Het festivalseizoen is weer volop aan de gang. In Nederland worden er honderden festivals georganiseerd en elk jaar komen er weer vele nieuwe bij. Naast muziek spelen ook beleving, sfeer en eten een zeer centrale rol. Om vernieuwend en aantrekkelijk te blijven, proberen festivals ook zo veel mogelijk te kijken naar de trends onder jongeren. Zo zien we al een paar jaar de aanwezigheid van verantwoord en gezond eten (vaak geserveerd vanuit een foodtruck) steeds verder toenemen. Inspelend op de #foodie #healty trend. Van sushi tot huisgemaakte soep. Van verse salade tot pittige curry. Natuurlijk kun je ook typisch festival eten kopen zoals frietjes en een hamburger, maar dan vaak wel lokaal geteeld of van biologische oorsprong.
Naast gezond eten besteden festivals ook steeds meer aandacht aan milieuvriendelijkheid. Met statiegeld systemen op plastic bekers en voldoende mogelijkheid tot afval scheiden wordt er gezorgd voor zo min mogelijk vervuiling. Koploper bij deze trend is het Welcome To The Future festival dat 22 juli gehouden werd in Amsterdam. Dit is het eerste festival in Nederland met het Gouden EKO-keurmerk. Ál het eten wat hier werd geserveerd was volledig biologisch én EKO gecertificeerd!
Festivalorganisator Manon legt uit waar het idee vandaan kwam: “We hadden altijd al aandacht voor afval, watergebruik, energie en logistiek. De laatste jaren is daar het eten bijgekomen. Maar we merkten dat duurzaam een begrip is dat voor veel van onze cateraars nog lastig concreet te maken is. Daarom hebben we voor biologisch gekozen. Dat is een wettelijk beschermde term, glashelder vastgelegd door de hele keten heen, en nu dus ook tot op het festivalterrein.” Het is voor het eerst in Nederland dat een festival EKO-gecertificeerd is. Tot nu toe was de certificering alleen weggelegd voor producten, winkels en restaurants.
Dat festivals inspringen op deze gezonde, biologische en duurzame trend is niet alleen van waarde voor de organisatie zelf. De gewoontes die jongeren nu opdoen, bepalen de keuzes die zij op latere leeftijd maken. En dat dat merk je. Jongeren van nu zijn bewust bezig met voeding en vragen zich steeds vaker af: wat is gezond? Waar komt mijn voedsel vandaan? En uit welke ingrediënten zijn producten eigenlijk samengesteld? Festivals maken gezond eten leuk, makkelijk, normaal en: een goede gewoonte. Laat het festivalseizoen maar zo lang mogelijk duren!
Bron: Bionext