Deze week onze category manager Vivian aan het woord. Vivian is onder andere verantwoordelijk voor het granendrankenschap en neemt u mee in alle trends en ontwikkelingen op dit gebied.
TRENDS IN HET SCHAP
Vivian: "Binnen de categorie plantaardige dranken blijft haver het belangrijkste hoofdingrediënt gevolgd door amandel. Soja gevolgd door rijst zien wij daarentegen steeds verder afzwakken. Daarbij zien wij de barista dranken ook een steeds grotere en belangrijkere positie in nemen binnen de categorie. Niet voor niks dat veel leveranciers hier op door aan het ontwikkelen zijn. Steeds vaker drinken we een plantaardige melk in onze koffie en daar spelen de leveranciers ook volop op in.
Naast de barista dranken is er een belangrijke ontwikkeling omtrent de plantaardige calcium dranken. Vorig jaar hebben wij moeten stoppen met de plantaardige dranken met een calcium claim door een wijziging in de Europese bio wetgeving. Het hoge calcium gehalte kon gecreëerd worden in deze producten door het gebruik van zeewier. Voorheen werd zeewier als ingrediënt toegelaten maar, het Europees Hof van Justitie besliste daar in 2021 anders over. Voortaan is het kalkhoudend zeewier ‘Lithothamnium’, gebruikt als mineraal om bio levensmiddelen te verrijken, verboden om toe te voegen en te claimen. Verschillende dranken in ons assortiment bevatte zeewier en werden door deze wetswijziging uit de handel gehaald. Aangezien dit belangrijke producten voor jullie waren zijn leveranciers wel blijven door ontwikkelen wat zij wel konden aanbieden ter vervanging. Hierdoor gaan er nieuwe varianten om basis van proteïne instromen van Isola Bio en op basis van algen van Lima. Dit kunnen jullie adviseren ter vervanging van de calcium producten die wij hadden."