Pasen is een vrolijk lentefeest met allerlei tradities: wilgentakken versieren, chocolade konijnen eten en natuurlijk gekleurde eieren zoeken in de tuin. Bij de paastraditie hoort vaak ook een uitgebreid ontbijt of brunch met op tafel een gekookt eitje, lekker vers gebakken brood, roomboter en een vruchtensapje. In de biologische speciaalzaak vind je genoeg inspiratie om van je paasontbijt ook een duurzaam en diervriendelijk ontbijt te maken. Laten we al die lekkere producten eens onder de loep nemen.
Wat dacht je van de kippen die de eieren leggen? Kippen zijn van nature bosvogels en biologische boeren proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden. Biologische legkippen krijgen veel ruimte en mogen buiten lopen in een begroeide uitloop. In hun stal hebben ze daglicht, zitstokken, legnesten en strooisel om lekker in te scharrelen. Het voer is bovendien biologisch en volledig gentechvrij. Van zo’n vrolijke rondscharrelende kip krijg je toch echt een paasgevoel?
En ook die overheerlijke roomboter is biologisch veel diervriendelijker. Biologische koeien staan alleen 's winters op stal, als het te koud is. Voor de rest lopen ze lekker buiten in de wei. Preventief gebruik van antibiotica is verboden, dit wordt alleen toegepast bij ziekte.
En dat brood dan? Uit recent onderzoek blijkt dat bij brood kunstmest verantwoordelijk is voor 40% van de totale CO2 uitstoot. In dit onderzoek is het hele productieproces meegenomen: de teelt van tarwe, opslag en transport van het graan, het maalproces, het transport van het meel en uiteindelijk het bakken van het brood. Kunstmest is in de biologische landbouw niet toegestaan. Dus door te kiezen voor een biologisch brood, is je CO2 uitstoot meteen al veel lager!
Ook voor je vruchtensapje ben je goed bezig als je voor de biologische variant kiest. Een biologische teler past vruchtwisseling toe, hij zet natuurlijke vijanden in tegen parasieten en onkruid mag alleen mechanisch of door verbranden worden bestreden. Wist je dat rond biologische bedrijven 25% meer vogels en driemaal zoveel vlinders voorkomen? Ook dat is diervriendelijk!
Laten we van Pasen behalve een gezellige traditie, ook een biologische traditie maken met een duurzaam én diervriendelijk ontbijtje. Want bij zo’n vrolijk feest horen ook blije dieren en een gezonde aarde!
Nog een leuke tip voor je paasontbijt: Broodje ei uit de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden. Hol een afbakbroodje uit. Doe een beetje kaas in de holte. Breek een ei in het broodje en zorg dat de dooier heel blijft. Bestrooi met peper en zout. Bak het broodje in 20 minuten af in de oven. Doe hem wel onder een stukje aluminiumfolie. Anders wordt het broodje te bruin. Eet smakelijk!
Bron: Bionext