Pompoen is een fijn gewas om biologisch te telen. Er zijn weinig ziekten die de planten aantasten. Tegen het einde van de teelt kan het gewas wel last krijgen van meeldauw, een teken dat de planten in de afrijpingsfase zijn beland. Als deze schimmel in een laat stadium toeslaat hebben de vruchten er geen last van en kunnen deze gewoon worden geoogst. De oogst kan zelfs makkelijker verlopen doordat het aangetaste blad wegvalt en de vruchten beter zichtbaar zijn op het veld.
Weinig last van onkruid
Ook is het onkruid goed te bestrijden in de teelt van pompoenen. De pompoenzaden worden in mei op een ruime afstand van elkaar gezaaid waarna nog lang geschoffeld kan worden tussen de jonge plantjes. Dit gaat door tot het moment dat de pompoenen gaan ranken, lange stengels verspreiden zich dan over de bedden. Daarna zullen de grote bladeren die de planten vormen snel de bodem bedekken waardoor onkruid geen kans meer krijgt zich goed te ontwikkelen.
Lang houdbaar
Bewaard bij een temperatuur van ongeveer tien graden kun u de pompoen maandenlang tot soms wel meer dan een half jaar goed houden. Niet alleen de temperatuur bepaalt hoe lang een pompoen te bewaren is, ook het ras en de grondsoort waarop de pompoen is verbouwd heeft invloed. Zo is bekend dat pompoenen van de klei beter te bewaren zijn dan pompoenen geteeld op zand.