Udea | Verbindend in biologisch
https://www.udea.nl
Voeg onze web app toe aan je startscherm voor gemakkelijke toegang en een betere ervaring.
Voeg onze web app toe aan je startscherm voor gemakkelijke toegang en een betere ervaring.
Tik op en daarna op 'Toevoegen aan Startscherm'.
Voeg onze web app toe aan je startscherm voor gemakkelijke toegang en een betere ervaring.
Tik op en daarna op 'Toevoegen aan Startscherm'.
Onze agf-afdeling brengt u in deze rubriek regelmatig op de hoogte van de actualiteiten binnen het assortiment. In het begin van de maand kunt u lezen waar we ons in het seizoen bevinden. We bespreken dan de status van ons groente en fruit én blikken terug op het seizoen tot nu toe. Zo bent u op de hoogte van de herkomst van de producten in uw schappen en kunt u uw klant nog beter informeren. In de loop van de maand gaan we dieper in op de herkomst en/of de wijze van het verbouwen van de producten en natuurlijk op de producten zelf.
Week 17: Pasen
De eerste mooie dagen liggen alweer achter ons. Wel zonde dat dit precies voor een lang weekend vrij moet gebeuren. Voor liefhebbers van Groningse paasvuren wel een prettige verrassing om groen licht te krijgen. En voor de natuur ook niet verkeerd. Om het gevoel niet te verliezen, pakken we alvast in de promo’s lekker zomers uit met onder andere komkommers en aardbeien, en komende week krijgen we ook de rabarber nieuw binnen, wat weer een mooie traditionele combinatie is met aardbei. Komende week krijgen we nog wat Conference peren binnen, maar dit zullen wel de laatste van het seizoen zijn.
Afgelopen week kwam er veel bij elkaar en hopelijk heeft u daar niet te veel last van gehad. Pasen is logistiek altijd al een hele uitdaging om alles mooi en tijdig binnen te krijgen vanuit Spanje en Italië, maar door het tekort aan chauffeurs en wagens hebben we veel moeten schuiven en organiseren om de overlast tot een minimum te beperken.
In de komende week zal er alweer meer uit Nederland komen en wordt het logistiek weer makkelijker, maar dat is vooral voor na het weekend. Nu eerst even afschalen en even niks.
Week 16: Pasen
We hebben dit jaar er even op moeten wachten, maar eindelijk is de week voor Pasen aangebroken. Dit wordt door iedereen op zijn eigen manier gevierd en bij onze leveranciers vanuit bijv. Spanje, Italië al iets eerder dan bij ons. Daar zien we dat de dagen voor de Pasen altijd net zo belangrijk zijn als de paaszondag zelf (Goede Vrijdag). Wat we wel allemaal gemeen hebben, is dat we dit veelal samen doen met vrienden en/of familie en dat daarbij “traditioneel” ook veel samen gegeten wordt.
Hiervoor hebben we komende week weer een mooi assortiment samengesteld en hebben we een aantal producten ruim aangekocht. Mooie voorjaarsgroenten zoals raapstelen van Ekologisch en Aurora en groene en paarse asperges van Socrates. Er loopt ook een mooie scherpe promo met blauwe bessen en handsinaasappelen.
Wel zien we voor komende week een aantal producten nog moeilijk binnenkomen. De kropsla is bij onze teler doorgeschoten, waardoor deze vrijwel niet beschikbaar zal zijn. Wel hebben we hiervoor extra groene eikenbladsla aangekocht om zo geen lege schappen te hoeven hebben. Andijvie zal ook moeilijk zijn, maar met een mooie promo op raapstelen is daar het juiste alternatief al voorhanden! Ook verwachten we een mooi volume aan witte asperges. En een nieuwe oogst aardappelen uit Italië.
Daarnaast hebben we in de afgelopen week de meeste telers wel aan de lijn gehad; veel zijn alweer druk op het land. We zien al aardig wat vruchtgroenten uit Nederland voorbij komen en er begint steeds meer vanuit de koude kassen aan sla te komen, maar ook vanuit de vollegrondsla zijn we er bijna klaar voor!
Week 15: Heerlijk weer
Als mens word je direct een stuk optimistischer als de grijze, donkere dagen achter ons liggen. Helemaal als er opeens dagen tussen zitten die zomaar 20 graden zouden kunnen worden. Wel verraderlijk als de zon even weg is, dan wordt het snel fris. Als inkoper begint het ook direct weer te kriebelen. Meer en meer telers worden drukker en drukker. Wel is het zo -zoals je kan zien bij veel blad - dat het allemaal nog wel even gaat duren voor het aan de maat is om geoogst te worden. Dit weer geeft wel een mooi zetje en we beginnen alweer te dromen van prachtige vollegrondsgroenten uit ons eigen landje. Wel hebben we vanuit de verschillende (koude) kassen meer en meer product. Ook in het snijden van de asperges wordt het beter en beter, zowel in Nederland als Spanje, waardoor we al een mooi assortiment neer kunnen zetten met zowel prachtige Nederlandse witte asperges (los en verpakt), Spaanse groene asperges, maar ook al de eerste paarse (violet) asperges! Ook qua zachtfruit zien we een hoop mooi product uit Spanje komen en zijn de plannen voor het Nederlandse seizoen afgelopen week mooi rondgekomen. Wel moeten we afscheid nemen van de bloedsinaasappel. Altijd jammer. Ook in de mandarijnen zitten we nu in het laatste stuk seizoen en zullen we niet nog heel veel weken te gaan hebben.
Voor nu even genieten van het mooie weer.
Week 14: Aanbod
Tussen de winter en lente blijft het stoeien tussen Spanje, Italië, Frankrijk en Nederland. Samen met onze vaste partners hebben we een prachtig aanbod kunnen vinden en er is veel onderweg.
Wel kan het zijn dat het flexibiliteit vraagt: er is iets minder eikenbladsla groen beschikbaar, maar mooie kropsla hebben we zeker. Bleekselderij, mogelijk nog iets te kort in paprika, maar lijkt iets beter. We zien de Nederlandse bloemkool beschikbaar komen en ze steken bij Verhoeven de eerste witte asperges! Ook komen er andere voorjaarsproducten beschikbaar, zoals paksoi, raapsteel, maar ook Nederlandse spinazie en de eerste Nederlandse tomaten uit de Noordhoek.Van Spaanse bramen moeten we nog even blijven dromen, maar qua aardbeien komt er eindelijk een mooi volume beschikbaar.
Ik was van de week bij het symposium van Biomasters op een prachtige locatie bij Marienwaerdt te Beesd. Superinteressante middag met verschillende sprekers over de uitdagingen, toekomst en perspectief voor het Nederlands biologisch fruit. Ook hier weer meer dan duidelijk dat de oplossing bij ons samen ligt. Echt samen durven optrekken. Niet vanuit een product, maar vanuit een samenwerking op bedrijfsniveau om zo een transparante keten te kunnen opzetten die voor eenieder in de keten perspectief biedt. Dit soort evenementen geeft weer een enorme boost om door te stomen op de weg waar we voor gekozen hebben.
Week 13: Ritme van de natuur
Het mooie van inkoper zijn van biologische/biologisch-dynamische groenten en fruit is dat we mee mogen bewegen met het ritme van de natuur. Dat is enerzijds letterlijk waar: mijn dag begint in de winter dagelijks later dan in de zomer vanwege de latere zonsopgang. Ook bepaalt de timing in het seizoen met welke telers we mogen werken vanuit de verschillende landen en zijn we altijd genoodzaakt mee te bewegen met de lokale omstandigheden. Waar we in Nederland alweer de eerste telers hebben gehoord die naast alle voorbereidingen die ze aan het doen zijn, is er ook alweer de eerste beregening geweest. Hoe anders is dat bij onze Spaanse en Italiaanse vrienden, waar in sommige gebieden onmogelijk veel regen is gevallen. Daarmee helpt het gebrek aan zon in de regio’s ook niet en zien we dat bijv. paprika moeilijk op kleur komt. Samen met onze vaste telers proberen we de overlast hiervan tot een minimum te beperken en ook in deze lastigere weken solidair te blijven.
We hebben ondertussen de eerste Nederlandse komkommers al even in de winkels liggen, de aubergines komen eraan en zoals u ziet gaat het met de trostomaten ook niet lang meer duren. Ook de Nederlandse bloemkool staat alweer op de lijst! De groene asperges van Socrates zijn supergoed en we krijgen in de komende week ook al de eerste nieuwe oogst aardappelen binnen van Chiara (Sicilië). Sommige fijne bladgewassen zullen lastig zijn in de komende week en we zien een mix beschikbaar van Italië, Frankrijk en Nederland. Vanuit de koude kassen komen er nu ook wat meer producten beschikbaar, zoals raapstelen van onze helden David en Harry! Ook hebben we naast de Nederlandse Conference en Xenia peer alvast wat peren Red Bartlett binnengehaald voor de liefhebber van een hardere peer. Dit betekent ook dat we zien dat er voor de echte wintergewassen een eind begint te komen en volgende week lopen de boerenkool, hutspot, knolselderij en schorseneren al uit. Gelukkig heeft Ester nog een mooi assortiment dahlia’s kunnen bemachtigen van Huiberts!
Week 12: Aanvoer
In de aanvoer van onze bananen zijn we in de afgelopen tijd tegen vertragingen aangelopen. Dit is voor bananen altijd complex, aangezien deze keten al snel een dag of 28 duurt en bijsturen daardoor extra moeilijk is. Vanuit de douane en Skal zijn er momenteel extra controles, wat er helaas voor zorgt dat de planningen, die rondom bananen altijd superstrak zijn, niet aansluiten bij de grote vraag die er is. Het fruit is ondertussen voldoende in Nederland, maar de kleuring moet er nog goed op komen. In overleg met de rijper hebben we voor de komende dagen en week nog meer volume beschikbaar gekregen en zou dit afdoende moeten zijn voor de vraag van de komende week. Daarmee zouden de tekorten van de afgelopen week niet meer voor moeten kunnen komen.
We zijn klaar voor de campagne die komende week gaat starten, waarbij we samen echt impact gaan maken op onze prachtige korte keten die we hebben. In bananen is dat echt uniek en is de biosector echt zoveel verder dan binnen de reguliere handel. Zo samen sterk optreden en daarmee geen dikke marges voor de korte termijn, maar een eerlijke boterham voor een ieder in de keten.
Week 11: Aanplantingen
Na een hoop tegenslagen en nog een ruime voorraad aan uitdagingen mogen we eindelijk weer optimistisch worden! We zijn los! De eerste planten zitten erin! Sla, aardappelen, maar ook de eerste aanplantingen van fruitbomen zijn volle bak aan de gang! Samen investeren en duidelijk kiezen voor onze eigen sterke en korte keten.
Daarmee zijn de uitdagingen voor de komende weken zeker daar. Het slechte weer in Spanje en Italië zorgt voor problemen voor de bosbieten, sinaasappelen, paprika’s en tomaten. Ze hebben het maar moeilijk. We krijgen veel, en meer dan voldoende binnen, maar bij te veel regenval niet altijd op de juiste momenten.
Ook voor de nieuwe aardappelen zullen we nog even moeten wachten. Als de gebieden goed genoeg zijn om te beginnen met oogsten is het hopen dat er in de tussentijd geen ziekte in het gewas komt. Wel heb ik al van de heerlijke groene asperges mogen genieten (pas op, ze zijn dun, dus niet te lang koken!!)
Nog even wat zonnige dagen en dan kunnen we ook alvast weer beginnen om aan de witte asperges te denken (verwachting eind van de maand).
Week 10: Begin
We beginnen eindelijk te geloven dat we mooier weer krijgen. We sluiten deze periode dan ook passend af met een laatste promotie gesneden boerenkool, om zo nog één keer te genieten van deze winterse kost. Ondertussen ben ik zelf wel van plan om de eerste groene asperges te grillen van onze grote vriend José Francisco. Ook hebben we vandaag de Spaanse aardbeien en blauwe bessen nog een keer extra gekeurd en die worden met de week beter. Het vruchtvlees van de Spaanse aardbeien is wel een stukje harder dan de Nederlandse, maar de smaak is echt lekker!
We verwachten komende week de laatste Nederlandse pompoenen binnen te krijgen en starten vanaf komende week met pompoenen van ver. Ook zie ik dat we komende week de eerste pallets Nederlandse komkommers binnen zullen krijgen. In aantallen nog vrij bescheiden, maar we kunnen beginnen. Ook zitten we in de laatste week bollen op pot, dus wie er geen genoeg van krijgt, sla je slag. Ester kon de verleiding niet weerstaan en heeft ook al pootgoed gekocht voor de prepper of hobbyboer die wil voorzien in zijn eigen voorraad aardappelen/uien.
Ondertussen zijn we druk met alle voorbereidingen voor de ‘samen in actie’-bananenweek. We zien al veel mooie (winkel)materialen en communicatie voorbij komen. Hier gaan we als sector echt laten zien dat we een stuk meer doen dan BIO en dat je als consument echte impact hebt met de boodschappen die je doet.
Voor nu, alaaaaf
Week 9: Eindelijk
Tussen alle donkere dagen van de afgelopen maanden hebben we eindelijk weer zon gezien. En is het dit weekend eindelijk weer eens aangenaam. Hier in de regio maken ze zich klaar voor iets wat ik nog steeds niet kan begrijpen: carnaval…
Qua bladgewassen zien we ook producten vanuit andere regio’s komen en proberen we de juiste aansluitingen te vinden. Altijd weer een hele “samen dans”. Snijbonen en andijvie blijven nog even ingewikkeld en zijn niet volledig beschikbaar in de volumes die we zoeken. Het aanbod appelen wordt goed ontvangen en we zien een hoop mooi fruit voorbij komen. Eindelijk komen de eerste groene asperges binnen! Het moet nog wat kosten, de volumes zijn nog beperkt, maar ik kan ervan dromen. Samen met een actie Spaanse blauwe bessen begint het eindelijk weer ergens op te lijken. In Nederland lopen her en der de teelten nog achter en zullen de eerste vroege komkommers niet zo vroeg zijn als gebruikelijk. Maar ach, gezien alle uitdagingen die we zien qua binnenlandse en buitenlandse politiek kunnen we deze teleurstelling nog wel even overbruggen.
Week 8: Stoeien
Qua seizoen en beschikbaarheid blijft het stoeien om alles goed bij elkaar te krijgen. Daarmee helpen de donkere dagen en zelfs de sneeuw bovenin Nederland zeker niet. De vraag is of de vroege teelten op tijd klaar zullen zijn. De uitdaging is niet gering, maar we gaan hem graag elke dag weer aan. Qua assortiment weinig spannends. De bladgewassen en het zachtfruit blijven allemaal beetjes. Er komen weer wat tuinbonen binnen en vanuit Italië krijgen we meer appels. De Red Pop appel is ook terug van weggeweest. De laatste Doyenné du Comice peren zijn verkocht en het was ook echt tijd om met deze peer te stoppen. We houden de komende tijd de Conference en Xenia peren over."
Wat wel echt top is aan deze week, is dat de eerste nieuwe collega is begonnen. Deze jonge medestrijder, 24 jaar jong, brengt de gemiddelde leeftijd weer in balans en brengt een gezonde dosis energie mee! Jasper, top om je erbij te hebben!
Week 7: Seizoenen
Zoals al eerder aangegeven valt het niet (helemaal) mee met de bewaarbaarheid van het hardfruit. We hebben gelukkig al veel Nederlands fruit gedaan en we gaan nog even door. De Pinova en Elstar zullen binnenkort afvallen, maar gelukkig gaan we met de Natyra nog even door. Deze topper is sinds een aantal jaar een vaste waarde geworden in ons assortiment en is qua teelt en bewaarbaarheid, maar ook qua bite, een fijne appel. Daarnaast hebben we een mooi assortiment appels uit Italië toegevoegd. Zo houden we toch een mooi assortiment dat breed blijft.
Bladgewassen hebben het moeilijk door de kou; de beschikbaarheid is moeilijk, maar lijkt afdoende. Radijs is wel tekort en er zal maar een kleine hoeveelheid komende week binnenkomen. Hopelijk snel beter. De eerste blauwe bessen uit Spanje komen bij ons vandaag binnen. We krijgen komende week nog een paar bossen tulpen binnen en dan is dat helaas ook alweer voorbij.
Ik heb ook al vaak mogen schrijven dat ik mijn baan echt de mooiste van alle vind. Samen met telers mogen werken is een voorrecht. We mogen daardoor veel mooie momenten delen en uitdagingen aangaan, maar het maakt de verbinding ook oprecht en persoonlijk. Zo mocht ik in de afgelopen jaren Sergio ontmoeten. Deze Demeter-teler is echt de citroenteler, een ware kunstenaar. Hij is alle dagen van het jaar bezig om de beste citroen te telen. Zijn ware liefde. In de afgelopen jaren had hij er een nieuwe liefde bij gevonden en begon hij met de teelt van avocado's. De eerste samples hebben we gehad en ze zijn verrukkelijk! We zijn direct gaan bestellen. Topverhaal, niks aan doen. Toen kwam het bericht van Sergio dat hij net gehoord heeft dat hij flink ziek is en direct behandeld moet worden..... Relativeren doet het zeker. We wensen Sergio en zijn dochter in de komende tijd heel veel sterkte en hopen op een goede afloop.
Through the storm to see the sunshine again.
Week 6: Tijd
De tijd vliegt momenteel als water door mijn handen. Het seizoen blijft een beetje op herfst staan met de regen van afgelopen week. Laten we hopen dat daar nog verandering in komt. Daarnaast gaat de planning/afstemming volle bak door. De eerste tomaten en komkommers staan in de grond en we pushen de paksoi komende week flink om nog meer ruimte te maken, zodat we weer tijdig de komkommers en tomaten in de grond krijgen en daar niet gaan schieten. Veel zachtfruit uit Spanje blijft moeilijk door de vele regen en is daardoor superkwetsbaar. De eerste Italiaanse appelen zijn binnen en zijn zoals gebruikelijk weer top. Ook hebben we een sample mogen ontvangen van de eerste Siciliaanse avocado’s, en dat ziet er veelbelovend uit. Sergio zou zomaar naast zijn grote liefde voor de citroen nog een ware liefde erbij hebben gevonden. Komende week ook een promo bloedsinaasappelen. Deze zitten nu zeker op hun hoogtepunt en het is echt zonde om niet zoveel mogelijk klanten hiermee te laten kennismaken. Bloemkool lijkt ook eindelijk weer afdoende binnen te komen en de eerste prijzen gaan al de goede kant op. Broccoli zit er goed in en daar hebben we al een promo in de planning staan. In de vruchtgroenten blijft het moeilijk, maar hebben we op een aantal producten de prijs toch wat scherper kunnen zetten om de vaart er wel in te houden.
Voor komende week ook de ultieme kans om wat extra kleur op de afdeling te zetten. Mijn collega Ester is helemaal uit haar bol gegaan en heeft een breed assortiment bloembollen op pot. En de eerste bossen tulpen zien we komende week binnenkomen!
Week 5: Goesting
Het was even zoeken, maar het lijkt gevonden. Dat is na Blue Monday altijd even een momentje, en het druilerige weer van de afgelopen dagen helpt ook niet. De sterke wens voor betere dagen, meer zon en minder regen is groot, maar lijkt nog ver weg. Waar we vorige week enthousiast begonnen met het vooruitplannen van het zachtfruit, asperges en peulvruchten, blijft het koude weer in het zuiden roet in het eten gooien. Afgelopen week bevroren de peulen van de tuinboon, waardoor we die helaas weer van het aanbod moeten halen. Vanuit Nederland zien we ook dat we eindelijk stoppen met de spruiten en ook met de laatste Nederlandse boerenkool. We hebben een mooi lang seizoen mogen draaien, maar de kwaliteit zit er niet meer in.
We merken wel in een aantal producten dat het echt lastig blijft. Bloemkool blijft schaars en is inmiddels het nieuwe witte goud. De bladgewassen blijven ook een uitdaging, en veel vruchtgroenten blijven duur (in de afgelopen maand is die prijs harder gestegen dan een gemiddelde cryptomunt). Ook hebben we vanaf komende week de nieuwe bananenprijs. Deze is, ondanks alle uitdagingen, bescheiden gestegen. Hier zien we voornamelijk een uitdaging met de dollar vs. euro, die momenteel erg ongunstig lijkt. Wat dit op de langere termijn gaat doen, is zo politiek dat ik mijn mening daar maar even achterwege laat.
Komende week zal ik eens bij onze Nederlandse aspergetelers informeren wat we in het vroege voorjaar kunnen verwachten.
Week 4: Kou
Opeens kwam de kou toch breder doorzetten dan verwacht en kregen we van onze Spaanse, Italiaanse en Franse telers ook berichten van kou en veel neerslag. In sommige gebieden kan daardoor weinig tot niets geoogst worden. Daarbij zal de beschikbaarheid van een aantal producten direct wat krapper worden; nog niet direct problematisch, maar kleine tekorten kunnen ontstaan. Wel zien we daardoor ook direct een enorme prijsdruk ontstaan in de markt. Aangezien we op dit punt in het seizoen veel leunen op deze zuidelijker gelegen gebieden voor verse groenten, is dit wel een breed probleem. Van bloemkool tot sinaasappel, van tomaat tot framboos. We hebben gelukkig een brede groep telers klaarstaan waar we samen keihard werken om de problemen zo minimaal te laten zijn.
Dat de verschillen groot zijn, zien we ook in het assortiment met de eerste tuinbonen en doperwten die binnenkomen en de berichten dat de eerste Spaanse blauwe bessen bijna klaar zijn om te beginnen. Ook kiezen we om met de mandarijnen al door te gaan naar de tango’s, omdat we zien dat de andere rassen toch steeds kwetsbaarder worden. Daarnaast zijn de eerste gesprekken met de aspergetelers geweest en moeten we nog een klein maandje geduld hebben voor we de eerste binnenkomsten krijgen. We verwachten eind volgende week ook al de eerste appelen uit Italië binnen te krijgen als aanvulling op ons Nederlandse assortiment.
Een ander onderwerp dat in de afgelopen week weer voorbijkwam, was of we toch niet eens wat zouden willen doen met reststromen van telers. De benadering van ons is daarin misschien wel anders dan sommige in de markt, maar wij zien dit in ieder geval niet als een reststroom en zoeken samen met onze telers altijd naar een zo optimaal mogelijke manier voor het verkopen van zoveel mogelijk product. Breed verwaarden van de oogst is een voorwaarde om samen tot een goede samenwerking te komen. Dus heel concreet: geen buitenbeentje of kromkommer voor ons, maar gewoon een mooie grondstof voor bijvoorbeeld de snijderij, waar we prima de zoete aardappelen kunnen verwerken die niet passend zijn voor in de winkels. Hetzelfde gaat op voor de prei. Doordat we samen flink gesneden groenten verkopen, kunnen we de prei die overblijft na het oogsten van de winkelklasses nog mooi versnijden in een roerbakmix. Hetzelfde kun je zo zeggen over komkommer, pompoen, paprika, courgette, aubergine, enz. Feitje: 1 op de 5 komkommers die wij verkopen is een komkommer die eigenlijk niet geschikt is voor de winkels. Deze verkopen we apart van de winkelkwaliteit aan klanten die deze bijvoorbeeld verwerken in een product.
Week 3: Voorzichtig
Het was een beetje winter hier in het zuiden. Helaas zet deze niet door en hadden we weinig sneeuw (wat mijn kids fantastisch vonden), maar die vorst die we goed kunnen gebruiken en wat heel gezond zou zijn voor bijvoorbeeld de bodem, zit er helaas nog niet aan te komen. Zonde, dit zou namelijk een mooie helpende hand kunnen zijn tegen de vele ziektedruk waar we last van hebben gehad rondom de aardappelen.
We zijn ook opgelucht nu de laatste feestdagen voorbij zijn en ook de drie koningen achter ons liggen. Voor ons in Nederland zeker geen feestdag, maar voor de zuidelijke landen zeker, waarbij we helaas een aantal vrachten uiteindelijk gisteren te laat binnen hebben gehad en daardoor niet direct door konden naar de winkels. Een ander probleem waar we afgelopen week helaas mee geconfronteerd werden, was dat de bananen sneller en voller op kleur waren dan we normaal hebben. Vol op smaak zijn ze dan zeker, maar een groot nadeel is dat deze banaan ook een stuk kwetsbaarder is voor kneuzing. In overleg met onze leverancier en rijper staat alles weer strak en volgen we deze zoals gebruikelijk superstrak op. Desalniettemin excuses voor de overlast.
Daarnaast zijn we momenteel druk aan het puzzelen om goed in beeld te krijgen hoe de bewaarbaarheid van veel groenten en fruit is, om zo goed te kunnen voorspellen waar de komende tekorten zouden kunnen bestaan. Denk daarbij aan appels, peren en bijv. aardappelen. We zien hier al wel wat tegenslagen door het lastige weer/klimaat van afgelopen jaar, maar zijn al druk binnen Europa met onze leveranciers aan het schakelen om een mooi breed assortiment te kunnen houden.
Week 2: Een nieuw jaar
Gelukkig mag ik mezelf al ruime tijd rekenen tot het team positief-naief. Intern altijd een beetje een grapje maar in deze tijd geen luxe. Vast blijven zitten in een berg negativiteit helpt maar zelden. Gewoon weer een hoop te doen het komende jaar. Waarbij we duidelijk als sector veel zelf zullen moeten doen. Geen probleem, aangezien we dit al jaren doen en daar gaan we zeker niet mee stoppen.
Voor het nieuwe jaar zijn we alweer druk bezig met mooie nieuwe dingen. Ik krijg inspiratie van bijvoorbeeld Albert en Sjoukje, die het lef en de durf hebben om het prachtige bedrijf van Maria en Edo (Noorderbos) over te nemen en komend jaar als blauwe bessenboer de markt op te gaan! Welkom, en daarmee is een mooi Demeter-bedrijf verzekerd van een mooie toekomst. Andere super inspirerende leverancier is Tim van Ter Linde van Loverendale. Deze duizendpoot weet voortdurend vooruit te kijken en telkens nieuwe initiatieven te ontplooien. Van gemengd Demeter-bedrijf, winkel, zuivelverwerking, camping naar boomgaard met sorteerbedrijf. Hij wist ons vorig jaar al te verrassen met een strandtent die de prachtige naam Marie mag dragen! Nu legt hij de lat nog een stuk hoger met een eigen bakkerij met een eigen maalderij. Op deze manier kan hij vanuit zijn eigen teelt een consument voorzien van een prachtig eigen brood! Mocht je nog een stukje mee willen investeren kan dat momenteel via: Doneer hier!
Met het eigen team maken we in de komende weken weer mooie plannen waar we mogen voortborduren op de basis die we afgelopen jaren hebben gelegd. Weten waar je handel vandaan komt is daarmee weer een absolute must. Meer dan bio is een drijfveer en dit vanuit de korte keten maakt het mogelijk. We hebben binnenkort weer ruimte in het team voor versterking, dus wie klaar is voor een mooie stap en lekker en leuk vindt om dagelijks te werken met Biologisch-Demeter-AGF. Niet bang is voor een uitdaging en veel contact heeft met telers/leveranciers zowel in Nederland als daarbuiten. Samen werken we in waar we zorg dragen voor een mooi breed, competitief assortiment, waarbij we zorg dragen voor de teler, logistiek organiseren, voorraadbeheer, data op peil houden. Maar samen met Category Management AGF met mooie ondersteunende programma’s mogen werken als QC-One. Spreekt dit je aan, schroom niet en mail naar roosting@udea.nl
Zo zorgen we er samen voor dat goede voornemens niet alleen een lijst zijn met mooie intenties, maar doelen die we samen gaan realiseren.
Week 1: Kerst is weer voorbij
We hebben het gered, de kerstdagen liggen achter ons. Net als de kortste dag. Komende week tijd voor reflectie, kijken of we tevreden mogen zijn met de geleverde prestaties, kijken of doelen gehaald zijn en wat we in het komende jaar nog anders kunnen c.q. willen doen. Eerst even een moment van stilstaan, stilstaan met het fijne team waar ik mee mag werken. De leveranciers/boeren waar we weer bergen mee hebben verzet. We hebben hard gewerkt en zeker hard gelachen. Bewust dankbaar dat we onderdeel mogen zijn van de korte keten waar we van boer tot consument onze rol mogen spelen, maar ook van alle nieuwe leveranciers/boeren die we hebben mogen omarmen.
Bewust even stilstaan bij die gestopt zijn, zoals Arnold en Hilde, onze helden van Nieuw Tuinzight, genieten van hun hard verdiende pensioen, maar ook even bewust stilstaan bij die ons ontvallen zijn. Rein Mantel, een begrip in de teelt van appels, Elstar, met een enorme drive voor perfectie. Hij haalde nog de laatste oogst binnen, maar overleed helaas voor hij aan zijn geplande pensioen kon beginnen.
"Het geheim van geluk ligt niet in het zoeken naar meer, maar in het vermogen om te genieten van minder."
Powered by AdResults