De ijsheiligen liggen achter ons, de kans op nachtvorst is nihil. Een vrijbrief voor allerlei activiteiten op het boerenland. Er is al veel gebeurd deze maand en er staat nog heel wat te gebeuren. Er worden gewassen ingezaaid en geplant. Om de snel groeiende groenten ruimte te bieden en er bovendien voor te zorgen dat ze volop profiteren van de zonneschijn en de neerslag, wordt er onkruid gewied. Ook wordt er al van alles geoogst. Asperges bijvoorbeeld, witte en groene, maar ook komkommers, tomaten, snijbiet, spinazie, rabarber, aubergines, spitskool, paprika´s, paksoi en sla liggen in de winkels. En…de warmte van de laatste tijd zorgt voor een mooie aanvoer van heerlijke aardbeien.
Wist je trouwens dat de eigenlijke vruchten de pitjes op de buitenkant van de aardbeien zijn? De zaadjes van aardbeien zitten niet in, maar op het vruchtvlees. En dat is best bijzonder. Tijdens de rijping zwellen de cellen in de aardbei op en maken ze zich van elkaar los. De vrucht zit daarom vol kleine luchtbelletjes, de vorm van de aardbei blijft in stand doordat de cellen tegen elkaar aan drukken. Als die druk wegvalt, bijvoorbeeld door uitdroging of invriezing, raken de celwanden beschadigd, gaan de luchtbelletjes stuk en wordt de aardbei papperig. Aardbeien worden na de oogst niet rijper zoals peren, pruimen en mango’s, ze moeten dus rijp geplukt worden. Na het plukken zijn ze kwetsbaar en niet lang houdbaar, opeten dus! De aardbeientijd is begonnen, geniet er van!
Niet alleen landbouwers hebben het druk, ook op bedrijven waar vee rondloopt is veel te doen. De koeien lopen alweer een tijdje buiten, ze worden dus weer gehaald en gebracht als het melktijd is. En dat gebeurt zeven dagen per week, ook in alle vroegte. Als de koeien weer buiten lopen betekent dat ook dat er weer graskaas wordt gemaakt. Graskaas heeft een andere structuur en is zachter en romiger dan kaas gemaakt van melk die koeien in de winter geven, wanneer ze hooi eten. Graskaas bevat meer onverzadigde vetzuren dan kaas van koeien die hooi eten.
De tijd van Nederlandse appels en peren is langzaamaan voorbij aan het gaan. De peren zijn helemaal op, van appels zijn nog enkele soorten beschikbaar. Nederlandse appels worden in de herfst geoogst. De bloesem groeit nu, het is te hopen dat de paar late nachtvorsten dit voorjaar geen grote gevolgen voor de oogst hebben. De Nederlandse appels die nu nog verkrijgbaar zijn, zijn ´bewaarappels´ die na de pluk zijn opgeslagen in koelcellen. De smaak wordt na verloop van tijd milder omdat de vruchten een deel van hun appelzuur als energievoorraad gebruiken. Inmiddels worden er biologische import-appels en peren (bootvracht) aangeboden. Waar de zaadjes bij aardbeien aan de buitenkant zitten, zitten de zaadjes bij de appels aan de binnenkant. Ze worden door het klokhuis beschermd. Het eetbare deel van de appel is de punt van de bloemsteel. De restanten van de bloem zijn de uitsteeksels, het kroontje aan de onderkant van de appel.
Bron: Jos van Duinen