Waarom is dit belangrijk
Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu. Iedereen die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten bespaart maar liefst… 193 liter water, 80 kilometer autorijden en 834 gram dierenvlees.
193 liter water
Wanneer iemand één week geen vlees eet, bespaart dat ongeveer 193 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van een dagelijkse portie vlees.
80 kilometer autorijden
Het eten van één week geen vlees bespaart 15.4 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Een gemiddelde auto stoot 173 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren, bespaar je dus ongeveer 80 km rijden met een gemiddelde auto.
834 gram dierenvlees
De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 119 gram vlees per dag, bestaande uit 36 gram rood vlees zoals varken en rundvlees. 18 gram kip en kalkoenvlees, 47 gram bewerktvlees waaronder vleeswaren en 18 gram vis. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 834 gram minder vlees geconsumeerd.
2.4 kilo zuivel
De gemiddelde Nederlander consumeert 339 gram zuivel per dag. Hiervan is zo’n 35 gram kaas, 186 gram drinkzuivel en 118 gram eetzuivel. Door het niet eten en drinken van zuivel wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel dus wel 2,4 kilo zuivel bespaard.
Bron: Nationale Week Zonder Vlees