Authentieke Nederlandse graanpletterij & granola bakkerij
In de jaren 70 nam Harrie van Grinsven ontslag bij een groot voedingsmiddelenbedrijf. Hij wilde op een eerlijke en transparante manier een product maken dat goed is voor mens en milieu. Samen met een groep gelijkgestemden richtte hij in 1977 graanpletterij De Halm op, waar biologische granen van Nederlandse bodem verwerkt werden tot graanvlokken en muesli’s.
"Al meer dan veertig jaar verwerken wij graan van korrel tot eindproduct volgens een uniek, authentiek productieproces waarin smaak en kwaliteit naast transparantie en duurzaamheid centraal staan."
Meesterschap
Inmiddels komt het 50 jarig bestaan van De Halm met rasse schreden dichterbij, en de passie voor biologische granen is alleen maar gegroeid. In de graanpletterij in Heeswijk-Dinther worden nu dagelijks door een heel team van échte meesters, granen tot graanvlokken, muesli's en granola's verwerkt. Ze zijn Nederlands enige producent van biologische havermout. En als enige bedrijf in Nederland vindt het gehele proces van het pletten van de granen tot aan het bakken en verpakken van de producten plaats in hun eigen fabriek. Daar zijn ze trots op!
Het lekkerste van dichtbij
En de missie van Harrie, om een product te maken dat goed is voor mens en milieu, die wordt nog steeds uitgedragen. Bij De Halm worden alleen biologisch geteelde ingrediënten gebruikt, omdat biologische landbouw bijdraagt aan een grotere biodiversiteit en een gevarieerder landschap. Daarnaast worden ook zo veel mogelijk lokaal verbouwde granen gebruikt. Want hoe biologisch is bio als je kiest voor de goedkoopste ingrediënten van ver weg? Daarom werken ze onder andere samen met Stichting Brabants Landschap en de Nederlandse biologische graanpool*. Hun telers zorgen voor een milieuvriendelijke teelt zonder chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Op deze manier bevorderen ze de biodiversiteit in het eigen land van Meesters van de Halm en omgeving.
*De Nederlandse biologische graanpool koppelt Nederlands graan aan Nederlandse producenten, zodat het bij uw klant, de Nederlandse consument, terecht komt.
De productie van de ontbijtgranen kennen geen geheimen en daarom is iedereen zowel online op meestersvandehalm.nl, social media en 3D-virtuele tour, als offline welkom om te zien hoe ze te werk gaan. Met de 3D-virtuele tour kan er vanuit huis een kijkje genomen worden in het magazijn, kantoor, de graanpletterij én de bakkerij. Daar worden de lekkerste producten gemaakt:
Muesli’s: Nederlandse granen met noten, zaden en fruit
Krokante muesli’s: Een muesli die krokant gebakken is in onze bakkerij.
Crunchy granola: We voegen rijstcrisps toe voor een nóg knapperiger product dan een krokante muesli.
Granola: Krokante muesli’s speciaal samengesteld voor verschillende eetwensen.
Ovengebakken mix: Een mix van noten, zaden en pitten.
Haver is van nature glutenvrij, maar kan in de keten toch besmet worden met gluten. Bij de Halm willen ze biologische voeding toegankelijk maken voor iedereen, en dus ook voor mensen met een glutenallergie. Ook hiervoor werken ze samen met andere bedrijven waarmee ze de eerste glutenvrije haverketen hebben opgezet in Nederland. Binnen die keten pletten ze de haver en pakken ze het in, allemaal op een aparte glutenvrije afdeling. Naast havervlokken maken en verpakken ze onder andere ook boekweitvlokken, gierstvlokken, rijstvlokken en quinoavlokken.