Nederlanders zijn dol op asperges en kijken ieder jaar weer uit naar het aspergeseizoen. De asperge is een smakelijke groente bij de maaltijd, bijvoorbeeld met het klassieke gekookte ei en ham, maar smaakt natuurlijk ook heerlijk in de soep. Udea haalt haar asperges eerst uit Spanje en Portugal. Nu het Nederlandse seizoen is gestart, zorgen onze Nederlandse telers Verhoeven, Overesch en Watertuin hiervoor. Deze biologische bedrijven zorgen ervoor dat de aarde ook voor de volgende generaties nog vruchtbaar is om op te verbouwen.
In principe kunnen we het hele jaar door asperges krijgen. Maar dat is toch echt anders dan de asperges uit het aspergeseizoen! Het verschil tussen de witte en groene asperges is natuurlijk de kleur. De witte asperge is wit omdat deze soort in het donker (in de grond) groeit en de groene soort in het licht (boven de grond). Qua smaak zijn de groene asperges wat zoeter en pittiger dan het witte broertje.
Het bekende aspergesteken vindt jaarlijks plaats van april tot eind juni. Om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen, kunnen ze het best bewaard worden onder een natte doek.
Asperges zijn van oudsher een gewas van de zandgrond. Doordat de grond losser is, kunnen ze mooi recht groeien. Het doek over de aspergerug (het 'heuveltje' waar de asperges in staan) zorgt voor extra warmte en beschermt tegen de zon. Na de oogst worden de asperges 24 uur gekoeld in water waardoor ze langer wit blijven. Daarna worden ze gewassen, gesorteerd en verpakt!
ASPERGETELER VERHOEVEN
Uit onderzoek blijkt dat voor het 6e jaar op rij minder boeren omschakelen naar biologisch. Daarom proberen wij boeren hierin te ondersteunen: we denken mee in belangrijke keuzes, helpen ze in de omschakelperiode met de afzet en nemen ze mee in onze teeltprogramma's. Dit traject zijn wij ook gestart met familie Verhoeven en de asperges die zij telen. Onze specialisten op het gebied van AGF begeleiden hen sinds het allerbegin. En daar kunnen uw klanten nu van genieten, want samen met de familie brengen we dit prachtige product van Nederlandse bodem op de biologische markt.
‘Gezond van grond tot mond!’ Dat is de slogan van onze aspergeteler Erik, wie al ruim 40 jaar asperges teelt en sinds kort 100% biologisch. Hij is de derde telersgeneratie met een enorme passie voor het telen van asperges. Zijn visie is dat hij in feite mensen te eten geeft: “Ik voel mij verantwoordelijk voor die voeding. Onze natuurlijk gegroeide asperges komen uit gezonde grond om smaakvol te verdwijnen in jouw mond.” Erik verzorgt zijn aspergeplanten op natuurlijke wijze en zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor bouwen de planten een goed afweersysteem op en zijn ze beter bestand tegen schimmels en ziekten.
100% GROEN EEN EETBAAR
Groene asperges die u vlak na de winter bij Udea kunt bestellen, komen van de Spaanse teler HaciendasBio; een familiebedrijf dat 13 jaar geleden begon met het biodynamisch telen van diverse groente en fruit. Hier draait alles om het natuurlijke evenwicht tussen mens, plant en dier. Het telen gebeurt volgens de principes van de biodynamische landbouw, waarbij wordt uitgegaan van het ritme van de kosmos dat directe invloed heeft op de natuur en dus op de bodem en de asperges. Met grote zorgvuldigheid worden ze hier handmatig uit de grond gehaald. Deze asperges kunnen zelfs rauw gegeten worden. De groene asperge is niet zoals z'n witte broertje de wortel van de plant, maar het ontkiemde gedeelte. Dankzij de zon zit dit vol chlorofyl en hier dankt hij zijn groene kleur aan.
ASPERGES OOGSTEN
Een groene aspergeplant wordt in maart geplant. Pas na twee jaar kan hiervan twee weken worden geoogst. Na drie jaar kan vanaf de 2e helft april tot 21 juni, de langste dag worden geoogst. De plant blijft staan om zich te ontwikkelen voor het volgende jaar. De bloeiende aspergeplant is dan prachtig om te zien. Als de plant in november afsterft, worden de dode stengels door de bodem verteerd. Van één plant kan zo'n 9 jaar worden geoogst, voordat de plant vervangen wordt. Daarna kan er zo'n 30 jaar geen asperge meer worden geteeld op dat stuk grond, om de bodem vruchtbaar te houden.
Asperges steken is even dankbaar als zwaar werk. Als er barsten in de grond ontstaan - meestal ’s morgens als de zon op komt en de grond verwarmt – willen de asperges geoogst worden. Met een speciaal mes worden de asperges gestoken.
BEMESTING VAN DE GROND
Een aspergeplant heeft stikstof nodig. Dit kunt u zien als een soort groei 'drug'. Gebruikt de teler hiervoor kunstmest is dat een soort van infuus. De plant reageert heel snel en dit resulteert in dikke asperges. De vaste mest zorgt voor voedingsstoffen in de bodem die de plant langzamer, op een natuurlijke manier opneemt. Dat kan resulteren in dunne asperges, maar over het algemeen blijkt dat de smaak lekkerder is. Als de aspergeplanten verder uit elkaar staan zodat de wind er lekker doorheen kan waaien, is de kans op schimmels en andere ziekten, waar niet tegen gespoten kan worden, kleiner.
Asperges kunnen bij warm weer met gemak 10 centimeter per dag groeien.
Omdat asperges op vele manieren te bereiden zijn, combineren ze ook goed met veel verschillende producten uit de winkel. Presenteer deze producten waar mogelijk dan ook bij elkaar op een kopstelling, bij het asperge schap of zet ze op een andere manier in de spotlight.
De asperge is wel de enige groente met een eigen seizoen, dat in het hele land wordt gevierd. Ze zijn nog tot 21 juni verkrijgbaar.