Ons palmolie beleid
Landbouw en natuur met elkaar verbinden. Dat is onze missie. Boeren zijn rentmeesters van de natuur. Door rekening te houden met alles wat leeft, kunnen landbouw en natuur elkaar juist versterken. Past palmolie daarin? Wij nemen je mee in de keuzes die wij maken.
De opbrengst per vierkante meter van palmolie is veel rendabeler dan elke plantaardige olie. Palmolie wordt dan ook veelvuldig als ingrediënt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, ook in biologische producten. Helaas gaat de aanleg van gangbare plantages in tropische gebieden vaak hand in hand met grootschalige ontbossing en brengt daarmee het leefgebied van inheemse bevolking, dieren en planten in gevaar.
Steven IJzerman, kwaliteitsmanager Udea: “Een volledig palmolievrije winkel is wat ons betreft niet nodig. Voor behoud van biodiversiteit is het belangrijk dat er zoveel mogelijk verschillende ingrediënten worden gebruikt. Het gebruik van palmolie kan prima samengaan met natuur als je het met mate gebruikt en mits het duurzaam geteeld is."
Hij vervolgt: "Wij vinden het belangrijk om de overdadigde palmolieconsumptie terug te schroeven en daar waar palmolie in een product noodzakelijk is, hier een aantal strenge eisen aan te stellen. Alle palmolie in onze producten is daarom biologisch en RSPO gecertificeerd. Dat betekent dat wij alleen palmolie accepteren die vrij is van ontbossing of ontginning van natuurlijke ecosystemen, dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en dat de inheemse bevolking, lokale gemeenschappen, rechten van werknemers en rechten van andere groepen die worden getroffen worden beschermd. Dit geldt overigens niet alleen voor het gebruik van palmolie, maar voor alle producten. Daarnaast eisen wij van leveranciers dat ze transparant zijn over de herkomst en winning van de palmolie. Hoewel wij de criteria van de RSPO als een stap in de juiste richting beschouwen, zijn wij ons er van bewust dat deze stap slechts een minimumnorm voor de teelt van palmolie is en dat de criteria van RSPO verder aangescherpt en ontwikkeld dienen te worden."
Het Wereld Natuur Fonds werkt sinds 2003 intensief aan internationale regels ter verduurzaming van de palmolieproductie in de zogenaamde Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Samen met maatschappelijke organisaties en met bedrijven die palmolie telen, verhandelen en gebruiken zijn heldere criteria opgesteld. Die stellen bijvoorbeeld dat er geen waardevolle bossen of natuur mag worden gekapt voor de aanleg van nieuwe plantages. Daarnaast waarborgt deze certificering dat de grondrechten van de inheemse landeigenaren, de plaatselijke gemeenschappen, de werknemers van het teeltbedrijf, de kleinschalige boeren en hun families gerespecteerd worden en dat hiermee in alle opzichten rekening wordt gehouden.
Steven: “We doen veel onderzoek naar palmolie en de negatieve gevolgen. Zo blijkt dat voor de palmolieplantages op het Indonesische Maleisische eiland Borneo op grote schaal regenwoud wordt gekapt; habitat van onder meer de ernstig bedreigde Orang-Oetan. De meeste biologische palmolie komt uit Zuid-Amerika en is bovendien door een betrouwbare bron RSPO-gecertificeerd. Een gedeelte van de palmolie in onze producten kwam ooit ook uit Azië, juist waar de meeste problemen ontstaan bij de teelt. Deze herkomst accepteren wij niet meer. Aan onze leveranciers stellen wij daarom als eis dat hun producten die palmolie bevatten voldoen aan onze criteria.”
Powered by AdResults