Vroeger zeiden we 'beter duur dan niet te krijgen' maar ik moet toch helaas bekennen dat we daar vanaf zijn gestapt. We hebben voor een aantal producten nu een plafond ingesteld en vanaf dat niveau stoppen we met inkopen van dit artikel. Dit zijn wel de producten die normaal goed meelopen in het assortiment maar niet direct de best verkopende zijn. Denk aan bijvoorbeeld een gele paprika. Als we in de (prijs) gekte zouden meegaan, zou dat betekenen dat de consument rond de 15euro per kilo (33gulden) moet betalen. Absurd! Wat ons betreft niet uit te leggen, dus niet aan beginnen. De uitdagingen momenteel: slasoorten, zachtfruit, bloemkool, broccoli, bimi, spitskool, vruchtgroenten (tomaat, paprika, aubergine, courgette, komkommer enz).
Maar de spruiten, oranje pompoen en butternut pompoen uit NL zijn gelukkig wel voorbij, het is in februari ook wel mooi geweest.
Het grillige weer in Europa zet nog even door en de beschikbaarheid zal beperkt blijven waardoor de prijzen hoog blijven liggen. Doe je voordeel met de producten die wel goed beschikbaar zijn zoals bewaargroenten maar ook citrus, appelen en peren. Ook met de keuze van de promo’s van komende week zie je dit duidelijk terug.
Komende week mogen we weer met een groep naar de Biofach in Neurenberg en spreken we veel van onze Europese collega’s, maar ook toeleveranciers. De gekte van de laatste maanden zal ongetwijfeld het onderwerp van gesprek zijn. De vraag hoe we dit beter kunnen voorkomen in de toekomst is natuurlijk de grote olifant in de kamer. Een direct antwoord is er niet. Zelf denk ik vaker dat we misschien ook moeten accepteren dat niet alles kan. We kunnen veel, zijn technische innovatief maar de natuur laat zich uiteindelijk niet dwingen. Man wat heb ik eigenlijk een prachtvak!
Hopelijk voor volgende week betere berichten!