Onze agf-afdeling brengt u in deze rubriek regelmatig op de hoogte van de actualiteiten binnen het assortiment. In het begin van de maand kunt u lezen waar we ons in het seizoen bevinden. We bespreken dan de status van ons groente en fruit én blikken terug op het seizoen tot nu toe. Zo bent u op de hoogte van de herkomst van de producten in uw schappen en kunt u uw klant nog beter informeren. In de loop van de maand gaan we dieper in op de herkomst en/of de wijze van het verbouwen van de producten en natuurlijk op de producten zelf.
Week 3: Voorzichtig
Het was een beetje winter hier in het zuiden. Helaas zet deze niet door en hadden we weinig sneeuw (wat mijn kids fantastisch vonden), maar die vorst die we goed kunnen gebruiken en wat heel gezond zou zijn voor bijvoorbeeld de bodem, zit er helaas nog niet aan te komen. Zonde, dit zou namelijk een mooie helpende hand kunnen zijn tegen de vele ziektedruk waar we last van hebben gehad rondom de aardappelen.
We zijn ook opgelucht nu de laatste feestdagen voorbij zijn en ook de drie koningen achter ons liggen. Voor ons in Nederland zeker geen feestdag, maar voor de zuidelijke landen zeker, waarbij we helaas een aantal vrachten uiteindelijk gisteren te laat binnen hebben gehad en daardoor niet direct door konden naar de winkels. Een ander probleem waar we afgelopen week helaas mee geconfronteerd werden, was dat de bananen sneller en voller op kleur waren dan we normaal hebben. Vol op smaak zijn ze dan zeker, maar een groot nadeel is dat deze banaan ook een stuk kwetsbaarder is voor kneuzing. In overleg met onze leverancier en rijper staat alles weer strak en volgen we deze zoals gebruikelijk superstrak op. Desalniettemin excuses voor de overlast.
Daarnaast zijn we momenteel druk aan het puzzelen om goed in beeld te krijgen hoe de bewaarbaarheid van veel groenten en fruit is, om zo goed te kunnen voorspellen waar de komende tekorten zouden kunnen bestaan. Denk daarbij aan appels, peren en bijv. aardappelen. We zien hier al wel wat tegenslagen door het lastige weer/klimaat van afgelopen jaar, maar zijn al druk binnen Europa met onze leveranciers aan het schakelen om een mooi breed assortiment te kunnen houden.
Week 2: Een nieuw jaar
Gelukkig mag ik mezelf al ruime tijd rekenen tot het team positief-naief. Intern altijd een beetje een grapje maar in deze tijd geen luxe. Vast blijven zitten in een berg negativiteit helpt maar zelden. Gewoon weer een hoop te doen het komende jaar. Waarbij we duidelijk als sector veel zelf zullen moeten doen. Geen probleem, aangezien we dit al jaren doen en daar gaan we zeker niet mee stoppen.
Voor het nieuwe jaar zijn we alweer druk bezig met mooie nieuwe dingen. Ik krijg inspiratie van bijvoorbeeld Albert en Sjoukje, die het lef en de durf hebben om het prachtige bedrijf van Maria en Edo (Noorderbos) over te nemen en komend jaar als blauwe bessenboer de markt op te gaan! Welkom, en daarmee is een mooi Demeter-bedrijf verzekerd van een mooie toekomst. Andere super inspirerende leverancier is Tim van Ter Linde van Loverendale. Deze duizendpoot weet voortdurend vooruit te kijken en telkens nieuwe initiatieven te ontplooien. Van gemengd Demeter-bedrijf, winkel, zuivelverwerking, camping naar boomgaard met sorteerbedrijf. Hij wist ons vorig jaar al te verrassen met een strandtent die de prachtige naam Marie mag dragen! Nu legt hij de lat nog een stuk hoger met een eigen bakkerij met een eigen maalderij. Op deze manier kan hij vanuit zijn eigen teelt een consument voorzien van een prachtig eigen brood! Mocht je nog een stukje mee willen investeren kan dat momenteel via: Doneer hier!
Met het eigen team maken we in de komende weken weer mooie plannen waar we mogen voortborduren op de basis die we afgelopen jaren hebben gelegd. Weten waar je handel vandaan komt is daarmee weer een absolute must. Meer dan bio is een drijfveer en dit vanuit de korte keten maakt het mogelijk. We hebben binnenkort weer ruimte in het team voor versterking, dus wie klaar is voor een mooie stap en lekker en leuk vindt om dagelijks te werken met Biologisch-Demeter-AGF. Niet bang is voor een uitdaging en veel contact heeft met telers/leveranciers zowel in Nederland als daarbuiten. Samen werken we in waar we zorg dragen voor een mooi breed, competitief assortiment, waarbij we zorg dragen voor de teler, logistiek organiseren, voorraadbeheer, data op peil houden. Maar samen met Category Management AGF met mooie ondersteunende programma’s mogen werken als QC-One. Spreekt dit je aan, schroom niet en mail naar roosting@udea.nl
Zo zorgen we er samen voor dat goede voornemens niet alleen een lijst zijn met mooie intenties, maar doelen die we samen gaan realiseren.
Week 1: Kerst is weer voorbij
We hebben het gered, de kerstdagen liggen achter ons. Net als de kortste dag. Komende week tijd voor reflectie, kijken of we tevreden mogen zijn met de geleverde prestaties, kijken of doelen gehaald zijn en wat we in het komende jaar nog anders kunnen c.q. willen doen. Eerst even een moment van stilstaan, stilstaan met het fijne team waar ik mee mag werken. De leveranciers/boeren waar we weer bergen mee hebben verzet. We hebben hard gewerkt en zeker hard gelachen. Bewust dankbaar dat we onderdeel mogen zijn van de korte keten waar we van boer tot consument onze rol mogen spelen, maar ook van alle nieuwe leveranciers/boeren die we hebben mogen omarmen.
Bewust even stilstaan bij die gestopt zijn, zoals Arnold en Hilde, onze helden van Nieuw Tuinzight, genieten van hun hard verdiende pensioen, maar ook even bewust stilstaan bij die ons ontvallen zijn. Rein Mantel, een begrip in de teelt van appels, Elstar, met een enorme drive voor perfectie. Hij haalde nog de laatste oogst binnen, maar overleed helaas voor hij aan zijn geplande pensioen kon beginnen.
"Het geheim van geluk ligt niet in het zoeken naar meer, maar in het vermogen om te genieten van minder."
Powered by AdResults