Let op: bestel- en levermomenten kunnen rondom de feestdagen wijzigen  Lees meer
×Het is zover, lente! Met de bekende rituelen van ontluiken, zingen, kwaken, bestuiven, paren, noem maar op.
U ruikt, voelt, hoort en ziet het overal.
Schoonmaakkriebels
Heeft u ook al de kriebels? Ramen en deuren open, bedompte geur uit huis en tijd voor de grote schoonmaak! En als we dan aan de lente denken: met oog voor het milieu natuurlijk!
Wist u dat...
...we per dag zo’n 120 liter kraanwater gebruiken en dat dit water verontreinigd is met onder meer chemische schoonmaakmiddelen? Dit komt in ons riool terecht. Het zuiveren hiervan kost energie en geld: hoe meer vervuiling des te hoger de milieubelasting. Bovendien moet er steeds meer chloor aan ons drinkwater worden toegevoegd. Reden temeer om ‘groene’ schoonmaakmiddelen te gebruiken, zoals van Sodasan. Deze vervuilen niet tijdens het gebruik en zijn milieuvriendelijk vervaardigd.
Met een gerust hart poetsen
Met de zemen en sponzen van Greenhub kan met een gerust hart gepoetsen worden. De natuurzeem van Greenhub is absorberend, droogt zonder strepen en heeft een lange levensduur. Maar dat niet alleen! De zeem is diervriendelijk verkregen en mulesing-vrij. Vaak is dat bij zemen niet het geval en wordt er mulesing toegepast. Dit houdt het wreed wegknippen van huiddelen van lammetjes in. Geloof ons, dat poetst niet lekker. De zeem van Greenhub is gemaakt van 100% nieuw-zeelands schapenvel en is volledig biologisch afbreekbaar.
De plantaardige spons is voor 100% gemaakt van natuurlijke producten en is volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Hij bestaat uit water, cellulose en magnesiumchloride. Dit is een mineraalzout wat van nature bijvoorbeeld veel voorkomt in de Dode Zee. De spons heeft een lange levensduur. Om de spons weer soepel te maken kunt u hem een tijdje in water leggen.
Tuin kriebels
Ook de tuin mag de komende weken extra aandacht krijgen, want het lekkere weer komt eraan. Straks is de tuin weer een heerlijke buitenkamer waar we gezellig samen biologisch eten en genieten van de bloemen en dieren én het groen. Voordat we optimaal van de tuin kunnen genieten, moeten we er natuurlijk nog wel wat voor doen.
Biologische grond
In biologische speciaalzaken zijn meerdere soorten biologische grond verkrijgbaar. De meest bekende is potgrond. Potgrond gebruikt u voor het oppotten of overpotten van planten. U kunt het zowel voor binnenplanten als buitenplanten gebruiken. Potgrond leent zich ook goed om in te zaaien.
Voedingsrijke tuinaarde is zeer geschikt om te (moes)tuinieren. Het is aan te raden om als u gaat inzaaien als toplaag potgrond te gebruiken. Potgrond is wat luchtiger, tuinaarde is vaster en bevat extra voeding. Als u met groenteplanten in de weer gaat is het gunstig om potgrond en tuinaarde te mixen. Tuinaarde is ook zeer geschikt om borders op te hogen en plantgaten bij aanplant van grote gewassen zoals struiken op te vullen. Ook voor gaten waar vaste planten in komen te staan is tuinaarde een goede keuze.
Boerengrond
Naast potgrond en tuinaarde wordt er ook boerengrond en natuurgrond aangeboden. Boerengrond kent dezelfde toepassing als tuinaarde, het verschil is dat in de boerengrond turf is verwerkt. Na gebruik worden de turfvelden teruggebracht in de oorspronkelijke staat zodat flora en fauna zich optimaal kunnen ontwikkelen. Ook in natuurgrond is turf verwerkt. Natuurgrond is vergelijkbaar met potgrond en geschikt voor pot en bak en te gebruiken voor alle planten, zowel groen als bloeiend. Door het gebruik van turf zijn natuurgrond en boerengrond goedkoper. Het bedrijf Bio-Kultura produceert de biologische tuinaarde en potgrond zonder gebruik van turf. Onder de naam Moeder Aarde worden biologische boerengrond en natuurgrond aangeboden.
Het hele jaar door
Kiemen kunnen natuurlijk het hele jaar door gekweekt worden, maar in het voorjaar mogen ze extra in de aandacht. Ze zitten boordevol voedingsstoffen die voor de mens makkelijk opneembaar zijn. Deze voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld vitamine C, calcium, ijzer en magnesium. Ook zorgt het kiemproces ervoor dat de hoeveelheden eiwitten, mineralen en enzymen veel hoger is dan in het oorspronkelijke zaadje. Best wel bijzonder, kiemen!
De Peuleschil is de enige biologische kiemerij van Nederland!
De meeste van onze kiemen komen van De Peuleschil, een biologische kiemerij in het Friese Rottevalle. Ooit begonnen ze als biologisch groenteteeltbedrijfje, maar dit bleek door de kleinschaligheid niet rendabel. Toen werd het (gedurfde) besluit genomen om taugé te gaan produceren. Dit bleek een gat in de markt en al snel was de eerste en enige biologische kiemerij van Nederland een feit!
Inmiddels is De Peuleschil uitgegroeid tot een modern bedrijf met zes vaste medewerkers. Gebaseerd op het kleine bedrijfje van vroeger, wordt het werk nog steeds met veel zorg en liefde gedaan. Dat zie je én dat proeft u!
Of, doe het lekker zelf!
Met het starterspakket of de zadenmixen heeft u alles wat nodig is om zelf kiemen te kweken: een weckpot met horregaasje en elastiek en (twee) soorten kiemzaden. Lees de instructies in de informatiefolder goed door voor gebruik. Geniet van uw zelfgekweekte kiemen!
Groene kriebels
Groene bladgroenten zijn erg belangrijk voor het lichaam, ook in het voorjaar. Adviseer uw klant te profiteren van deze groene groenten van het seizoen! Deze zitten vol met antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Ze zorgen voor een verminderd risico op kanker, hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk.
Veel bladgroenten bevatten nitraat. Het is nog niet helemaal duidelijk wat de negatieve gevolgen daarvan zijn. Bij systematische overconsumptie (dagelijks meer dan 200 gram) zouden kinderen jonger dan drie jaar een klein risico lopen op een verstoring van de zuurstofaanvoer. Maar nitraat heeft ook een aantal bewezen goede kanten, zoals een gunstige invloed op de bloeddruk, een verbetering van de sportprestaties en een bijdrage aan de bestrijding van ziektekiemen. Nitraatrijke bladgroenten zijn onder meer andijvie, snijbiet, bleekselderij, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie en venkel.
Paksoi
De koolsoort paksoi komt oorspronkelijk uit Azië. Zowel de knapperige witte stengels als de sappige donkergroene bladeren kunnen gegeten worden. Met 100 gram paksoi zit je ruim boven de ADH vitamine A, ruim 70% boven de ADH vitamine C, 28% van de ADH vitamine K, 16% ADH vitamine B11 (foliumzuur) en 15% ADH* voor vitamine B5 en B6.
Verder bevat het calcium, ijzer, mangaan, fosofor, kalium, en magnesium. Snijd voor het gebruik het kontje eraf, was en snijd desgewenst in grote of kleine blokjes of reepjes. Paksoi is een ideale wokgroente.
* ADH: Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Teler Gert van Brakel - Sint Annaland op Tholen
Teelt: komkommers, sla, paksoi, andijvie, veldsla, spinazie, eikenbladsla en Romeinse sla
"Ik zou niet meer terug willen naar de gangbare landbouw. In de gangbare landbouw ben je een nummer. Zeker als kleine boer of tuinder tel je niet mee. De lijnen met de handel en de consumenten zijn nu veel korter. Het gebeurt regelmatig dat een groothandel aan me vraagt of ik dit of dat eens wil proberen." (Bron)
Powered by AdResults
Dag van de aarde
Op 22 april vieren we (wereldwijd) de dag van de aarde. Het doel van deze dag is om de mens bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. Hier ligt voor ons als leverancier van biologische levensmiddelen de grootste focus.
We geloven dat de bodem de basis van alles is. Als we de aarde goed behandelen, levert deze gezonde, smakelijke producten op. Vol voedingsstoffen en rijk aan smaak. Deze producten vind je in ons assortiment, zonder synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. Voedsel zoals het bedoeld is.
Besteed deze dag éxtra aandacht en vertel het verhaal!