Udea | Verbindend in biologisch
https://www.udea.nl
Voeg onze web app toe aan je startscherm voor gemakkelijke toegang en een betere ervaring.
Voeg onze web app toe aan je startscherm voor gemakkelijke toegang en een betere ervaring.
Tik op en daarna op 'Toevoegen aan Startscherm'.
Voeg onze web app toe aan je startscherm voor gemakkelijke toegang en een betere ervaring.
Tik op en daarna op 'Toevoegen aan Startscherm'.
Onze agf-afdeling brengt u in deze rubriek regelmatig op de hoogte van de actualiteiten binnen het assortiment. In het begin van de maand kunt u lezen waar we ons in het seizoen bevinden. We bespreken dan de status van ons groente en fruit én blikken terug op het seizoen tot nu toe. Zo bent u op de hoogte van de herkomst van de producten in uw schappen en kunt u uw klant nog beter informeren. In de loop van de maand gaan we dieper in op de herkomst en/of de wijze van het verbouwen van de producten en natuurlijk op de producten zelf.
Week 47: Doosje mandarijnen
Komende week komen er meer sperziebonen beschikbaar en we hopen daarmee uit de tekorten te zijn. We hebben afgelopen week al heel veel mandarijnen verkocht en het seizoen is echt wel los. Het juiste moment, mooi product en superlekker! Daar gaan we zeker mee door en we bieden vanaf komende week ook weer de kleine doosjes aan. Komende week ook weer Flower Sprouts, prachtig om te zien en smaakvol! Wat we volgende week ook weer mogen aanbieden, zijn de DOP-navel-sinaasappelen. Het afgelopen jaar hebben we een aantal pallets van deze heerlijke sinaasappelen kunnen aanbieden en nu, aan het begin van het seizoen, zijn ze er weer! Echte Siciliaanse pracht voor de echte liefhebber.
Appels/peren: volop in het seizoen, komende week een superstrakke actie met de kinderappel. Twijfel niet te lang, op = op.
Zachtfruit: bramen blijven toch wat achter. Het stormt in Huelva, waardoor ze minder kunnen plukken. De Nederlandse aardbeien zijn nu echt afgelopen. Johan heeft een superlang seizoen gedraaid, bedankt daarvoor. De eerste Spaanse aardbeien zijn onderweg. Deze verwachten we maandag binnen. Deze komen van dezelfde leverancier als de bramen. Vooralsnog lijkt de aardbeien wel goed te gaan.
Citrus: de eerste doosjes 2,2 en 2,3 kg komen binnen Griekse Pitufo’s en Italiaanse Demeter-clementine. Leuk voor in de schoen. Ook krijgen we weer sinaasappel Navel DOP binnen.
Exoten: eind van de week lopen de eerste Spaanse avocado’s binnen, rte wordt wat later. We hebben even gewacht tot het droge stofgehalte wat beter is. Mango is vanuit Spanje het laatste; we gaan nu wat uit Brazilië binnenlaten komen.
Week 46: Plannen
We zitten nu echt in het seizoen van Italië, Spanje en Frankrijk. Steeds meer Nederlandse producten komen inmiddels uit de bewaring, met een paar uitzonderingen daargelaten. Gelukkig zien we ook weer veel prachtige sinaasappelen en mandarijnen binnenkomen. De absolute topper van dit moment zijn de mandarijnen met blad. De smaak is top en ze zien er fantastisch uit! Daarom zetten we ze komende week in de promotie. Daarnaast krijgen we gelukkig nieuwe zakken binnen, zodat de aardappelen per kilo goed beschikbaar komen. Sperziebonen zijn op dit moment wat moeilijker verkrijgbaar, al komt er nog wel wat aanvoer vanuit de EG. Snijbonen daarentegen zijn er ruim voldoende
Appels/peren: volop in het seizoen, voldoende mooie beschikbaarheid, goed op smaak.
Zachtfruit: volop frambozen, bramen lijkt een kleine stijging in te zitten, nog steeds Nederlandse aardbeien, geniet nu het nog kan, de Spaanse staan ook weer voor de deur.
Citrus: goed op smaak, deze week een mooie actie met de mandarijnen van onze vriend Sergio, echt een cadeautje.
Exoten: alweer de laatste week van de Kiwano, grijp je kans nog even met deze bijzondere vrucht, voldoende mango Ataulfo en in de actie deze week, babyavocado weer terug naar normale aanvoer en prijzen, dus ook hier meteen een actie ingezet.
Week 45: Wat een week
Niet vergaderen, maar doen. Niet blijven dromen van stappen vooruit, maar bewegen. We zien dat er een behoefte is aan zaadvaste rassen in de AGF en dat er veel initiatieven zijn om dit in beweging te krijgen. We steunen dit reeds al waar we kunnen en bieden aan wat er is, maar de stappen vooruit komen natuurlijk door te kijken hoe we deze rassen kunnen vermeerderen en zo voor meer en meer telers beschikbaar te maken. Hiervoor werken we onder andere samen met Tim van Ter Linde Loverendale. In de afgelopen periode hadden we een mooie promo met spitskool. Deze kwam voort uit een teelt voor meer zaadvaste rassen en de doorontwikkeling daarvan. Samen gewoon doen. Het kan wel!
Aardappelen: goede beschikbaarheid van mooie kwaliteit. De Connect aardappel komt volgende week in de promotie. Onze zakken van de kilootjes verpakt zijn helaas nog niet binnen bij de teler. De verwachting is dat dit op korte termijn wel weer zal zijn.
Bladgewassen: Bladgewassen komen meer en meer van buiten Nederland. Mooie Demeter-koppen eikenbladsla uit onder andere Frankrijk. Little Gem zal in de komende week wisselen naar Spanje, maar de andijvie komt nog van Hollandse bodem. Snijbiet gaat komende week ook om naar Frankrijk. Voor wie het nog kent: komende week is er weer winterpostelein.
Kool en bloemkool: broccoli komt, na een weelderig seizoen, het einde van de Nederlandse velden in zicht. De eerste leveringen uit Spanje zullen de komende week arriveren op ons DC. De bloemkolen en Romanesco blijven de komende periode tot ongeveer week 49 nog sterk en goed beschikbaar uit Nederland. De boerenkool en spruiten zijn goed beschikbaar van zowel biologische als Demeter-teelt. Voor de diehard ook aan de stronk.
Vruchtgroenten: er staat een breed aanbod aan verscheidene pompoenen beschikbaar. Alle soorten die wij aanbieden zijn eetbaar. De bekendste zoals de flespompoen ( Butternut ) of groene en oranje pompoen zijn we het meest bekend mee. Laat u eens verrassen door het smakelijke karakter van de Crown Prince-pompoen of de uitzonderlijke textuur van een Spaghettipompoen!
Peulvruchten: de snijbonen komen met een goed volume en mooie kwaliteit beschikbaar uit Spanje. Dit is voor dan reden te meer om dit komende week in promotie aan te bieden. Sperziebonen is het seizoen zoekende tussen Nederland en Marokko. Al hopen wij binnenkort stabiel sterke kwaliteit aan te kunnen bieden van onze teler in Spanje.
Wortelgewassen: alle vergeten groenten zoals pastinaak, schorseneer, wortelpeterselie en aardpeer liggen weer klaar in ons assortiment om alle winterse gerechten met hun aardse smaken te verrijken. Alle andere penen en wortelmixen zijn volop beschikbaar.
Ui gewassen: bosui sterk en goed beschikbaar uit Frankrijk en Italië.
Appels/peeren: zin in een appeltaart of stoofpeer? Aankomende week een mooie actie met Boskoop, Red Love en Gieser Wildeman peertjes.
Zachtfruit: Nederlandse aardbei, geniet er nog even van. Ondanks dat ze wat bleek ogen, is de smaak nog heerlijk zoet. Verder de frambozen uit Portugal. Blauwe bessen, geen bijzonderheden
Citrus: geen bijzonderheden
Exoten: deze week nieuw Feijoa en Kiwano. Waar we de Feijoa al een aantal jaren kennen, is de Kiwano (ook wel gehoornde meloen genoemd) nieuw in ons assortiment. Terug is de mango ataulfo, vroegen per vliegtuig naar NL, maar nu via de boot!
Week 44: Bergamot citroen
Er zijn volop appels, peren en sinaasappelen! We zien veel producten op ons afkomen, en de prijzen worden daarmee ook wat prettiger. Ook komen de eerste bergamot citroenen weer binnen. Steeds meer en meer schuift door naar buiten Nederland, dus deze week ook al de eerste promotie met Franse sla! We gaan, waar mogelijk, nog zoveel mogelijk door in Nederland, maar waar het nodig is, loopt het Spaanse, Italiaanse of Franse product al binnen
Appels/peren: volop in het Nederlandse seizoen, smaak en kwaliteit zijn optimaal. Pak uw kans.
Zachtfruit: Nederlandse aardbei, de laatste twee weken, geniet er nog even van. Cranberries komen weer terug op het aanbod.
Citrus: Demeter Clementine met blad krijgen we maandag weer binnen, genieten. Ook is de bergamot citroen er weer voor de liefhebbers.
Exoten: de rode guave is voor een korte periode beschikbaar. Komt vanaf maandag weer binnen. Na volgende week hopen we de eerste Fejioa te verwelkomen. Als alles volgens plan gaat, kunnen we dinsdag weer Marokkaanse dadels Medjoul laden. Avocado’s zijn als het goed is weer voldoende beschikbaar. Boten die vertraagd waren door staking en/of zijn binnen en de eerste pallets staan weer in de rijping.
Week 43: Nederlandse winterteelt
Veel van onze kastelers schakelen na de zomerteelt om naar een winterteelt in bladgewas. Zo schakelt onze teler Aris van der Meer van Organic Brothers eind september over van komkommerteelt naar paksoi. Deze wisseling heeft als voordeel dat de bodem herstelt tijdens de winter doordat de rustig groeiende paksoi goed vocht vasthoudt. We verwachten de paksoi uit hun kas begin november.
Herfst tijd – paddestoelen tijd! Niet alleen staan de bossen vol met deze pracht, ook het consumptie aanbod voor de winkels neemt toe. Vorige week hebben we het herfst seizoen afgetrapt, komende week bieden we een 3-tal wildpluk verpakt aan; Cantharel Jaune (6000400), Cantharel Girolles (6000398) en Pied du Mouton (6000396).
Aardappelen: De Waog uit Neer heeft dit jaar voor het eerst jaarrond zoete bataat aan ons kunnen leveren. Vanaf nu zijn we geheel over op de nieuwe oogst!
Bladgewas: Er is al veel geschreven over luizendruk in veel gewassen; met name bladgewas is hier gevoelig voor. Dit speelt niet alleen in bio. Zo hebben onze zuiderburen besloten een marge van 10% aanwezigheid van luis in het product aan te houden, met het advies de producten goed te wassen alvorens te gebruiken en vragen daarbij begrip van de consument voor deze situatie.In overleg met onze telers voeren wij aan wat acceptabel is voor verkoop. Daar waar dat niet mogelijk meer is vullen we aan, wanneer beschikbaar, met handel uit Zuid-Europa. Ook wij vragen uw begrip voor deze situatie!
Citrus: Mooi Siciliaans fruit komt maandag binnen van onze teler Biosikelia. We zijn blij de pallets sinaasappels weer te mogen ontvangen van hun! Demeter citroenen komen van Campisi. In mandarijnen gaan we door met de clementines van CarpeNaturam, de satsuma’s zijn klaar.
Koolgewassen: Er is weer Bimi® beschikbaar! Verder een goede beschikbaarheid van Nederlandse koolsoorten, ook met Nederlandse broccoli kunnen we nog even door.
Exoten: Door de stakingen in de Rotterdamse haven ondervinden we hinder in de aanvoer van overzeese producten. Een akkoord lijkt te zijn bereikt, in de komende weken verwachten we dat dit langzaam oplost. Het kan zijn dat avocado en ananas niet constant voorradig zijn, uiteraard proberen we dit zoveel als mogelijk te voorkomen. Papaya is vanaf nu ruim beschikbaar, de dip in de oogst is voorbij.
Hardfruit: Veel mooi fruit!
Peulvruchten: De Spaanse snijbonen zijn weer volop beschikbaar. Nog ongeveer 1,5-2 weken, en dan verwachten we ook de Spaanse sperziebonen.
Vruchtgroenten: De Nederlandse komkommerteelt loopt op zijn einde en krijgen meer Spaanse aanvoer. We trappen het Spaanse vruchtgroentenseizoen af met een mooie promo komkommer (169). Tomaat en paprika gaat nog even door, maar zullen we wel meer moeten mixen met Spaans.
Wortelgewas: Het aanbod groeit, nu ook schorseneren (290) nieuw op het aanbod.
Zachtfruit: Betere beschikbaarheid, met name in frambozen door aanvulling vanuit Zuid Europa.
Week 42: Rijkdom
Veel van onze telers zijn momenteel druk met het binnenhalen van de oogst. Een mooie tijd, waarin we daarna goed de balans kunnen opmaken: is de kwaliteit zoals verwacht en hoeveel tonnage is er binnengehaald? Samen plannen we om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk product goed verwaard kan worden.
Daarnaast zien we bij de vruchtgroenten en bladgewassen dat we echt naar het einde van het seizoen toewerken. Er komt steeds meer product binnen uit Frankrijk, Spanje en Italië. Ook gaan we door naar de tweede variëteit mandarijnen en begint het citrusseizoen voorzichtig op gang te komen. Er komen nog wat frambozen en bramen mee uit Spanje, en we krijgen ook de eerste kaki’s binnen!
Helaas moeten we het komende week even stellen zonder bimi: onze Nederlandse teler kan de aansluiting helaas niet maken en stopt eerder dan verwacht. Bijzonder spijtig, maar helaas niet anders. Eerlijkheidshalve: ik zou wel biologische bimi kunnen kopen uit Kenia (✈️), maar ik wacht liever die paar dagen op product uit Europa, van onze eigen telers.
Bladgewassen: nog wat laatste Nederlandse eikebladsla en kropsla, maar we krijgen steeds meer Frans product. Onze spinazie komt uit Italië, vanwege de vele luisjes in de Nederlandse teelt.
Vruchtgroenten: aubergine, courgette, paprika en komkommer komen nu ook uit Spanje. Nederlands product is niet meer voldoende beschikbaar.
Peulvruchten: gelukkig hebben we toch nog wat Nederlandse sperziebonen. Ook snijbonen komen aan het eind van de week weer binnen.
Appels/ Peren: deze week hebben we een promo met Doyenné du Comice-peren: dé peer onder de peren! Ook hebben we een actie met Elstar.
Zachtfruit: we hebben dit jaar al vijf weken langer aardbeien kunnen aanbieden dan vorig jaar, en ook komende week komen er weer binnen. Daarnaast hebben we Peruaanse blauwe bessen en Spaanse bramen en frambozen. Voor wie liever iets van dichtbij wil: Nederlandse rode bessen.
Citrus: de laatste weekjes sinaasappelen uit Zuid-Afrika en Peru; daarna schakelen we over naar Spanje en Italië.
Exoten: de komende tijd kunnen we de ananassen wat aantrekkelijker aanbieden qua prijs.
Week 41: Pracht
Afgelopen week mocht ik naar Madrid voor dé AGF beurs in Europa. De plek om het seizoen af te trappen, met leveranciers van over de hele wereld. Samen met Robert hebben we een groot aantal van hen mogen spreken en zijn er veel plannen concreet gemaakt voor het komende seizoen. Samen verbinden; dat klinkt als iets wat we allemaal willen, maar wat niet overal gebeurt.
Naast de beurs gaan we ook een aantal avonden met telers uit eten, en ook dit jaar was dat weer zeer geslaagd. De verbinding mogen leggen tussen oude en nieuwe vrienden is een voorrecht. En ja, het weer was dit jaar ook goed en het eten was verrukkelijk. Weer een hoop nieuwe dingen gezien, tot nieuwe inzichten gekomen, maar ook vaak bevestiging gekregen dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. De komende tijd meer, nu vooral weer even afschalen en weer wat opladen ;) (damn, ik word toch wel wat ouder).
Aardappelen: veel op het aanbod
Bladgewassen: blijft lastig
Vruchtgroenten: courgette loopt in vanuit Italie
Peulvruchten: laatste weekje uit Nederland
Appels/ Peren: de legipont peer gaat nu echt van het aanbod af, de sissyred loopt in zijn laatste week en we starten met de Pinova van Maaike.
Zachtfruit: beperkt volume in framboos en aardbei, voldoende rode bessen en blauwe bessen. Daarom de blauwe bessen in de aanbieding aankomende week.
Citrus: grapefruit gaat over naar Spanje (Azahar). Citroenen grof blijven nog 2 weken groen daarna over op de primofiore.
Exoten: geen bijzonderheden
Week 40 - Geluk
Het weekend was qua weer al niet wat we ervan gehoopt hadden en dat zien we meteen terug. Dit is onder andere te merken aan het feit dat de aubergine al voornamelijk uit Spanje komt. Komende week gaan we ook starten met Italiaanse/Spaanse courgette en is de kans groot dat er ook al komkommers uit Spanje komen. We zullen het verlies van de zomer moeten omarmen. Mijn collega’s zitten al helemaal in de herfstvibe en dus daar de eerste promo boerenkool met blad. Ook is de Alouette aardappel in de promo en we proberen zoveel mogelijk aardappelen weg te zetten voor onze telers. De oogst is groot, dus kansen te rijk. Ook de Butternut pompoen voor een mooi prijsje komende week.
Nieuw op het aanbod komende week: kastanje, stoofperen, Redlove appels, boerenkool gesneden en hutspot. Een en al herfst…
Zelf heb ik een gelukje komende week en mag ik wederom naar Fruit Attraction in Madrid. Vast mooier weer dan hier (vorig jaar alleen maar regen, dus geen garanties), maar eerlijkheidshalve zijn we het grootste deel van de dag onder dak (letterlijk). In deze dagen spreken we een veertigtal van onze vaste telers van buiten Nederland en zetten we voor het komende seizoen weer de plannen op de kaart. Altijd een fijn weerzien van boeren die zeker meer zijn dan alleen maar teler.
Bladgewassen: de bladgewassen hebben het moeilijk. Nat en donker zorgt voor weinig groei en veel kans op meeldauw.
Vruchtgroenten: gelijk aan de bladgewassen. Waar we nog door kunnen gaan, maar we zitten duidelijk in het laatste stuk van het seizoen.
Peulvruchten: nog even een beetje Nederland. We zijn al druk met het inplannen van Spaans/Italiaans producten.
Appels/ peren: nieuw op het aanbod deze week de Redlove appels. Deze appel van Jacco heeft rood vruchtvlees en blijft ook rood tijdens verwerking hiervan. Op perengebied gaan we na deze week afscheid nemen van de Legipont. Op het moment is het zo dat we bij de appels meer keus bieden in maatsortering, zodat we een meer uniform product kunnen aanbieden!
Zachtfruit: we gaan nog even door met de aardbeien, niet voldoende voor, maar we zijn blij met deze samenwerking met Johan, die ervoor zorgt dat we toch nog even door kunnen. Verwachting is dat we over 2 weken op kunnen starten met bramen.
Citrus: stabiele aanvoer. De eerste gele citroenen (fijne) komen deze week weer binnen. Grapefruit verwachten we eind van de week uit de RSA te lopen en verder te gaan met Spaanse Demeter.
Exoten: gele kiwi gaan we over op Italiaanse van onze vriend Philippe (Kiwiny). De dadels uit Mexico lopen uit; we moeten wachten op het nieuwe seizoen over een week of zes. We hebben wel wat Marokkaanse dadels gevonden. Deze zullen het gat niet helemaal op kunnen vullen, maar daar kunnen we nog wel even mee door. Deze dadels zijn al wel een beetje gesuikerd, maar wel erg lekker (ondanks dat er geen chocolade omheen zit).
Week 39: Herfst
Die eerste Satsuma’s waren meteen al goed op smaak en we zijn meteen goed begonnen! Prachtige handel die vlot de weg naar de winkels weet te vinden. We hadden als team een mazzeltje en hadden een doos mango’s van Chiara gehad. Deze teelt is nu nog voor lokaal, maar laten we hopen dat het niet te lang gaat duren voordat we deze ook op de lijst kunnen zetten. Wat ontzettend lekker, goed van smaak en heel fijn vruchtvlees. Smelt op je tong! Komende week krijgen we de eerste Doyenne peren binnen. Deze koningin onder de peren is by far mijn favoriet. Daarnaast hebben we van Pipie Smits van Oyen ook een beperkt aantal Cox- en Bramley appels. Deze komen uit haar agroforestry project! Let op, eerste oogst, is qua sortering misschien nog niet zo maatvast. De hoeveelheid zal ook zeer beperkt zijn, maar te leuk om niet op de lijst van komende week te zetten. Daarnaast hebben we komende week ook radijs binnen en begint het seizoen van de koolraap gelukkig ook weer. Nu nog even snel genieten van een laatste weekend met prachtig weer en dan toch echt door de herfst in.
Bladgewassen: her en der een luisje, wat problemen in de groei en wat meeldauw. De sla heeft het niet makkelijk in dit herfstige weer.
Vruchtgroenten: aantallen lopen wat terug. Om tekorten te voorkomen, ook al wat meer Spaans product om zo de schappen vol te houden.
Peulvruchten: we gaan nog even door in Nederland, maar dat kan nooit lang meer duren. Snijbonen blijven wel moeilijk en zullen niet voldoende beschikbaar zijn.
Appels/ peren: deze week ontvangen we (een beetje) Cox en Bramley (moesappel). Deze twee rassen komen van Pipie. Ze heeft samen met haar man en zoon, en met behulp van onze donaties, een agroforestry opgezet. En daar plukken ze nu de eerste Cox- en Bramley-appel van. Maar ook de Boskoop-appel en Peer Doyenne du Comice komen weer binnen, dus weer volop variatie in het hardfruit-schap.
Zachtfruit: frambozen en aardbeien zijn schaars. Perziken, nectarines en meloenen lopen allemaal op eind, maar nog wel Nederlandse Charentais-meloen.
Citrus: voor limes gaan we nu ook wat Italiaanse binnenlaten komen.
Week 38 - Eerste Satsuma mandarijnen
We kunnen van alles vertellen over het weer, overvloedige aardappeloogsten, te weinig temperatuur/licht voor veel kas-teelten, de eerste buitenlandse aubergines die we alweer hebben gehad, meeldauw in de sla, maar dat doen we niet. Komende week is het eindelijk zover. De eerste Satsuma mandarijnen komen binnen! Deze prachtige groene mandarijnen met hun eigen unieke aromatische smaak zijn altijd wel iets fris qua smaak, maar zeker niet wrang. Daarbij komen ze ook nog eens van Chiara en dat is zeker onze trots. We zijn al jaren direct verbonden met dit prachtige bedrijf op Sicilië.
Bladgewassen: de dagen worden korter en de beschikbaarheid van o.a. sla wordt daarmee moeilijker. Kropsla blijft lastig. Potentiële problemen in de eikenbladsla.
Kool en bloemkool: de omstandigheden voor de kool zijn momenteel goed. Groeit mooi door. Komende week ook de eerste spruiten!
Vruchtgroenten: aubergine is lastig, we kopen Italiaanse en Spaanse om tekorten te proberen op te vangen.
Ui gewassen: bosui wordt weer lastig, hopelijk komende week nog geen echte tekorten
Appels/Peren: appel nr. 251 komt er weer aan! Waarschijnlijk maar een paar pallets, maar altijd een mooie toevoeging aan het schap! Deze afstammeling van de Cox, geteeld bij Maaike, is echt een ouderwets lekkere appel!
Zachtfruit: aardbeien lopen we nu echt tegen het einde aan; we krijgen nog maar twee leveringen in de week. Blauwe bes volledig over op Peru en we hebben een leuke promo met de rode druif. We hebben een Nederlandse Charentais-meloen en we gaan de laatste week in met de Mirabelle, gele watermeloen en mini-watermeloen.
Citrus: mandarijn Satsuma! Combawa-limoen en citruskaviaar komen ook weer binnen.
Exoten: avocado rommelt nog even door, van Tanzania door naar Mexico en hopelijk daarna snel door naar Spanje.
Week 37: Nog even nagenieten
Wat een topdag mochten we beleven op Ekotown. Het was afgelopen zondag echt genieten. Goed gezelschap, veel vrienden, goed eten en mooi weer! Dat smaakt naar meer.
Komend weekend gaan we ook genieten van het mooie weer, maar je begint te merken dat de zomer voorbij is. De werkdagen beginnen alweer in het donker en de temperatuur zakt langzaam weg. Het assortiment begint daarmee ook herfstig te worden en we hebben afgelopen week alweer gesproken over gesneden boerenkool. Die blijft gelukkig nog even achterwege, maar we hebben ons niet kunnen inhouden en de eerste boerenkool aan stronk komt komende week weer binnen. Net als de kiwibes: deze Hollandse exoot is geliefd door velen en niet begrepen door sommigen (hoor ik bij), maar voor de liefhebber weer ingekocht!
Aardappelen: de paarse truffelaardappel is weer binnen.
Bladgewassen: kropsla en ijsbergsla blijven moeilijk.
Vruchtgroenten: problemen rondom aubergines maken dat deze niet optimaal beschikbaar zijn. We hebben al bijgekocht in Spanje.
Appels/peren: we zijn weer begonnen De Nederlandse Elstar en Conference zijn er weer! Dit jaar gaan we naast de kinderappels ook de kleine maat appel (60-70) in 6 kg’s verkopen. Een klein kistje bevordert de omloopsnelheid en de maten in de kisten zijn meer uniform, waardoor de kleine en/of grote appels niet blijven liggen. We hebben een mooie weekactie met de Demeter-Santana. We nemen afscheid van de Triumph-peer en de Delcorf-appel en ook de Williams-peer moet het veld ruimen. Na de Legipont willen we starten met de Concorde-peer.
Zachtfruit: blauwe bes NL-seizoen is nu echt bijna over. Begin van de week ontvangen we nog wat uit de bewaring, maar loop van de week gaan we over op Peru. ook de rode bessen zullen uit de bewaring gaan komen, maar daar is voorlopig nog voldoende van. De aardbeien blijven lastig en lopen echt naar het einde van het seizoen. Wel hebben we naast de specialty-aardbei Altess ook weer wat framboos Daphne binnenkomend en natuurlijk… kiwibesssssssssss.
Citrus: citroenenvolume loopt weer op. Maandag hebben we de eerste aankomst van onze Italiaanse vriend Sergio weer, Demeter beide maten en de netjes. Deze zullen nog wel groen zijn (verdello). Sinaasappels voldoende beschikbaar, maar maten zijn vrij grof, doordat door de extreem hoge temperatuur de bloei matig is geweest (minder bloemen is minder vruchten aan de boom).
Exoten: de Grand Passion-passievrucht is helaas weer voorbij. We gaan verder met de Spaanse passievrucht, de eerste week nog wat beperkt in volume, maar dat loopt snel op. Avocado's vallen we in een gaatje, we kopen nu wat Kenia/Tanzania bij. We wachten op Mexico, wat hopelijk over een weekje verwacht wordt. Komende week komen er ook wat partijen Ruby Valencia binnen, nu al zin in!
Week 36: Voorliefde voor biologisch
Er zijn collega’s die in het weekend niet kunnen wachten tot het weer maandag is, maar ik weet zeker dat die nu ook zeker uitkijken naar de zondag: Ekotown. Nee, niet Max die zondag weer een gooi zal doen naar winst, maar het festival voor eenieder met voorliefde voor biologisch. Mocht u nog geen kaartjes hebben geregeld, even online een gratis kaartje claimen en u kan er gewoon bij zijn komende zondag. Vanuit het team zullen we er zeker bij zijn, net als veel telers die tussen alle werkzaamheden toch even de ruimte hebben gevonden om erbij te zijn. De een achter een kraam, de ander als bezoeker, maar zeker aanwezig. Zelf niet anders, zeker te vinden op het Boerenplaza, maar ook met mijn gezin als bezoeker. Tot zondag!
Aardappelen: zoals verwacht zijn de eerste prijzen flink naar beneden. Daarnaast zijn de zilte aardappelen (Nola) ook weer terug in het aanbod.
Uien: bosui blijft moeilijk. Vraag/aanbod sluit hier niet op aan en blijft rommelig.
Kool: de koolrabi had wat groeiachterstand, maar komt weer beter beschikbaar. Broccoli blijft moeilijk door de trage groei van het moment. Er komt meer, maar waarschijnlijk niet genoeg. Wel genoeg BIMI voorhanden.
Sla: ijsbergsla en kropsla blijven nog achter in groei. Aanvoer sluit niet mooi aan. Wel mooi volume little gem en eikenbladsla beschikbaar. Eikenbladsla rood, daarom komende week ook in de promo.
Appels/ Peren: Het Nederlandse zachtfruit wordt steeds moeilijker. Appels en peren komen er steeds meer en de kinderappelen gaan ook over op Nederlandse pluk. We verwachten komende week ook de eerste Elstar binnen.
Citrus: citroenen zijn lastig en er zullen wat meer groene citroenen tussendoor zitten. Leuk is dat we dit jaar weer Ruby-sinaasappelen verwachten, nog even geduld.
Steenfruit: Nederlandse pruimen. Sommige kennen nog de tijd van overvloed, maar helaas steeds vaker een kort seizoen, ook dit jaar weer. Erg jammer. Abrikozen gaan nog een weekje door, maar ik verwacht dat het dan wel klaar is.
Week 35: Dat was nog eens een promo
Dat was nog eens een promo. Afgelopen week hebben we meer Mirabellen pruimen verkocht dan in 2023 en 2024 samen. Gezamenlijk de schouders eronder zetten is echt tof. Onze telers zijn hier enorm mee geholpen en het geeft enorm veel vertrouwen voor de toekomst. Het wisselende weer met veel warme periodes geeft nog wel wat uitdaging zo in het seizoen om alles goed te blijven aansluiten. We merken ook dat de periodes dat onze telers aanstaan en vol aan de bak moeten steeds langer worden. Bij warme dagen wordt er al snel door menigeen aan een terras gedacht of in ieder geval aan een langzame dag. De gemiddelde boer moet eerder aan de bak om zo voor de hitte uit zijn werk te doen om het einde van de dag af te maken, tussendoor de beregening niet vergeten en de orders klaarmaken voor ons. Het gemis aan medewerkers op de bedrijven is groot en door het grote verschil in medewerkers die er wel zijn, is er veel aansturing nodig om het gewenste werk goed af te krijgen. Tussendoor nog even de laatste plantingen de grond in om eind dit jaar nog te kunnen oogsten. Zelf zijn we druk met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. We willen het mooi in elkaar over laten lopen en we werken aan een sterke planning voor de winter, zodat we samen weer flink vooruit kunnen. Biologisch boeren is echt vakmanschap.
Aardappelen: hoop om te doen, de oogst lijkt groter en er lijkt een hoop extra gezet. Voor komende week alvast een extra promo Connect. Hier nog geen paniek, eerst even wat meer rooien om echt gevoel te krijgen met hoe groot de oogst kan gaan worden.
Pompoenen: het lijkt wel herfst als je naar de breedte kijkt van het assortiment kijkt. We hebben oranje, spaghetti, groen, butternut, crown prince en zelfs de patisson pompoen.
Appels/ peren: onze telers plukken meer en meer appels en de overzeese gaan daarmee komende week van het aanbod verdwijnen. Daarmee is het oude-oogstseizoen voorbij, waarbij we tevreden terug kunnen kijken. Komende week ook de eerste Santana appels binnen. Iets fris, maar zeker geen Zure-Sanne. Guyot-peren zitten alweer in hun laatste week, maar de Williams-peren komen daarvoor er alvast bij. Ook krijgen we vanuit België een pluk Triomph de Vienne binnen.
Zachtfruit: we hebben ze nog! Door goede afspraken, goed plannen en je niet laten verleiden door goedkoop buitenlands fruit hebben we nog Nederlandse blauwe bessen. Er komt ook een mooie pluk binnen aan frambozen, rode bessen en bramen. Deze laatste worden al moeilijker net als de aardbeien. Ook hebben we naast de Mirabellen pruimen nog het assortiment Spaanse pruimen beschikbaar en de Reine Victoria pruimen van onze held Anton!
Steenfruit: abrikozen, perziken, nectarines, het gaat geen lang seizoen worden, dus doe er je voordeel mee zolang de voorraad strekt.
Druiven: we schakelen komende week over naar de Italia- en Red Globe-druiven, die ook meteen wat prettiger geprijsd zijn!
Citrus: seizoen is al een eind op weg en we zien wat te korten in de grote maten citroenen. Er is nog van alles onderweg, dus nog geen directe problemen.
Naast de Franse Muscat d’Hamburg druiven nu ook de Spaanse Osteen mango’s en granaatappelen binnen!
Week 34: Hollands pracht
Samen vooruit: échte ketens bouwen en verantwoordelijkheid nemen. Geen loze woorden, maar de kracht van samenwerken. Door het mooie weer van de afgelopen tijd is er een groot volume Mirabellen pruimen beschikbaar. We hebben met elkaar gekeken wat we kunnen doen. Daarom komende week: bij aankoop van een bakje een 2e bakje gratis! Laten we samen de schouders eronder zetten en zoveel mogelijk van deze heerlijke pruimen verkopen. Samen, om zo onze telers Tim en Harold te helpen dit mooie Hollandse Demeter-product te verkopen!
Appels en peren: Daarnaast is het zo dat het aanbod appelen en peren wat breder begint te worden. De nieuwe oogst begint te komen en daardoor zien we de eerste vroege rassen ook binnenkomen. Delcorf, Gala en Sissy red appelen, maar ook Guyot en Triomph peren zijn reeds onderweg.
Zachtfruit: we zien mooie rode bessen, frambozen, bramen en blauwe bessen. Aardbeien hebben het moeilijk door het weer van de afgelopen tijd en we hopen binnenkort vanuit de doordragers meer binnen te krijgen. Het grootste deel van het seizoen is wel geweest. Daarnaast hebben we de eerste meldingen van de Suzuki-vlieg ook alweer gehad, wat erg spijtig is. Deze brengt grote schade aan het fruit en zorgt dat dit niet meer geoogst kan worden voor de versmarkt. Naast de prachtige promopruimen mirabellen komt er komende week ook een persoonlijke favoriet binnen: de Franse Muscat-druiven in doosjes van 2 kilo! Magnifique!
Week 33: Bladgewassen
Aardappelen: vanaf komende week ook weer een kruimige pieper op het aanbod, de connect.
Bladgewassen: andijvie is zoals verwacht moeilijk beschikbaar, veel is geschoten en niet geschikt om te oogsten. Raapsteel en postelein komen onregelmatig binnen.
Kool en bloemkool: gematigd weer zorgt voor een rustige groei en weinig bijzonderheden.
Vruchtgroenten: mooie beschikbaarheid.
Peulvruchten: sperziebonen en snijbonen zijn er goed. Kapucijners hebben last van meeldauw en daarmee einde seizoen.
Ui gewassen: bosuien zijn schaarser en er komen er tussendoor ook wat Duitse binnen.
Appels en peren: de pluk is begonnen. Delcorf en Sissired zijn onderweg. We gaan nog even door met de Franse peren.
Steenfruit en meloenen: we beginnen met de Nederlandse maribelpruimen en de Stanley-pruimen uit Italië zijn iets kleiner dan normaal, maar erg smaakvol!
Week 32: Zomer
Terug van mijn vakantie, zo het seizoen weer in. Wat een mooi vak hebben we toch. Even kijken hoe alles is verlopen. Helaas moeilijk voor veel peulvruchten en we hebben niet heel veel mooie tuinbonen, doperwten, kapucijners gezien. De laatste kersen zijn binnen en ik zie dat we afgelopen week een promo met de gele watermeloenen hebben gehad! Qua snij-kruiden is het momenteel even moeilijk. De huidige leverancier heeft vanwege bedrijfseconomische redenen moeten besluiten per direct te stoppen. We zijn druk met een aantal alternatieven, maar die laten helaas nog even op zich wachten.
We gaan weer verder met de planningen en zijn alweer druk met de wintercampagne: welke rassen, hoeveelheden, wat in welke periode, om zo samen tot een evenwichtig bouwplan te komen. We werken met heel veel vaste telers die al jaren kneiterhard werken en zo zorgen voor prachtige producten. In deze samenwerking met de boeren kijken we goed samen wat we zouden kunnen doen. We investeren samen; bij problemen en uitdagingen zoeken we altijd een gezamenlijke oplossing. Zo werken we samen in een transparante keten waarbij we elkaar respecteren en elkaars vak in waarde laten. Wij denken op deze manier ook voor onze boeren de beste afzet te kunnen realiseren en zo zoveel mogelijk product bij de consument te krijgen.
Dat gezegd hebbende, zul je ons dus niet snel zien met een campagne rondom foodwaste. Voor ons is dit geen waste, maar gewoon een product waar we of extra aandacht aan moeten geven in bijvoorbeeld een promo of een andere manier moeten vinden om goed te kunnen verwaarden, zoals de komkommers klasse 2 die zich goed laten verwerken. Top dat er overal strijders zijn die dit incidenteel proberen overschotten een plek te geven, maar wij werken liever binnen een systeem dat dit in de basis regelt en niet achteraf iets probeert te plakken. Daarbij zien we helaas ook dat het soms aan de kant van telers wordt veroorzaakt en niet per se in de handel. Er blijven telers/bedrijven telen voor de “vrije markt”, waarbij wordt gehoopt op een tekort in de markt of een goede exportmarkt. Iedereen zijn eigen koers, maar wat mij betreft het paard achter de wagen spannen.
Tja, ik weet het eigenlijk wel zeker, ik heb zeker de leukste job 😊
Aardappelen: de oogst lijkt goed en de eerste prijzen worden al wat lager.
Bladgewassen: andijvie loopt wat achter qua groei en heeft soms al vroeg last van schot. Deze fase is de start van de bloeifase en zorgt bij onze telers voor uitdagingen in kwaliteit en beschikbaarheid.
Kool en bloemkool: mooie promo bimi gehad. Veel kool groeit gestaag met dit kalmere weer. Kool met veel blad, zoals Chinese kool, heeft wat last van insecten. Je kan hierdoor kleine schade op het blad zien.
Vruchtgroenten: mooie beschikbaarheid en mooie promo komkommer en aubergine in de komende week.
Peulvruchten: sperziebonen en snijbonen zijn er goed. Bij deze laatste komen er steeds meer planten goed op productie en lijken de tekorten achter ons te liggen. Kapucijners komen nog in kleine klusjes binnen en het einde seizoen is dichtbij. De pracht zit van binnen (de schil is niet optimaal).
Wortelgewassen: geen bijzonderheden.
Ui gewassen: bosuien zijn wat schaarser en er komen er tussendoor ook wat Duitse binnen.
Appels/ Peren: de eerste Nederlandse appelen zouden deze week al binnen kunnen komen! Peren blijft nog even beperkt.
Steenfruit/meloenen: einde seizoen kersen. Mooi aanbod meloenen.
Citrus: mandarijnen lopen mooi door!
Daarnaast is de suikermais bijna rijp. Nog even een weekje geduld, verwachten we. Top voor de liefhebbers! (maar ik hou het bij Bimi).
Week 31: Nederlandse knoflook
Aardappelen: nog steeds een mooi aanbod, zowel los als verpakt, verder geen bijzonderheden.
Bladgewassen: de gevolgen van, je zou het bijna vergeten, de vele hete dagen laten nu hun sporen na. Met name de zachtere kropsla komt met moeite in goede kwaliteit van het veld. Hier kunnen de problemen voor tekorten zorgen. De groene eikenbladsla is wel goed beschikbaar en kan dit gat mooi opvullen in de promo komende week.
Enkele velden met snijbiet beginnen last te ondervinden van meeldauw en worden gemaaid. Vooralsnog blijft de productie op peil.
Bleekselderij heeft te harde groeispurten gehad in de voorgaande weken. De oogst die nu van het land komt, laat hier de littekens van zien in de vorm van enkele kleine, houterige streepjes op het blad. Dit is verder niet van invloed op de kwaliteit of houdbaarheid van het product.
De nieuwe zaaiingen spinazie bleken stress te krijgen van de wisselingen naar het koelere, natte klimaat nu. Het benodigde volume blijft zoeken om dit goed voor elkaar te krijgen. De kans is groot dat we tekortkomen deze week. Eind wk 31 / begin wk 32 komen er weer meer velden in productie met goede kwaliteit, mits er geen weersextremen ontstaan.
Koolgewassen: bloemkool, de groeivertraging door de hitte is ingehaald en volop mooie kwaliteit beschikbaar.
Broccoli blijft stabiel in volume en kwaliteit. Het gewicht en de maat kunnen iets terughoudend zijn door het koudere weer.
Chinese kool, koolrabi en spitskool hebben de afgelopen periode als zeer groeizaam ervaren en zullen mooi vol en zwaarder dan gemiddeld zijn.
Rode, witte en groene kool: geen bijzonderheden, buiten dat we de voorraden klein houden wegens de vakantieperiode.
Vruchtgroenten: veel mooie handel beschikbaar.
Peulvruchten: doperwt is alweer afgelopen, helaas. Voor alle peulvruchten is het een moeilijke start geweest. Volumes blijven lastig te betrekken. Voor snijbonen zijn wij zelfs genoodzaakt Spaans product te moeten betrekken.
Sperziebonen hebben de beste houdbaarheid als je ze met droog weer kan oogsten. De teler doet hier zijn uiterste best voor, al kan het voorkomen dat er toch ook met regen geoogst is. Hierdoor kan de houdbaarheid met een dag meer of minder verschillen per partij.
Wortelgewassen: we starten deze week met de gele bieten van Joris, ook radijs is weer voldoende beschikbaar. De venkel zal de komende twee weken mogelijk wat grover in de maat zijn, omdat dit ook zeer groeizaam weer heeft gekend. Al kan dit per teler verschillen.
Ui gewassen: Bas heeft dit jaar weer mooie, grote, droge knoflook, vanaf komende week nieuw in ons aanbod in 2 kg en in netjes.
Appels/ Peren: peren op het moment alleen de Franse Guyot. De eerste Nederlandse Legipont is al benoemd, maar daar moeten we nog een maandje op wachten. Over een weekje of 2 komen de eerste nieuwe Europese Royal Gala. Tot die tijd hebben we nog wat overzeese appels en natuurlijk de Sansarena. Deze laatste is zeker het proberen waard.
Zacht fruit: stabiele aanvoer, zoals vaker in deze periode meer aanbod dan vraag. Behalve bij de aardbeien; daar verwachten we geen hele grote pieken meer. De kruisbes loopt ook op het eind. Ook komen de eerste Franse blauwe druiven (Prima) weer binnen, heerlijke druif, wel met een pitje.
Citrus: blijft nog steeds lastig. (Te) weinig aanvoer vanuit RSA met sinaasappel en citroen. We kijken nu ook om eventueel Chileense citroenen bij te kopen om zo tekorten op te kunnen vangen.
Exoten: Onze Peruaanse vrienden van La Grama zijn weer begonnen met de Demeter-gember en -kurkuma. Helaas staat de container vast door extra controles, maar binnenkort hebben we hier weer voorraad van.
Week 30: Passievrucht Grand Passion
Aardappelen: ruim assortiment gele, rode en zoete aardappelen; los of verpakt, allemaal van Nederlandse bodem.
Bladgewassen Over het algemeen heeft de wisselvallige periode van hitte + droog afgewisseld met daarna flinke afkoeling en wat onrust gebracht in de bladgewassen. Toch blijken de volumes goed beschikbaar met wenselijke kwaliteit. De productontwikkeling heeft er baat bij dat het nu wat koeler en natter is en hopelijk blijft. Kroppen kunnen mogelijk groter uitvallen en langer fris blijven. De ijsbergsla vooral, is 20% groter in maat. Bladrand verkleuring kan nog aanwezig zijn bij de bladgewassen door de voorgaande hitte en zon.
De spinazie komt weer op gang vanuit de zaaiingen bij een aantal telers na eerder veel schade door droogte, bloei en hagel. Wij verwachten dat de aanvoer hier de komende weken stabiel blijft.
Raapstelen en postelein kunnen lastig worden in de aanvoer, door de vakantieperiode heen omdat ook telers hierop anticiperen dat er minder afname is bij deze producten.
Koolgewassen: bloemkool heeft last van groeivertraging door de hitte van paar weken geleden. Beschikbaarheid is iets uitdagender om het volume compleet te krijgen. Romanesco daarentegen komt volop van het veld. De volumes vragen om een promo binnenkort!
Broccoli zal voorts weer met plastic dekvellen aangeleverd worden wat de houdbaarheid ten goede komt.
Chinese kool en paksoi zijn bezig met een inhaalslag om op maat te komen na enige groeivertraging en insectendruk.
Het kan zijn dat de sporen van de insecten zichtbaar zijn op het blad van met name de Paksoi, Chinese kool en Koolrabi in de vorm van putjes en gaatjes.
Vruchtgroenten: geen bijzonderheden
Peulvruchten: het seizoen van de peultjes is alweer voorbijgevlogen. Daarentegen komt met de vruchtzetting van de kapucijners goed op gang en gaan we daar meer aanbod in krijgen.
Bonenvlieg laat zich veel zien op het veld en lust graag de kleine malse kiemplanten van de groene en sperziebonen. Hoe dit van invloed is op de beschikbaarheid moeten wij nog afwachten.
Snijbonen komen weer in beperkte maten van het veld. De lange vruchten kunnen sporen van windschade vertonen in de vorm van krassen. Als de vruchten goed hersteld zijn moet dit verder geen gevolgen hebben voor de kwaliteit of houdbaarheid.
Wortelgewassen: het Nederlandse penen seizoen is begonnen, prachtig aanbod van waspeen en regenboog peen.
Ui gewassen: deze week een mooie actie met de prei. De rode ui was even schaars maar nu weer voldoende beschikbaar. Bosui blijft tot en met half augustus als alles goed gaat beschikbaar uit Nederland. Als het langer warm en vochtig blijft kan het zijn dat een schimmel genaamd (valse)meeldauw eerder roet in het eten gooit. Zelfs de hogere mate van stikstof in de lucht verhoogt het risico op deze schimmel.
Appels/ Peren: we nemen afscheid van de Italiaanse “oude oogst” appelen. We hebben een mooi en lang seizoen gedraaid. Om het schap mooi gevuld te houden hebben we deze week Chileense Royal Gala en nieuwe oogst Spaanse Sansarena binnen. Ook wat peren betreft nemen we afscheid van het overzeese seizoen. De eerst Frans Guyot peren zijn inmiddels binnen.
Zachtfruit: volop mooi zacht fruit binnen, bijna elke week een paar acties zodat de slimbakken mooi vol kunnen staan. Alleen de aardbeien blijven iets achter in volume. De juni-dragers zijn nu klaar en de doordragers hebben niet voldoende volume. We laden nu elke dag om tekorten zoveel mogelijk snel op te vangen.
Citrus: de eerste Tango mandarijn zijn gearriveerd, mooi op smaak zeker een aanvulling op het citrus assortiment.
Exoten: Van onze Spaanse vrienden van Jucamp krijgen we weer de passievrucht Grand Passion. Een mooie grote heerlijke passievrucht.
Week 29: Aardappelen
Aardappelen: we gaan over op NL-krieltjes. En de kg-zakken Puur NL van Joep van de Bool zijn ook weer terug.
Bladgewassen: ruim voldoende sla van goede kwaliteit beschikbaar, behalve ijsbergsla. Deze gedijt minder tijdens warme dagen, waardoor de beschikbaarheid onregelmatiger kan zijn. Mogelijk merkt u dat de houdbaarheid van sla minder is door de hitte van afgelopen tijd. Verkleuringen treden sneller op. Het loof van de bosbiet is nu te lastig om nog goed mooie bossen te kunnen binden. Hier zit het einde van het seizoen al aan te komen. Spinazie heeft zoveel stress ervaren met de hitte dat deze veelal in de bloei is geschoten en niet langer geschikt is voor consumptie. Eind week 30 verwachten we weer wat stabieler uit te kunnen leveren met nieuwe zaaiingen.
Koolgewassen: Chinese kool en koolrabi hebben last van insectendruk. Op het blad is er kans dat je een gaatje of putjes tegenkomt. Dit geeft ook dat er minder aanbod is. Bloemkool heeft met de hitte remming gehad in de groei en ontwikkeling. Het aanbod is de komende week iets lager. Broccolischerm kan er wat onregelmatig uitzien met paarstinten door de sterke afwisseling van het weer en de temperaturen. De groene kool kan wat kleiner en kaler uitvallen, omdat er meer omblad weggesneden is dat verkleuring liet zien door de droogte.
Vruchtgroenten: veel beschikbaar en goede kwaliteit. Ook de groene pompoen heeft weer een plekje op ons aanbod.
Peulvruchten: de peulvruchten hebben ook een lastige periode met de droogte. Snijbonen, capucijners en doperwten zullen zeer schaars of niet beschikbaar zijn. Peultjes zullen meer vervormingen en/of verruwingen laten zien dan gebruikelijk. De grillen van de natuur laten hun sporen na. Sperziebonen houden we nog even compleet met een combinatie van Nederlandse en ook nog wat Spaanse aanvoer.
Wortelgewassen: vanaf deze week hebben we weer regenboogpeen van Gerrit Marsman op het aanbod. Radijs heeft afgelopen week wat leveringsproblemen gehad door het warme weer, maar deze week loopt de beschikbaarheid weer op.
Ui gewassen: geen bijzonderheden.
Appels/peren: de eerste Franse Guyotpeer komt binnen, we nemen langzaam afscheid van de overzeese peren. Beschikbaarheid blijft nog redelijk beperkt.
Zachtfruit: een aantal leuke acties met zacht fruit deze week. Aardbeien nog niet volop, maar wel voldoende leverbaar.
Citrus: voldoende beschikbaar, mandarijnen in aantocht, verwachting is week 30.
Exoten: geen bijzonderheden.
Kruiden: munt en dille slecht beschikbaar door veel verbrand kruid in Italië; aanvoer komende week is onzeker.
Week 28: Gele watermeloenen
Komende week zijn ze er weer, de gele watermeloenen. Een prachtig product van Jose Francesco uit Spanje. Het seizoen is altijd te kort, dus grijp uw kans! Vanaf komende maandag binnen.
Aardappelen: ze zijn er weer, PUUR NL verpakte aardappelen per kilootje, geel, rood, vast, kruimig, alles hebben we daarmee weer binnen. Zoete-aardappelmix is bijna voorbij.
Bladgewassen: geen bijzonderheden.
Kool en bloemkool: alles groeit als kool, romanesco is ook weer beschikbaar.
Vruchtgroenten: veel, mooie kwaliteit.
Peulvruchten: nu was het moment voor de Nederlandse peulvruchten, maar het komt maar moeilijk van de grond.
Wortelgewassen: de radijs heeft het moeilijk met de hete dagen van de afgelopen week.
Ui gewassen: geen bijzonderheden.
Appels/ Peren: we nemen afscheid van de Cosmic Crisp-appel en verwelkomen de Fuji appel. Peren blijven lastig, verder geen bijzonderheden.
Zachtfruit: volledig Nederlands assortiment, geen bijzonderheden.
Steenfruit/meloenen: veel beschikbaar. Nieuw zijn de gele watermeloenen.
Citrus: vanaf week 30 volledig op peil met RSA-citrus. Voor nu nog genoeg, maar niet ruim.
Exoten: ananas heeft een beperkte binnenkomst.
Week 27: Nederlandse pompoenen
De langste dag is alweer voorbij en de eerste echt hagelproblemen zijn toch echt een feit. We schuiven ook langzaam zo de vakanties in en hebben nog een laatste ‘normale’ week voor de boeg. Dit ziet u goed terug in de promo’s van deze week. Ook hebben we ander goed nieuws, de eerste Nederlandse pompoenen komen eraan, waarschijnlijk deze week al!
Aardappelen: ook de eerste verpakte aardappelen zijn nu van de nieuwe oogst. Dit is altijd iets later i.v.m. de kwetsbaarheid van de aardappel, als die nog heel vers is. Zilte aardappelen is even voorbij.
Bladgewassen: opeens was daar hagel. Eerst hadden we last van luis in de spinazie en nu de hagel erover.
Kool en bloemkool: promo Nederlandse broccoli, het is even geleden, maar eindelijk is daar de kans.
Vruchtgroenten: nog steeds veel beschikbaar. Ook een mooie promo met trostomaten.
Peulvruchten: lastig, lastig. Komende week nog wat Spaanse sperziebonen naast de eerste Nederlandse. Daarnaast veel beetjes: beetje snijbonen, beetje doperwten, beetje kapucijners, misschien iets meer peulen.
Wortelgewassen: de bieten komen weer van Nederlandse bodem en ook de chioggia-bieten zijn weer in het assortiment. Komende week ook weer de eerste Nederlandse waspeen.
Ui gewassen: de eerste Nederlandse pompoenen komen eraan, waarschijnlijk deze week al!
Appels/ Peren: bij de appels zitten we nog steeds in een mooi breed assortiment. Peren zijn moeilijk, maar het is gelukt. Ook komende week weer 2 soorten binnen! De Packham- en Rode Anjou-peer. Het is nu per week kijken.
Zachtfruit: we gaan nu compleet over op Nederlands zachtfruit, aardbei, blauwe bes, rode bes, framboos en braam. Vergeet ook onze specials (aardbei Altess & framboos Daphne) niet. Kersen is nu volop in het seizoen en we hebben heerlijke kersen van onze Belgische en Spaanse telers.
Citrus: eerste RSA-sinaasappels zijn inmiddels binnen. Aankomende week is het nog een beetje schrapen, maar steeds meer boten komen aan.
Exoten: samen met onze avocado RTE leverancier Befair hebben we een primeur. Afgelopen week hebben we de eerste biologische Fairtrade-avocado’s van Befair geladen. Deze zijn ook terug te vinden in ons aanbod.
Week 26: Wat waren we uit
Afgelopen dinsdag organiseerden we samen met Heleen van Rijk Zwaan een inspiratiesessie bij De Vuurplaats. Het was een samenkomen met alleen maar vrienden. Na een mooie rondgang over de tuin gingen we aan de slag met een heerlijke baba ganoush. Aubergines werden mooi gegrild, de citroen gepoft en verder goed op smaak gebracht. Flatbread werd gebakken en nieuw talent is zeker ontdekt. Daarna mochten we plaatsnemen aan een ouderwets lange tafel en is er door de brigade van de Vuurplaats een 8-tal mooie gerechtjes gemaakt. Alleen maar groenten, goed op smaak, en ik heb geen snippertje vlees gemist. Nieuwe combinaties geleerd, goede gesprekken gehad en een hoop nieuwe ideeën opgedaan. In de autorit naar huis weet ik het zeker: samenwerken in een korte keten is het mooiste wat je als AGF-inkoper kan doen.
Aardappelen: we horen en lezen het overal, het is droog, dus er wordt veel beregend. Het contrast met vorig jaar is daarmee gigantisch.
Bladgewassen: ongedierte-druk blijft. De hitte neemt toe, waardoor de sla wat minder sterk zal zijn. Assortiment blijft wel mooi breed.
Kool en bloemkool: de uitdrukking 'het groeit als kool' gaat zeker op. Het is warm en de telers beregenen, dus het is zeer groeizaam weer. Daarmee worden de prijzen ook weer iets prettiger. Let op: bij te warm weer krijgt de plant stress en is de groei onregelmatiger.
Vruchtgroenten: er blijft in de komende weken heel veel assortiment. De verwachting is dat dit nog wel even aanblijft tot in de zomervakantie. Verkoopcijfers zijn gelukkig ook heel goed, dus dat sluit mooi aan!
Peulvruchten: moeilijk, moeilijk. Het Spaanse/Italiaanse seizoen loopt op zijn eind en in Nederland zien we toch wel wat problemen. Van de tuinbonen hebben we al afscheid moeten nemen en het seizoen is grotendeels mislukt, helaas.
Wortelgewassen: geen bijzonderheden.
Ui gewassen: geen bijzonderheden.
Rest: het aspergeseizoen is alweer ten einde! Altijd zonde en het was weer genieten!
Appels/ peren: de beschikbaarheid is heel moeilijk. De peren vallen dit seizoen heel grof uit en we proberen hierin een middenweg te vinden.
Zachtfruit: langzaam start Nederlands zachtfruit op. Dinsdag laden we de eerste blauwe bessen van tuinderij Oppedonk. Volgende week starten ze ook de Demeter-blauwe bes. Van Albert en Sjoukje, die het stokje van Edo en Mario overgenomen hebben. De frambozen hebben we in de actie en ook de bessenmix komt weer terug op het aanbod. Over een weekje komen ook de eerste bramen weer binnen. Let op: vanaf komende week ook twee specials, aardbeien Altress en frambozen Daphne!
Citrus: het Europese citrusseizoen is zo goed als voorbij. Vanaf nu komt er gelukkig, zoals het nu lijkt, ook weer wekelijks grapefruit binnen en staan de eerste Zuid-Afrikaanse sinaasappelen op het water. Qua citroenen zijn we met de losse citroenen nu over naar Zuid-Afrikaanse, en voor de Siciliaanse citroenen kun je deze nog in netjes verkrijgen op nummer: 11805. Let op: deze kunnen ook groen zijn!
Exoten: VIJGEN
Powered by AdResults
NL
EN