Msg
Een ingrediënt wat steeds weer vragen oproept en waar veel onduidelijkheid over is. Er zijn veel bronnen die aangeven dat dit het exact hetzelfde is als E621, de smaakversterker mononatriumglutatmaat, vaak ook als MSG aangegeven. Maar is dit ook echt hetzelfde en komt dit voor in bio?
Mononatriumglutamaat (msg) is een zout verkregen uit het glutaminezuur. Er zijn veel soorten glutamaten, maar deze E621 is hierin de bekendste. Glutamaten geven de specifieke ‘umami-smaak’ af en komt van nature voor in verschillende producten, zoals oude kaas, tomaten of paddenstoelen. In Japan worden veel producten gegeten die deze smaak hebben, denk bijvoorbeeld ook aan miso soep.
Omdat deze smaak zo geliefd is, hebben aromalabs een idee bedacht om de smaak te verkrijgen in geconcentreerde vorm. Hiermee ontstaat een 100% pure vorm van een specifiek glutamaat. MSG is de meest gebruikte en krijgt in deze pure vorm het E-nummer E621. Doordat dit vaak op onnatuurlijke wijze wordt gewonnen en de natuurlijke kenmerken van het product vervangt, is dit product niet toegestaan in BIO.
Onze insteek is: waarom zouden we een E-nummer die van nature in planten en dieren voorkomt, zoals een smaakversterker, kunstmatig in de fabriek (na)maken? Bij regulier is het antwoord: dat is veel goedkoper. Maar biologische voeding staat garant voor een natuurlijke smaak. Daarom vindt u geen enkel E-nummer in de serie 600 in onze voeding terug!