogo', en maken de eieren iets duurder. Zo geven we het goede voorbeeld en laten zien dat vlees eten verantwoord en transparant kan zijn. Dit geldt voor alle eieren in het assortiment. Op het biodynamische pluimveebedrijf van Mieke en Tonnie de Bruijn scharrelt een deel van de haantjes tussen hun zusjes in de perenboomgaard. Dat is ook zo bij de hennen en hanen van GeluksVogel. Voor elke hen wordt er ook een haan grootgebracht. Hun mobiele kippenkar staat regelmatig op een nieuwe weide vol vers gras. De hanen worden verwerkt in de nieuwe hanensoep van GeluksVogel.
Een volwaardig hanenleven is best duur voor de pluimveehouder. Om samen de schouders onder dit project te zetten verrekenen we de kosten deels in de eieren van de kippen.
Langdurige samenwerking loont - Onze bio-pluimveehouder Wim Vredevoogd en onze bioslager Henk van Oers kennen elkaar al 40 jaar. De situatie van de eendagshanen was hen al heel lang een doorn in het oog en ze zochten samen naar oplossingen. Henk: “Als biologische sector hebben we niet de financiële middelen om dit voor alle kuikens op te lossen, maar in onze eigen keten is ons dat wel gelukt. Daar zijn we best trots op. Als consument doe je mee door iets meer voor je eitje te betalen.”
Haanvriendelijke eieren - Op het biodynamische pluimveebedrijf van Mieke en Tonnie de Bruijn scharrelt een deel van de haantjes tussen hun zusjes in de perenboomgaard en het aangeplante wilgenbos. Daar pikken ze eiwitrijke wormen en krijgen verder 100% biologisch voer van eigen land en van een biodynamische akkerbouwer uit de buurt. Een mooie, gesloten kringloop en een blij tokkende kippenfamilie. De biodynamische eieren van deze kippen worden verkocht onder de merken Groengilde en Puur NL.
Feit - Van de 30 miljoen legkippen in Nederland leeft zo’n 10% biologisch. Wanneer men eens in de 18 maanden een biologisch haantje eet, wordt er voor gezorgd dat ook hanen een zinvol, biologisch en diervriendelijk leven krijgen.
Man in de Pan - Koeien, geiten en kippen geven ons zuivel en eieren. Maar er worden evenveel stieren, bokken en haantjes geboren. Dit vlees is heel lekker, maar er is weinig vraag naar. De dieren zijn niet speciaal voor vleesproductie gefokt en dus is het vlees wat duurder: ze groeien minder snel terwijl ze meer eten. Met het project ‘Man in de Pan’ wil branchevereniging Bionext ook deze dieren een biologisch leven geven. Kijk op manindepan.nl voor info, inspiratie, recepten en verkooppunten.
Om van kuiken tot ei steeds het verschil te blijven maken investeren we voortdurend in nieuwe ontwikkelingen. Dat houdt de keten gezond en het verhaal kloppend. Intussen werken we ook aan verbetering in de keten van de volgende man in de pan: stiertjes.
O.A. VAN ROLF EN DANIËLLE KANNINGA
Puur NL zoekt de boeren, telers en producenten uit Nederland die geloven in kwaliteit, oorspronkelijkheid en authenticiteit. Zij voldoen niet alleen aan de biologische beginselen, maar hebben meer te bieden. Ze leveren producten met een verhaal. Puur NL brengt deze producten bij elkaar.
Deze biodynamische eieren zijn afkomstig van 3 vaste pluimveehouders: Rolf en Daniëlle Kanninga uit Gasselternijveen (eiercode: 0-NL-40329-01), Jan Rombouts uit Dronten (eiercode: 0-NL-43232-01) en Familie Slingenbergh uit Ane (eiercode: 0-NL-42806-01).
Kippenwelzijn
Biodynamische pluimveehouders geven alle aandacht aan het welzijn van de kippen én het milieu. Het voer van de kippen is 100% biologisch en minstens 50% van de ingrediënten is biodynamisch.
Beschikbaarheid: jaarrond.
Verpakking: FSC papier. De verpakking mag inclusief etiket bij het oud papier. Deze is volledig recyclebaar en plasticvrij.
KEES EN JOLANDA SIJBENGA
Op boerderij de ‘Dennenhoeve’ geven Kees en Jolanda Sijbenga sinds 2007 vol passie aandacht aan het welzijn van hun biologische kippen. In de ‘wintergarten’ stal - een overdekte uitloop - scharrelen bijna 4.000 kippen. Daarnaast kunnen de kippen minimaal 8 uur per dag, 365 dagen per jaar buiten rondscharrelen. Daar staan lekker veel bomen en struiken die het heel jaar groen blijven. Zo kunnen de kippen schuilen als er onraad is door bijvoorbeeld roofvogels. Maar de meest favoriete plek blijft toch wel de zandberg, waar de kippen graag een stofbad nemen.
Bijzondere eierdoosjes
Wist u dat eieren al ruim 100 jaar in het bekende en betrouwbare eierendoosje zit? De eieren van Biomeerwaarde zitten verpakt in bijzondere eierdoosjes. Dit doosje bestaat namelijk voor meer dan 50% uit grasvezel vanuit Staatsbosbeheer. Zo staat 1 kilo natuurgras aan maar liefst 20 doosjes graskarton.
JAM ROMBOUTS
De kippenboeren van Groengilde zijn al vele jaren bezig met het houden van kippen volgens de biodynamische werkwijze. Door de kippen zoveel mogelijk in hun van oorsprong natuurlijke omgeving te laten leven, produceren deze kippen bijna dagelijks een heerlijk eitje. Zo hebben de kippen meer ruimte in de stal – 5 kippen / m2 terwijl dit bij normale bio 6 kippen / m2 is -, een grotere uitloop die mooi beplant is met struiken en bomen zodat de kippen beschutting kunnen zoeken, en lopen er hanen tussen de kippen om ze te beschermen tegen bijvoorbeeld roofvogels.
De kringloopgedachte
Het voer voor deze kippen word grotendeels door hun eigen boeren verbouwd. Het is 100% biologisch en voor minstens de helft bestaat uit biodynamische ingrediënten. Hierdoor hoeven zij dus ook geen grondstoffen van andere werelddelen te importen.
Kippen zijn van nature bosvogels en biologische boeren proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden. Biologische legkippen krijgen veel ruimte en mogen buiten lopen in een begroeide uitloop. In hun stal hebben ze daglicht, zitstokken, legnesten en strooisel om lekker in te scharrelen. Het voer is bovendien biologisch en volledig gentechvrij.
Weet wat je eet-code
Een ei is behalve een vitaminebom ook een klein wonder; zo licht en toch zo stevig en binnen enkele uren geproduceerd door de hen. Dankzij de code op het ei weten we precies waar het ei is gelegd, dus hoe de kip is grootgebracht en welk voer zij heeft gekregen. Bijvoorbeeld: 0NLxxxx.
Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip gehuisvest is: 0 = biologisch.
De twee letters duiden op het land van herkomst, bijvoorbeeld NL is Nederland.
De cijfers daarachter geven aan op welk legpluimveebedrijf het ei is gelegd.
Bij biodynamische Demeter-eieren is het woord Demeter op het ei en op de verpakking gestempeld.
Bewaaradvies en voedingsstoffen
Een ei zit vol waardevolle voedingsstoffen, zoals aminozuren (belangrijk voor groei en herstel van het lichaam), vitamines, zoals A, D, E, B12 en B2 en mineralen, zoals fosfor en selenium. Wij bewaren de eieren buiten de koeling. Dit doen we omdat er anders teveel temperatuurverschil ontstaat wanneer de consument een doosje eieren koopt en mee naar huis neemt. Het is belangrijk om de temperatuur zoveel mogelijk gelijk te houden. Dus vanaf het moment dat de kip het ei legt, tot het moment dat het in de boodschappentas beland. Eenmaal thuis, kunnen de eieren zowel in de koelkast als daarbuiten bewaard worden.
Wist u dat een ei het best met de punt naar beneden bewaard kan worden? Zo blijft de dooier op zijn plaats en het ei langer houdbaar.
Wat was er eerst, de kip of het ei?
Uit Brits onderzoek naar het ontstaan van de eierschaal is duidelijk geworden wat er eerst was: het bleek dat voor de vorming van een eierschaal een bepaalde proteïne onmisbaar is. En die proteïne komt alleen voor in de eierstokken van een kip. Zonder kip geen ei, dus de kip was er eerder dan het ei!
En dat vinden onze eierleveranciers ook. Daarom komt de kip op de eerste plaats, want pas als de kip lekker in haar vel zit, kan ze gezonde eieren leggen.