Vorig jaar is er in verschillende partijen quinoa het stofje phosphonic acid (PA) aangetroffen.
Dit stofje kan op twee manieren in de quinoa terecht komen. Enerzijds doordat het een stof is die van nature voorkomt in de bodem waarop de quinoa groeit in het land van herkomst (Peru en Bolivia). Dit is ook gebleken uit onderzoek van Werner Nader van Eurofins Laboratories waarbij in veel biologisch en gangbaar voedsel PA werd gevonden vanwege de natuurlijke aanwezigheid in de bodem. Een andere oorzaak van de aanwezigheid van PA in quinoa kan het gebruik van een bepaald bestrijdingsmiddel zijn. Het gebruik hiervan is natuurlijk strikt verboden voor biologische producten.
Biologische controle instanties willen zeker weten dat PA niet vanwege de laatste reden voorkomt in een partij quinoa. Daarom worden op dit moment alle partijen die geëxporteerd worden in het land van herkomst 100% gecontroleerd op aanwezigheid van PA. Als er PA gevonden wordt (wat in bijna alle partijen het geval is), moet er tot op de boer worden uitgezocht waar dit vandaan komt. Deze onderzoeken zijn zeer kostbaar en nemen heel veel tijd in beslag nemen voordat ze zijn afgerond.
Zolang het onderzoek per boer niet is afgerond mag de partij niet geëxporteerd worden. Omdat in bijna elke partij worden (zeer kleine) sporen PA aangetroffen, komt er momenteel dus bijna geen voorraad naar Europa en vind je veel lege schappen in de winkels. Dit probleem geldt voor iedereen die biologische quinoa verkoopt dus niet alleen voor Udea.
We doen samen met onze huidige en nieuwe leveranciers ons uiterste best om ervoor te zorgen dat er toch quinoa beschikbaar komt, maar het is niet eenvoudig. We hopen op uw begrip en zullen u informeren zodra duidelijk is wanneer de quinoa weer op voorraad is.