Let op: bestel- en levermomenten kunnen rondom de feestdagen wijzigen  Lees meer
×Een van de meest gestelde vragen over zuurkool bij onze klantenservice is of onze zuurkool gepasteuriseerd is. We kunnen u vertellen: alle zuurkool verpakt in blik of glazen pot is gepasteuriseerd. De zuurkool die verpakt wordt in de zakjes en emmers en verkocht worden onder het merk Kramer zijn NIET verhit en daarmee echt verse zuurkool!
Verse zuurkool!
Onze leverancier Kramer krijgt witte kool binnen, waar dit vervolgens verwerkt wordt tot de bekende zuurkoolsliertjes. Hierna begint het inmaakproces, wat grotendeels plaatsvindt van begin augustus tot eind december. In deze tijd ligt de zuurkool opgeslagen in grote diepe putten, waar de natuurlijke fermentatie plaatsvindt. Zodra de gefermenteerde witte kool tot zuurkool is verworden, wordt dit vanuit grote containers verpakt in de verschillende soorten verpakkingen. Van hieruit wordt de verse zuurkool direct verpakt in de emmers. Dit betekent dat deze zuurkool volledig vers en onbewerkt is!
Zuurkool met na-vergisting
Ook de zakjes zuurkool van 500 gram zijn verse zuurkool, maar deze hebben wel een na-vergisting gehad. Bij een normale fermentatie eten de melkzuurbacteriën de suikers in de kool en produceren hierbij koolzuurgas. Bij een gewone fermentatie blijven er altijd restsuikers in het product. Wanneer deze restsuikers in de zakjes terecht komen, kunnen de melkzuurbacteriën verder werken en de zakjes bol gaan staan, met ontploffingsgevaar als gevolg. Om deze reden krijgt deze zuurkool eerst een navergisting zodat ook alle restsuikers uit het product zijn. Dit maakt de zuurkool wel net iets zuurder dan de verse zuurkool uit de emmers.
Wist u dat...
De Pickle Pers om zelf zuurkool te kunnen fermenteren is vanaf volgende week weer op voorraad!
Ruim 100 jaar Kramer's Zuurkool
"Zuurkool maken is ons vak en meer dan dat." Dat mogen de Kramer's wel zeggen na vijf generaties zuurkool maken, nieuwe varianten, nieuwe recepten ontwikkelen, al sinds 1890. Pionier Gert Kramer begon met de fabricage van zuurkool en sneed kool met de hand op een koolschaaf en werd in houten staan vaten ingemaakt en in zogenaamde oxhoofden - vaten van 200 liter - verpakt. De tweede generatie Kramer moest twee wereldoorlogen en de grote crisis van de dertiger jaren doorstaan. Zij overwonnen de problemen.
De derde generatie Kramer bleef ontwikkelen door te voldoen aan eisen van milieu, kwaliteit en hygiëne. Zo werd de zuurkool vacuüm verpakt. De vierde generatie is geconfronteerd met schaalvergrotingen in de agf branche door enorme afname van het aantal groentespeciaalzaken. De strenge kwaliteitscontroles werden georganiseerd in certificaten zoals HACCP, GLOBALG.A.P. en BRC. De kreet 'elke dag weer moet het goed, moet het beter' sluit passend aan bij de vijfde generatie.
Er zijn nog veel meer soorten kool:
Powered by AdResults