Demeter, hét kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouwbedrijven en de daaruit verwerkte producten. Bij biologisch-dynamische teelt is er naast de zorg voor de kwaliteit van voedingsmiddelen aandacht voor de bedrijfsomgeving, zoals het milieu, natuurontwikkeling, dierenwelzijn en sociale en economische vernieuwingen. De boeren zijn dagelijks bezig met het verzorgen van de aarde, de planten en het vee. Biologisch-dynamische landbouw gaat net een stapje verder dan biologisch, de natuur wordt meer gezien als een verbonden geheel en er wordt veel gedacht en gewerkt in kringlopen.
Kiest u voor Demeter, dan kiest u voor een kwaliteitsproduct uit een gevarieerd landschap. Zo draagt u bij aan de vitaliteit van uzelf en uw omgeving. Voor nu én later. Demeter-producten zorgen voor een onderscheidend vermogen op de winkelvloer.
Topkeurmerken
Er komen steeds meer nieuwe duurzaamheidslogo’s voor voeding op de markt. De teller staat al bijna op 100, maar slechts 10 keurmerken op voeding zijn topkeurmerken. Dat blijkt uit de beoordeling van beeldmerken op voeding, uitgevoerd door Milieu Centraal. Één van deze topkeurmerken is het Demeter-keurmerk.
Demeter weken -
In de weken 40 en 41 worden de Demeter weken georganiseerd in de bio speciaalzaken. Stichting Demeter lanceert daarbij dit jaar een campagne met de slogan 'You Will Grow'. Ze portretteren biodynamische telers die laten zien dat groei voor hen een veel bredere betekenis heeft dan puur economische groei. Namelijk groei gericht op toename van het bodemleven, van biodiversiteit, van persoonlijke ontwikkeling. Als promotiepartner ontvangt u gratis POS-materiaal van deze campagne. Ook interesse? Mail naar marketing@udea.nl
Levende bodem Geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen
Gezonde, levenskrachtige voeding heeft een basis: een vruchtbare aarde. Biodynamisch werkende boeren en tuinders verzorgen de bodem door zuinig om te gaan met meststoffen en door de bodem, compost en gewassen te verrijken met natuurlijke biodynamische preparaten. In de biodynamische landbouw geven ze de bodem voldoende rust om te herstellen, aansluitend op het ritme van de natuur. Door geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen te gebruiken dragen de boeren en tuinders bij aan het schoonhouden van ons drinkwater. Dit is mogelijk dankzij de optimale bodemverzorging, wat biodynamische gewassen minder gevoelig maakt voor ziekten en plagen. In de bodem leven tal van wormen en insecten die weer als voeding dienen voor de vogels. Biodynamische landbouw zorgt voor een rijk bodemleven als basis voor volwaardige kwaliteit van voeding, barstensvol leven. Ook in de toekomst.
Biodynamische boeren werken in een natuurlijk ritme. Met zaadvaste rassen en vrij van genetische modificatie krijgen planten de tijd om zich in de volle grond rustig te ontwikkelen in plaats van te worden opgejaagd met kunstmest. Zo krijgen de planten de beschikking over een rijk pallet aan belangrijke nutriënten. Producten met het Demeter-keurmerk hebben ook na de oogst geen of zo min mogelijk bewerkingen ondergaan. Zo wordt de melk niet gehomogeniseerd waardoor de vetstructuur intact blijft. Voor de bereiding van andere producten zijn alleen kruiden, specerijen en pure extracten toegestaan. Hiermee zorgen de boeren voor pure, volwaardige voeding.
Biodiversiteit Voor een divers menu en een gevarieerd landschap
Er is een directe relatie tussen het gebruik van kunstmest, van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en het verdwijnen van de biodiversiteit. Zoals de uitstervende bijen die voor de bestuiving van gewassen zorgen. Bij biodynamisch werkende boeren en tuinders zijn geen uitgeputte bodems door chemisch-synthetische middelen en monoculturen. De boeren zorgen voor een levend, afwisselend landschap met bloemen en kruiden langs de akkers. Ze laten zien dat we ook zonder riskante chemische stoffen en bewerkingen kunnen. De boeren telen het veevoer voor het grootste deel zelf om ontbossing van grote gebieden elders op de wereld te voorkomen. Ze zien hun bedrijf als een levend organisme, waarbij ze zo weinig mogelijk insleep van buiten willen.
Bij de biodynamische boeren is er respect voor de aard en eigenheid van elk dier. Daar passen geen megastallen met extreme vleesrassen bij of koeien waar zoveel mogelijk melk uit gehaald kan worden. Wel een koppel dieren in overeenstemming met de eigen beschikbare voederoppervlakte, soms uitgebreid met een te begrazen aangrenzend natuurgebied. Dat maakt het gebruik van krachtvoer en antibiotica nagenoeg overbodig. De dieren krijgen 100% biologische voeding en de boeren vervormen hen niet: koeien en geiten mét hoorns, varkens mét staart en kippen mét snavel. Weidegang is verplicht en bij de kippen zorgen de aanwezige hanen dat zij zich veilig voelen.
Landbouw van de toekomst Waarde creëren voor mens en aarde
De biodynamische boerderijen zijn geen fabrieken waar je kunt uitrekenen hoeveel productie er gedraaid wordt. Hier wordt er gewerkt met de natuur en dat betekent geven en nemen. Een ‘eerlijke’ prijs hangt dus niet af van één oogst, maar er wordt samen de verantwoordelijkheid genomen in goede én slechte tijden. Dit geeft de boer zekerheid en de mogelijkheid te investeren in de bodem en het zaad. De biodynamische boeren gaan voor een betere wereld terug naar de bron: een robuust, weerbaar landbouwsysteem dat rendabel is voor nu én later.
In de Beemster is de fruitboom niet uit het landschap weg te denken. Het biodynamische fruitbedrijf van Kees Konijn bestaat als enige in dit gebied, al vier generaties lang. Uit volle overtuiging kweekt Kees op biodynamische wijze een deel van onze Elstar appelen. Kees begeleidt de natuur door goed te observeren en te analyseren wat er gebeurt. Het doel is een rustige en gelijkmatige groei.
Op de geitenboerderij Hansketien in Mantinge wordt al zo'n 30 jaar biologische Griekse saladekaas Grie gemaakt. Op dit biodynamisch bedrijf behouden de geiten hun hoorns en grazen ze een groot deel van hun voer zelf op het kruidenrijke weiland.
Sinds kort wordt de geitenboerderij gerund door Martijn Stam, Monique en Liesbeth Brands-Hospers. Om deze overname mogelijk te maken is er een unieke samenwerking met partijen uit de gehele keten ontstaan.
Holle maakt sinds 1933 zuigelingenvoeding van Demeter kwaliteit. Ze zijn zich er namelijk van bewust dat ze als producent van babyvoeding een heel speciale verantwoordelijkheid hebben, voor zowel het milieu, als baby’s en hun toekomst. Naast het Demeter-keurmerk worden alle graan- en melkpapjes en geitenmelkvoedingen, van melkveehouderij tot levering aan de groothandel, CO2-neutraal geproduceerd.
Holle is gevestigd in Riehen (Zwitserland) en in Grünsfeld bij Tauberbischofsheim (Baden-Württemberg).
Sinds 1980 produceert Zuiver Zuivel de lekkerste biodynamische zuivel. Ze zijn toonaangevend in een duurzame bedrijfsvoering. Alle melk komt uit Nederland, de fabriek draait op groene stroom, de producten zitten in klimaatneutrale verpakkingen en nu zelfs ook in glas en dus plasticvrij!
Zuiver Zuivel staat voor dierenwelzijn, een mooi landschap, een schone aarde en eerlijke handel. Dat brengen ze in praktijk door samen te werken met biodynamische melkveehouders die respectvol met hun koeien en bodems omgaan. Zo’n 25 Demeter veehouders kiezen er al tientallen jaren bewust voor om biologisch dynamisch te werken.
Het merk bestaat uit meer dan 120 producten, waaronder pasta en -sauzen, groente - en vruchtensappen, conserven, vlokken en meelsoorten uitsluitend met het Demeter-keurmerk.
Het Duitse Beutelsbacher, dat onder andere groente - en vruchtensappen voor Luna e Terra maakt, is een bedrijf dat kiest voor biodynamische landbouw. Ze werken zoveel mogelijk met groente en fruit uit de regio. Dit komt van boeren waarmee door de jaren heen een langdurige relatie is opgebouwd.
De kippenboeren voor het merk Puur NL houden kippen volgens de biodynamische Demeter methode. Zo krijgen we de lekkerste eitjes, want de boeren doen er alles aan om de kippen zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving te laten leven. Ze geven de kippen heel veel ruimte. Zowel in de stal als buiten krijgen de kippen 100% biologisch voer, meestal voor minimaal 50% door de kippenboeren zelf verbouwd Demeter-graan.
De kippenboeren weten als geen ander wat goed is voor hun kippen. Dus krijgen ze alleen het beste van het beste voorgeschoteld, zodat de kip voor jou weer het beste eitje kan produceren.
Biodynamische teler Frank de Koning teelt voor ons verschillende seizoensgroenten. Zoals bijvoorbeeld onze zoete rode puntpaprika’s. De knapperige, sappige vrucht heeft een bijzonder zoete smaak.
Frank de Koning: “Onze paprika’s worden in de volle grond geteeld en toegedekt met humusrijke compost wat ten goede komt aan de groei en kwaliteit van het gewas. Onze paprikaplanten zijn geselecteerd op plantweerbaarheid zodat de plant beter de ziektes en plagen de baas kan. Als er dan toch plagen zijn dan gaan wij dat op een natuurlijke wijze beteugelen zoals met speciale sluipwespen en roofmijten.”
Voor Martina gaat Demeter niet alleen over economieën in harmonie met de natuur, maar ook met de kosmos. Tijdens het zaaien, oogsten en produceren wordt rekening gehouden met het verloop van de sterren, zon en de maan.
De Demeter-richtlijnen voor natuurlijke cosmetica stellen dat ten minste 66% van de ingrediënten afkomstig zijn van gecontroleerde biodynamische teelt. De overige ingrediënten moeten biologisch zijn. 100% van haar assortiment in gezicht- en huidverzorging is Demeter gecertificeerd.
BioCumulus biedt heerlijke en gezonde zuivelproducten van biodynamische kwaliteit en dragen het Demeter-keurmerk. Dit houdt onder meer in dat het veevoer voor de koeien voor minimaal 80% op het eigen bedrijf wordt verbouwd en dat deze van biodynamische herkomst is. Ook wordt het bedrijf zoveel mogelijk als een gesloten ecologisch systeem opgezet en mogen de koeien hun hoorns behouden.