Let op: bestel- en levermomenten kunnen rondom de feestdagen wijzigen  Lees meer
×Onze agf-afdeling brengt u in deze rubriek regelmatig op de hoogte van de actualiteiten binnen het assortiment. In het begin van de maand kunt u lezen waar we ons in het seizoen bevinden. We bespreken dan de status van ons groente en fruit én blikken terug op het seizoen tot nu toe. Zo bent u op de hoogte van de herkomst van de producten in uw schappen en kunt u uw klant nog beter informeren. In de loop van de maand gaan we dieper in op de herkomst en/of de wijze van het verbouwen van de producten en natuurlijk op de producten zelf.
Maak kennis met René Oosting.
Hij is coördinator inkoop agf bij Udea.
Week 42: Tijd voor herfstige producten
Aan herfstig weer geen gebrek, maar nu nog de herfstige producten.
Groeiende vraag
De vraag groeit momenteel hard en wordt er na elke persconferentie niet minder op. De consument koopt structureel gezonder en meer biologisch. Dat maakt het soms erg lastig om te kunnen voldoen aan de vraag naar groente en fruit. Zeker door de moeilijke warme zomer die we hebben gehad is er geen oneindige voorraad.
Het afgelopen jaar waren we gelukkig al met verschillende telers in gesprek om te kijken of zij ook producten voor Udea zouden kunnen telen. Gelukkig liggen daar mogelijkheden en zijn de eerste telers al gestart.
In- en uitstroom van herfstige producten
De komende weken gaan we Nederlandse producten steeds meer aanvullen met producten uit Spanje of Italië. Denk hierbij aan bimi, eikenbladsla, spinazie, kropsla, aubergine, courgette, komkommer, romatomaat, trostomaat en cherrytomaat. Ook zullen we de komende week de eerste echte gele citroenen kunnen verwelkomen en komt het moment voor Europese sinaasappelen en grapefruit opeens in zicht. Het seizoen van de Nederlands druiven is helaas voorbij, maar de eerste Griekse kiwi's zijn onderweg. En ook de kaki's en cherimoya's komen er aan!
Een nieuwe teler!
Komende week verwachten we de eerste levering van een nieuwe teler, Cornelis Mosselman. Zoals bij veel biologische telers zie je ook bij Cornelis een enorme drive en passie voor het vak waarbij hij opvalt, omdat hij wil 'vooruitboeren' zoals hij dat zelf noemt. Denk hierbij aan strokenteelt met vaste rijpaden. Een welkome nieuwe teler!
Week 41: Rode kroonjuwelen van Terschelling
René: “Aan uitdagingen hebben we nog altijd geen gebrek. Gelukkig worden sommige tekorten ook weer langzaam opgevuld, zoals de andijvie, de groene eikenbladsla en broccoli. Kropsla en bloemkool blijven daarentegen wel echt lastig.”
Vroege vogel
“We moeten stoppen met de eerste vroege mandarijn (Satsuma), maar de Clemenrubi uit Spanje volgt deze meteen op. Deze vroege Clementine variëteit is een goede opvolger van de friszure soms nog wat groene Satsuma. De Clemenrubi is oranje gekleurd en goed op smaak.”
Meer nieuwe producten
“We mogen de eerste Nederlandse zoete aardappelen van onder andere De Woag verwelkomen! Hiervan verwachten we net als vorig jaar erg veel. Ook starten we de hutspot-groenten weer op en zijn we aan het kijken wanneer de eerste productie van de boerenkool weer kan plaatsvinden.”
Cranberries van Terschelling
“Een ander leuk product wat echt bij de herfst hoort en ons vast allemaal doet denken aan de kerst, is de cranberry! Op een unieke locatie, over een lengte van ruim 20 kilometer, strekken enorme cranberryvelden zich uit over de Terschellinger Duinvalleien. Afgelopen week is de oogst van deze kleine rode bes begonnen en komende week zal deze op het aanbod verschijnen. Daan en Hans van Terschellinger zullen ons dit jaar weer voorzien van mooie bessen. De kunst is om de cranberries goed rijp en droog te oogsten, op die manier kunnen we zo lang mogelijk van deze bessen genieten.”
Week 40: Biodynamische weken
De aankomende twee weken besteden we extra aandacht aan ons Demeter-assortiment vanwege de landelijke Demeter weken. En deze biodynamisch geteelde producten zijn binnen ons assortiment een grote plus!
Onderscheidend en bijzonder
René: “Biodynamisch gaat een stap verder van bio. Boeren telen mét de natuur, zonder poespas. Ze houden juist rekening met de balans op het bedrijf. Wij hebben het voorrecht om al jaren Demeter-producten aan te kunnen bieden. Zoals van de dames en heren van De Lepelaar. Zij verzorgden afgelopen week de promotie met de rode biet en aankomende week is dat de winterpeen. Andere biodynamische producten die aankomende week in de actie zijn, zijn de Santana appels van Harrie van den Elzen en de conference peren van Kees Konijn. Echt producten met onderscheidend vermogen waar u als winkelier op mee kunt liften.”
Tekorten opvullen
Bladgewas, zoals andijvie, kropsla en eikenbladsla, blijft een uitdaging de komende tijd. De verwachting is nu dat we pas vanaf week 41 beschikken over buitenlands bladgewas, dan kunnen we de tekorten aanvullen. We moeten het dus echt hebben van de breedte van het assortiment.
De tekorten bij bloemkool en broccoli zijn gelukkig grotendeels opgelost en vruchtgroenten blijft gelijk. We zullen daarvoor zo nu en dan al een pallet buitenlandse oogst tussendoor moeten bijkopen om de voorraad op pijl te houden.
En toen was het herfst
Het herfstassortiment is al lekker dominant aan het worden! We hebben de Crown Prince pompoen erbij gekregen, maar ook de aardpeer en schorseneren zijn nieuw. Daarnaast hebben we de eerste wilde paddenstoelen deze week binnen zien komen, dus de herfst is écht begonnen. Dat betekent helaas wel dat de aardbeien nu toch echt van het aanbod af moeten. We hebben een mooi Nederlands seizoen mogen draaien en Johan Tielen en wij zijn blij met alle extra verkoop die we hebben behaald met zijn allen.
Week 39: Vraag en aanbod
René: "De afgelopen weken zijn we samen met onze telersgroep druk bezig geweest met de plannen voor de aankomende seizoenen. De eerste plannen zijn gesmeed en worden ook al gedeeld en getoetst. We hebben zelfs de eerste kerstacties al vastgelegd!"
Vraag en aanbod
"Daarnaast zijn we zoals altijd druk met de aanvoer goed te laten aansluiten op de vraag van dit moment. Om dit zo goed mogelijk te doen, zijn we toch genoodzaakt om de eerste Spaanse komkommers en aubergines als aanvulling op de Nederlandse bij te kopen. Daarnaast zien we dat het seizoen van de Nederlandse blauwe bessen echt voorbij is en zullen we dus moeten omschakelen naar buitenlandse. De bessen worden momenteel alleen nog als luchtvracht aangeboden en er is nog geen bootvracht beschikbaar. Zodra dat wel het geval is, maken we daar uiteraard meteen gebruik van."
Sinaasappelen
"Sinaasappelen zijn de laatste tijd ook lastig geweest. We hebben nu wel een andere variëteit van de Valencia kunnen krijgen, deze is beter dan de vorige variant! De Spaanse zijn nog lekkerder, maar de brix is nog niet boven de 10 dus dat is nog geen optie. Een product wat wel zeker een aanrader is, is de Ruby Valencia! Deze is een stuk smakelijker dan de andere variëteiten! Hij kwam wat later binnen dan gehoopt, maar overstijgt onze verwachtingen. Let op! De Ruby is wel blond van buiten maar gekleurd van binnen.
Een andere favoriet van ons is de Doyenne du Comice peer. We kunnen nu eindelijk met deze peer beginnen!"
Archief
Week 3: Het leven na de feestdagen
Nu Driekoningen is geweest, laten we voorlopig de feestdagen - en de drukte die daarbij komt kijken - achter ons. Toch zitten we niet stil, René vertelt u meer over plannen van 2020.
Groenten
René: "Driekoningen is in Nederland geen vrije dag maar binnen de rest van Europa is het dat nog steeds wel. Zo’n algemene vrije dag, van teler tot transporteur, zorgt altijd voor een moeilijke aanvoer voor producten vanuit het buitenland. Ondanks dat het jaar net opstart zitten we bij inkoop agf niet lang stil. De planning voor Pasen is namelijk al begonnen en de eerste ideeën voor het assortiment zijn gemaakt. Ook maken we nu de teeltprogramma’s met onze telers voor het komende seizoen. Door hier vroeg over na te denken kunnen we zorgen voor een evenwichtige planning waarbij een goede gewasrotatie en gezonde diversiteit mogelijk is. Bovendien proberen we door vraag en aanbod goed en vroegtijdig op elkaar aan te laten sluiten, foodwaste te beperken. Een ander voordeel van met elkaar een programma maken is dat we elkaar blijven uitdagen voor een nog beter en vernieuwend assortiment, verpakkingen en innovatie teelten. Voor 2020 liggen er dan ook weer een hoop mooie dingen op de stapel en we zijn gemotiveerd er dit jaar weer alles uit te halen."
Assortiment
René: "We hebben ervoor gekozen de aanvoer van de Spaanse snijbonen en sperziebonen te stoppen. We blijven doorgaan met de sperziebonen uit Ethiopië. Hoewel deze bonen van verder komen kunnen we met deze teelt lokaal een impact maken in die regio, iets wat we erg belangrijk vinden. Wel krijgen we op korte termijn de eerste Europese tuinbonen, doperwten en peulen binnen."
Week 4: Biobeurs
22 en 23 januari is de beurs voor bio-Nederland; dé plek voor alle professionals binnen de bio-branche.
René: "De Biobeurs is dan ook altijd drukbezocht door onze boeren en telers. Het geeft een mooie gelegenheid om alles van het afgelopen jaar nog een keer te evalueren en elkaar te inspireren voor het nieuwe jaar. Vanuit het agf-inkoop team zullen we dan ook beide dagen aanwezig zijn. U kunt mij, Rene Oosting en mijn collega Robert Pasma vinden op stand 178. In de handelswereld is het op dit moment van het jaar behoorlijk grillig. Als agf-inkoop zijn we bezig met het aansluiten van aanvoer en vraag. Dat is lastig, zeker nu in het begin van het nieuwe jaar de vraag naar groente en fruit vanuit consumenten relatief hoog is door de goede voornemens om gezonder te leven. Aan de andere kant is de aanvoer juist moeizaam door de kou en de drukte van de feestdagen."
Een eerlijke prijs
René: "Binnen Europa lijkt er aardig last te zijn van totale gekte op te markt. De prijzen zijn aan het oplopen naar heuse recordprijzen. December was al niet optimaal voor de groei van het gewas en met de lage nachttemperaturen van nu, vallen veel producties naar een dieptepunt. De gesprekken hierover met leveranciers zijn pittig. Wij zoeken naar de beste balans tussen een eerlijke prijs voor de boer en naar een prijs die we aan de consument kunnen vragen. Bovendien is het niet onbelangrijk om de schappen goed gevuld te houden met mooie producten. Alles bij elkaar best een uitdaging, maar daar zetten we ons graag voor in. De voorraden van bewaar-aardappelen, groenten en fruit lijken goed, net als de kwaliteit van deze piepers."
Week 5: Winters weer in Spanje
Op de Biobeurs zijn de plannen voor 2020 met telers aangescherpt en hoe staat het ervoor in Spanje?
Biobeurs
René: "De Biobeurs in Zwolle zit er alweer op. De stand is goed bezocht en we hebben heel veel telers en klanten gesproken. We hebben nog wat nieuwe verpakkingen en/of producten afgestemd en ook de laatste aanpassingen voor de teeltprogramma’s zijn gedaan. Wat we veel gehoord hebben is agroforestry of voedselbos. Dat zijn landbouwsystemen waarbij het beheren van planten en/of bomen wordt gecombineerd met landbouw of veeteelt. Een onderwerp dat we de komende weken zeker nog zullen toelichten."
Slecht weer in Spanje
René: "Vorige week hoorden we al de eerste berichten over slecht weer in Spanje. De situatie is de afgelopen week alleen maar verslechterd. Kort gezegd is er in Spanje meer sprake van winter dan we tot nu toe in Nederland hebben gehad dit seizoen. Aan de kant van Murcia (Zuidoost-Spanje) is er heel veel regen gevallen. Op de foto’s hieronder ziet u hoe de velden zijn ondergelopen. Bij Almeria (Zuid-Spanje) sneeuwt het zelfs. De beschikbaarheid vanuit Spanje wordt steeds moeilijker en de verladingen zijn daardoor vertraagd. We gaan een interessante tijd tegemoet."
Nederland
René: "In Nederland zien we weinig veranderingen en mogen we terugkijken op een goed seizoen. Bij de rode uien zien we nog steeds tekorten dus loopt de prijs daarvan iets op. Verder lopen de spruiten komende week uit en zien we nog altijd een hoop mooi fruit. Komende week gaan we dan ook knallen met een promo van mango."
Week 6: Update van het seizoen
Update van het weer in Spanje en hoe doet onze eigen oogst het tegen het einde van februari?
René: "De eerste maand van het nieuwe jaar ligt alweer, zo goed als, achter ons. En op de valreep van januari hebben we toch nog winters weer in Europa, met een hoop overlast als gevolg. Voornamelijk in Spanje valt veel regen, sneeuw en ook hagel. Veel gewassen hebben het daardoor, zoals we ook vorige week aangaven, zwaar te verduren gehad. De prijzen van een aantal producten zoals komkommer is daardoor ook extreem toegenomen."
Van Nederlandse bodem
René: "Voor de Nederlandse spruiten en boerenkool is het al einde seizoen. Voor het echte Nederlandse product zijn we overgeleverd aan o.a. de bewaar peen, uien, prei, kolen, pastinaken, knolselderij en nog een aantal pompoenen. Gelukkig zitten we nog wel goed in het Nederlandse hard fruit zoals appelen en peren en lijken we een mooi lang seizoen te kunnen gaan maken waarin we niet overgeleverd zijn aan Argentijnse Williams peren.
Het positieve aan februari is dat de eerste lenteproducten zoals zacht fruit en peulvruchten vanuit Europa weer beschikbaar komen."
Week 7: Een winterse aanwinst
Waarom kiezen
René: “Kent u ze al? De kalettes, of boerenkoolspruitjes. Een kruising tussen - hoe kan het ook anders - boerenkool en spruiten! Naast de fijne smaak, zijn deze kleine kooltjes ook een lust voor het oog. Echt een fijne aanvulling op het winterse assortiment van dit moment. De kalettes zijn binnenkort verkrijgbaar onder bestelnummers 12027 en 11830.”
Winterse acties
René: “In de agf-acties voor komende week is de winter ook goed terug te zien. Het advies is dan ook om flink te gaan stampen, er kunnen namelijk mooie combinaties gemaakt worden met kruimige aardappelen, spitskool, uien, winterpeen en knolselderij. Het winterse weer is niet voor alle producten even fijn. Vruchtgroenten blijven het namelijk moeilijk hebben met de koude, donkere dagen waarvan het einde nog niet in zicht is. De planten hebben echt last gehad van de kou en de productie loopt daarom terug." Het positieve aan februari is dat de eerste lenteproducten zoals zacht fruit en peulvruchten vanuit Europa weer beschikbaar komen."
Update producten
René: “Zo in het laatste gedeelte van het Spaans/Italiaans seizoen blijft het voor de afdeling agf de komende tijd een grote uitdaging om het assortiment beschikbaar en de prijzen enigszins betaalbaar te houden. Wat betreft appelen en peren lijkt het ook dit jaar weer goed te gaan. We verwachten wel dat voor een aantal rassen het seizoen iets korter zal zijn, maar er zijn genoeg rassen beschikbaar om dit jaar weer een mooi Nederlands seizoen te kunnen draaien. De beschikbaarheid van de Griekse Kiwi’s begint wel eindig te worden. Om die reden zullen we vanaf eind week 7 of begin week 8 gaan starten met de Italiaanse kiwi’s. Tot slot nog steeds mooi geprijsd, goed op smaak voor wie ervan houdt; de mango kent en de blauwe bessen."
Week 8: Een week zonder gekte
De totale gekte in de markt lijkt eindelijk weer een beetje af te nemen. Rene vertelt u graag van verschillende producten de status.
Komkommers | Gewassen met een kortere groeitijd zoals komkommers, laten weer een rustiger prijsbeeld zien.
Postelein | Postelein wordt vanuit de koude kas gesneden. Deze productie is behoorlijk goed en volgende week start hier dan ook een actie mee!
Andijvie | De eerste Nederlandse andijvie komt eraan.
Chinese Kool | De Nederlandse Chinese kool daarentegen is eindig. We gaan dan ook vanaf nu omschakelen naar de Italiaanse.
Broccoli en bloemkool | Beide zijn goed beschikbaar vanuit Spanje. Aankomende week is deze bloemkool in de actie.
Snijbonen en zacht fruit | Meer producten vanuit Spanje beginnen binnen te stromen, zoals snijbonen maar ook zacht fruit.
Bimi | Een erg leuk product dat ook goed beschikbaar is en geen winkel mag missen, is de bimi. We hebben deze zogenaamde aspergebroccoli alweer een tijd in ons assortiment en we zien dat hij goed loopt.
Week 9: De ananas
Het mooie van ons vak is dat geen dag gelijk is. Elke dag hebben we veel contact met onze telers en leveranciers. Samen evalueren we hoe zaken zijn gegaan en plannen we weer vooruit. Samen blijven we werken naar optimalisatie in de breedste zin van het woord.
Ideeën en plannen
René: "We hebben nu bijna alle telers op gesprek gehad en de ideeën en afspraken voor het komende seizoen zijn zo goed als rond. We kijken hierbij bijvoorbeeld ook naar nieuwe varianten of nieuwe producten die onze telers kunnen telen, zoals bijvoorbeeld de kalettes en de bimi. Ook bekijken we samen wat we durven te verwachten van de kwaliteit en beschikbare volumes en hoe we deze volumes kunnen laten aansluiten op het seizoen. Zodra de planning grotendeels klaar is, maken we een inventarisatie van de beste en meest bijzondere verhalen van onze telers. Deze verhalen delen we, in samenwerking met ons marketingteam, vervolgens graag met jullie en met de consument."
De natuur en haar eigen wil
René: "Maar uiteindelijk kunnen we zoveel plannen als we willen, de natuur doet wat ze zelf wil. Afgelopen week zijn we daar weer eens aan herinnerd. We hebben al eerder het slechte weer in Spanje met u gedeeld en de stormen in Nederland heeft u zelf meegemaakt. Ook in Afrika is het weer niet optimaal voor de teelt. Deze weersomstandigheden hebben invloed op onze aanvoer van o.a. bananen en ananassen. Voor de komende weken hebben we de bananen nog redelijk goed kunnen organiseren, helaas kunnen we dit niet zeggen over de ananas."
Onze leverancier Eosta zegt hierover:
Als gevolg van de weersomstandigheden in Ivoorkust (wind met Saharastof, gecombineerd met hoge temperaturen) heeft onze ananasteler helaas géén container voor volgende week gereed kunnen maken. Daarnaast is de rederij een week vertraagd als gevolg van drukte in de havens (voornamelijk in Tema, Ghana, waar het schip stopt voor Abidjan). Het weer en de vertraging van de schepen zorgen ervoor dat wij twee weken geen ananas uit Ivoorkust op voorraad hebben.
Helaas hadden we met onze leverancier een actie met deze ananas in de planning staan voor week 9. Deze actie is geannuleerd omdat het beschikbare volume te klein is. We gaan kijken of we op een later moment de actie alsnog in kunnen plannen.
Week 10: Agroforestry
De afgelopen tijd is een veel gehoorde term binnen de landbouwsector agroforestry, oftewel boslandbouw.
Voedselbos?
René: "Agroforestry is niet te verwarren met een voedselbos. Dit is een eetbare bostuin waarbij men een bos nabouwt met alleen eetbare gewassen, opgebouwd in zeven tot negen lagen van hoog (fruitbomen) naar laag (aardbeien). Permacultuur Nederland sluit hier mooi bij aan, deze organisatie gelooft in lokaal, vers en gezond voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid."
Dit is agroforestry wel
René: "Bij agroforestry draait het om de combinatie van groententeelt (of veeteelt) en het actief beheren van bomen en struiken. Hierbij worden de teelt van meerjarige bomen, planten of struiken zoals bijvoorbeeld walnoten, kastanjes en bessen aangevuld met bijvoorbeeld een eenjarige teelt zoals pompoenen. Een toevoeging kan nog zijn om ook vee te houden."
Ideeën en plannen
Met vier bedrijven zijn we concrete plannen aan het maken om dit laatste in werkt te zetten. Met een van hen gaan we bijvoorbeeld een combinatie maken met GeluksVogel en hun mobiele kippenkar. Ook houtproductie combineren in zo een agroforestry omgeving is op de lange termijn een goede optie. Op deze manier kan er een bijdrage geleverd worden aan de CO2-uitdaging. Mits het hout uiteindelijk op een natuurlijke manier wordt gebruikt, zoals woningbouw.
Oud geleerd, jong gedaan
Agroforestry is eigenlijk al een oude manier van boeren, dat nu weer super actueel is geworden. Dat is niet gek, het houdt namelijk rekening met de mechanische bewerking van het land en maakt meer ruimte voor de natuur. Hierdoor kan meer biodiversiteit gestimuleerd worden.
Producten uit de boslandbouw
Producten die op komende jaar al beschikbaar komen zijn de butternut pompoenen en kastanjes. Producten die dit jaar aangeplant worden zijn honingbessen, walnoten, meer kastanjes, appelen, pawpaw, duindoorn en de perzik.
Week 11: Gesneden groenten
We zijn de afgelopen weken erg druk geweest met het gesneden groentenassortiment te reorganiseren. Daarom zullen we de komende weken een aantal producten saneren, maar ook een aantal nieuwe producten aan ons assortiment toevoegen.
Gesneden groenten
René: "Met de broccolirijst en groentefriet gaan we stoppen, deze producten liepen niet goed genoeg. De pureergroenten gaan we met het seizoen mee wisselen. Voor het komende seizoen, zelfs tot aan de herfst, bieden we courgette-venkel aan (11917). Onze zoete aardappelfriet (11907) en courgette spaghetti (11921) gaan nergens heen! En de nieuwe producten die we gaan toevoegen zijn: broccoliroosjes, gesneden snijbonen, bleekselderijstengels en gesneden regenboogpeenmix voor in de oven."
Johnny Be Good
René: "In de komende weken zullen we ook een nieuwe lijn introduceren van Johnny Be Good, ook onze leverancier van de gekookte bietjes (11910) die volgende week in de actie zijn. De nieuwe lijn zijn sous vide bereide producten. Sous vide betekent dat de groenten zijn gegaard op lage temperaturen waardoor het een gemaksproduct wordt met een korte bereidingstijd. De smaak blijft wel behouden en de tht blijft ook nog redelijk. De producten die we van Johnny Be Good op gaan nemen zijn: gesneden bietjes, spruitjes, gesneden wortel en aardappeltjes."
Paddenstoelen
René: "We doen een kleine aanpassing aan het paddenstoelenschap. Vanaf het nieuwe aanbod zal de Eryngii (436) geen voorbestelproduct meer zijn, maar kan deze vanuit de voorraad geleverd worden. De SVE gaat naar 2 kilo en de prijs wordt aantrekkelijker."
Week 12: De voorbereiding op een nieuw seizoen
Het voorjaar komt in zicht! En dat betekent dat er langzaam producten van Nederlandse bodem aankomen.
René: "De eerste Nederlandse witte asperges worden voor ons gestoken en komen vanaf dinsdag rustig bij ons binnen. Hetzelfde geldt voor de raapstelen van onder andere David Luyendijk, deze worden einde van de week verwacht. Meer Nederlandse producten die binnenkomen zijn de eikenbladsla en salanova sla. Ook hebben we eindelijk genoeg komkommers van de Noordhoek en Demeter-teler Frank de Koning. Hier vertelt Frank over de teelt van zijn komkommers; “Ons komkommerareaal is opgedeeld in drie stukken, waarmee we 2,5 ronde telen. In week 16/17 gaan we voor het eerst wisselen en dat doen we ook in stukjes, zodat we in productie blijven.
Kortom, de boeren zijn druk bezig om ook weer voor de komende seizoenen klaar te zijn en genoeg aanbod te hebben."
Kroppen in de volle grond
RenéMeer goed nieuws van De Eerste uit Marknesse. De eeste plantingen sla zijn daar de grond in. Deze sla gaat nu de grond in, zodat we in mei weer kunnen genieten van deze prachtige kroppen uit de volle Nederlandse grond. Op de foto’s hieronder zie je dat ze hard mee aan de slag zijn."
Week 13: Tuin als kantoor of kantoor als tuin
Is er eindelijk droog en zonnig weer in het vooruitzicht, gooit corona roet in het eten.
Droog weer
Al een aantal weken stonden onze tuinders in de startblokken om de bedden voor de openlucht teelten voor te bereiden en de eerste gewassen in te zaaien. Telkens bleek het land te nat. Wanneer na een droge dag met veel wind en zon, de bovenlaag wat opgedroogd was, lukte het sommige tuinders om wat tussen de buien door te doen. Het wachten is op een langere drogere periode om echt aan de slag te kunnen gaan. Maar dan zijn wel meteen voldoende handen nodig om het werk te klaren. Want als snotterende medewerkers verplicht thuis zitten bestaat alsnog de kans dat de planning van de teelten in de war wordt geschopt.
Het werk is buiten
Omdat er afspraken zijn gemaakt over levermomenten, proberen de tuinders later zaaien en planten te voorkomen. Hoe dan ook; gezondheid staat voorop, dus als er iets gedaan kan worden aan het tegengaan van de verspreiding van het virus, worden de nodige maatregelen getroffen. Thuiswerken gaat lastig bij een beroep in de landbouw. Maar in de landbouw is de tuin het kantoor, of het kantoor de tuin: in ieder geval, het werk is buiten. Dat betekent dat de medewerkers meters afstand kunnen houden van elkaar. Sterker nog, terwijl de één schoffelt op een perceel met sla, kan een ander bloemkool planten op misschien wel tweehonderd meter verderop. Gezamenlijk koffie drinken en de laatste nieuwtjes uitwisselen is er even niet bij, ieder kan op zijn of haar eigen moment pauze nemen. Weinig risico dus. En de gezonde buitenlucht geeft zelfs je weerstand een boost, zeker nu de lente eraan komt en we de zon weer wat vaker gaan zien. Thuiswerken voor onze boeren is dan ook helemaal niet nodig en ook niet wenselijk. Straks geen Hollandse asperges of aardbeien, dat is haast ondenkbaar…
De handen uit de mouwen
Nu veel evenementen zijn afgelast en veel mensen verplicht thuis zitten zou de verveling wel eens toe kunnen slaan. De buitenlucht lonkt. En misschien het leven op het platteland stiekem al wat langer. Een uitgelezen kans om er, als het kan, op uit te trekken. Wie weet is er in de buurt een tuinderij waar hulp nodig is bij het planten of schoffelen. Van de nood een deugd maken, zo heet dat toch?
Week 15: Het aspergeseizoen is van start!
Nederlanders zijn dol op asperges en kijken ieder jaar weer uit naar het aspergeseizoen. Hoewel de start van het aspergeseizoen dit jaar niet groots gevierd kon worden, hebben we de eerste asperges wel al binnen.
Groene of witte
In principe kunnen we het hele jaar door asperges krijgen. Maar dat is toch echt anders dan de asperges uit het aspergeseizoen! Het verschil tussen de witte en groene asperges is natuurlijk de kleur. De witte asperge is wit omdat deze soort in het donker (in de grond) groeit en de groene soort in het licht (boven de grond). Qua smaak zijn de groene asperges wat zoeter en pittiger dan het witte broertje.
Biodynamische witte asperges van Erik Verhoeven
Erik is al ruim 40 jaar aspergeteler. Hij verzorgt zijn aspergeplanten op natuurlijke wijze en zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor bouwen de planten een goed afweersysteem op en zijn ze beter bestand tegen schimmels en ziekten. ‘Gezond van grond tot mond!’ Dat is de slogan van Erik. Hij is de derde telersgeneratie met een enorme passie voor het telen van asperges. Zijn visie is dat hij in feite mensen te eten geeft: “Ik voel mij verantwoordelijk voor die voeding. Onze natuurlijk gegroeide asperges komen uit gezonde grond om smaakvol te verdwijnen in jouw mond.”
Week 16: De grote vraag
Op dit moment zijn maar weinig dingen zoals we die zijn gewend. Dat is voor de afdeling inkoop agf niet anders. Het grootste gedeelte van onze collega’s werkt inmiddels thuis. Ook Pasen zal dit jaar anders worden dan normaal. De meeste mensen zullen deze feestdagen thuis, in een kleiner gezelschap, doorbrengen dan normaal. Vanuit onze afdeling wensen we u allen toch een vrolijk Paasfeest!
Vraag en aanbod
René: "De vraag naar groente en fruit is groot en tot onze grote spijt kunnen we momenteel niet aan deze vraag voldoen. Producten vanuit verschillende Europese landen zoals Italië en Spanje zijn moeilijk om naar Nederland te halen, het is een logistieke puzzel die bijna onmogelijk goed te leggen is. Veel van de producten daar beginnen tegelijkertijd het einde van het seizoen te bereiken en het slechte weer helpt niet mee (foto’s vindt u beneden). Daarbovenop zorgt corona voor een tekort aan helpende handjes bij onze telers."
Het Nederlandse seizoen
René: "In het Nederlandse seizoen zien we dat we, ondanks het mooie weer van de afgelopen dagen, toch achter liggen. De bladgewassen en asperges groeien bijvoorbeeld nog niet zo hard als we zouden willen. In het appel- en perenassortiment vinden snel wat aanpassingen plaats. Het seizoen van de Elstar, Topaz en Elise appel is bijna ten einde. Voor de Conference peer schakelen we van biodynamisch om naar biologisch."
Trots op de inzet
René: "Binnen alle schakels is ontzettend veel werk verzet. Iedereen doet wat binnen zijn of haar mogelijkheden ligt en daarom krijgen we bijna dagelijks toch heel veel producten wel binnen. Absoluut het resultaat van een goede samenwerking tussen Udea en de leveranciers. We zijn dan ook trots op iedereen die zich inzet! Zo hebben we mooie nieuwe aardappelen, goddelijk lekkere blauwe bessen, de eerste USA zoete bataat en Amelie mango’s."
Acties
René: "Op de winkelvloer zorgt de huidige situatie voornamelijk voor tekorten. Dat zien we en dat begrijpen we. Vanaf volgende week proberen we weer weekacties voor agf te doen. Hierin zullen we vooral mooie producten naar voren schuiven die we gewoon op voorraad hebben."
Week 17: Hier staan we in het seizoen
René: "In Nederland genieten we van heerlijk lenteweer en zijn we de winter al bijna vergeten. Door de coronacrisis verloopt dit seizoen voor agf wat minder zonnig. Afgelopen week heb ik verteld hoe we omgaan met de grote vraag. Vandaag geef ik graag een uitgebreide update over hoe het seizoen en de aanvoer er op dit moment voor staat per product."
Overzicht
Nederlandse aardappelen – Doordat de horeca op slot zit, loopt de verkoop van aardappelen wat terug. Er is daarom nog genoeg, zowel verpakt als los. We zijn ook reeds gestart met de nieuwe oogst aardappelen vanuit Spanje.
Zoete bataat – We gaan nog steeds door met de Europese zoete bataat (26) maar die uit Amerika (34) is nu ook al beschikbaar.
Nederlands bladgewas – We zien dat dit voorzichtig door loopt. De groene eikenbladsla (42) daarentegen is zeer beperkt.
Spinazie en snijbiet – Deze twee producten komen volgende week ook weer vanuit Nederland. De little gem (237) is helaas volgende week wel moeilijk.
Citrus – Van de citrus producten loopt de voorraad hard terug en we starten dan ook alvast met de aanvoer van verder weg. Dit geldt voornamelijk voor de handsinaasappelen.
Vruchtgroenten – Uit Nederland begint dit nu echt lekker los te komen. Denk aan aubergine (198) en aubergine graffity (191).
Paprika – De rode paprika is op dit moment een mix van Italiaans, Spaans en Nederlands. Pepertjes zijn helaas moeilijk en daardoor beperkt.
Sweetelle – Deze is weer beschikbaar onder Puur NL (218)!
Kool – De bloemkool (108) blijft gelukkig beter beschikbaar en ook de bimi (61) hebben we volop. De broccoli (115) daarentegen blijft moeilijk.
Rabarber – Vanaf volgende week starten we weer met de Nederlandse rabarber (181)!
Groene asperge – Deze komen nu nog uit Italië maar na volgende week hopen we de eerste Nederlandse te kunnen verwelkomen.
Witte asperge – Het seizoen is gestart en de asperges komen dan ook steeds meer binnen.
Zachtfruit – De blauwe bessen (266) en aardbeien (11119) zijn van goede kwaliteit!
Meloen – Met zit warme weer zijn we blij dat ook de galia meloen (608) en de charentais meloen (607) weer binnen zijn.
Acties
Voor week 17 staan er weer een paar mooie acties op de planning! De Puur NL rucola en waspeen verpakt. En ook de baby avocado’s en ananas.
Week 18: Eerlijk gehandeld
De Keuringsdienst van Waarde heeft misstanden aan het licht gebracht in de tomatenteelt. De omgang met arbeiders in Italië is ondermaats en het programma gaat verder op onderzoek in Spanje.
Italië en Spanje
René: "Dit probleem is voor ons helaas niet onbekend. Na de grote stroom vluchtelingen die naar Europa is gekomen en het versoepelen van de arbeidsmarkt, zijn er bedrijven die misbruik maken van de situatie. Wij kaarten dit daarom al een paar jaar aan bij onze vaste telers waarmee we samenwerken. We hebben een goede samenwerking en directe relaties met onze telers, in Italië én Spanje. Carlo Barchitta is onze contactpersoon die in het verleden (en nu tijdelijk) op onze inkoopafdeling AGF heeft gewerkt. Normaliter werkt hij vanuit Sicilië, waardoor hij dicht bij onze leveranciers is."
Nederland
René: "We hebben deze vraag terug gekregen, en terecht ook. Want is het in Nederland vanzelfsprekend goed geregeld? Door ook dichtbij kritisch te zijn, hebben we stappen kunnen zetten. Udea is natuurlijk maar een kleine speler in de markt, maar iedere verschil is er één! De oplossing die we zoeken is samenwerken, lange relaties bouwen en de lat hoger leggen dan de minimale eisen voor biologisch. Een gedeelte van de oplossing is dan ook het niet nastreven van de allerlaagste prijs, maar het durven investeren in elkaar. Alleen op die manier kan iedereen in de keten meer dan een boterham verdienen, dus ook de arbeider op het land."
Investeren
René: "De voordelen hiervan zien we nu er tekorten zijn in de markt concreet terug. In elkaar investeren zorgt ervoor dat ook wanneer tijden moeilijk zijn je elkaar makkelijk vindt en elkaar wat gunt. De extra lasten die er momenteel zijn door de coronacrisis, worden zo eerlijk mogelijk gedeeld. Zo kan er zoveel mogelijk continuïteit in de producten blijven die we aanbieden aan de consument.
Dat is wel zo fair voor iedereen."
Lees hier een uitgebreid statement over hoe wij omgaan met dit probleem: Arbeidsomstandigheden in Europa
Week 19: En toen was het mei
Hoewel de dagen en weken voor ons gevoel wat samensmelten in deze tijd, lopen ze wel gewoon door en zitten we stiekem alweer in mei. Door het vele binnen zitten zou je bijna vergeten dat we langzaam richting de zomer gaan. Dat merken we op de agf-afdeling wel door de producten die op zijn einde lopen. De afgelopen tijd hebben al afscheid genomen van de Nederlandse peren, Nederlandse/Spaanse/Portugeese zoete bataat, Nederlandse witte en rode kool en nog heel wat bewaar groenten zoals gele bietjes en koolraap. De komende tijd gaan we ook over van Nederlandse naar Spaanse rode bieten en (verpakte) waspeen. Met de trostomaat en paprika zijn we juist naar Nederlandse over gegaan.
Winterbloemkool
We zien ook wat over-gewinterde bloemkool beschikbaar komen. Deze winterbloemkool is voor de winter al in de grond gezet en is nu klaar om geoogst te worden.
Bladgewassen
Heel wat bladgewassen zoals sla en paksoi die eerder uit de kas kwamen, kunnen ondertussen ook vanuit de volle grond buiten geoogst worden. Onder andere de mannen van De Waog, De Eerste en Puur Origine hebben weer prachtige producten gemaakt. Een ander gewas dat weer goed geoogst wordt, is de Chinese kool. Laat de naam je niet misleiden, dit is meer een bladgewas dan een kool. Voor de consument opzoek naar gemak hebben we ook goed nieuws. De Klispoel heeft ons laten weten dat ze vanaf dit weekend weer kunnen starten met het snijden van bladgewassen. Dus de zakjes jonge sla zullen spoedig binnenkomen.
Kant-en-klaar
Door de grote verkoop van de afgelopen tijd is er bij Kramer zuurkool bijgemaakt om zo het seizoen weer jaarrond te kunnen maken. Samen met het merk Johnny be Good hebben we besloten om ook een hoeveelheid gekookte bietjes te laten maken van Spaanse bietjes om zo aan de vraag te kunnen blijven voldoen.
Puur NL
Maar vooral ook goed nieuws van Nederlandse bodem. Onder het merk Puur NL zijn we, zoals jullie weten, volop begonnen met de witte asperges. Ook starten we met rabarber en aardbeien van Johan Tielen.
Week 20: Back to school
De rust is wat wedergekeerd en we hebben eindelijk een wat groter volume binnen zien komen van de witte en groene asperges. We zijn ook blij om te zien dat de Nederlandse aardbeien, Spaanse blauwe bessen maar ook de rabarber – die in de actie was afgelopen week – goed ontvangen is door de consument. Wat betreft het Nederlandse seizoen moeten we voor de verpakte aardappelen ergens komende weken toch omschakelen naar nieuwe oogst uit het buitenland.
De kinderen weer naar school
De acties van komende week staan in het teken van lekker, gezond en praktisch. Zoals heerlijke blauwe bessen (266) en mooie Nederlandse spinazie (88).
Aangezien kinderen aankomende maandag weer naar school gaan, hebben we de actieweek ook voorzien van gezond fruit. Dat fruit is super duurzaam verpakt… in eigen schil: de banaan (592)! Ook appeltjes zijn natuurlijk goed om de kinderen mee te geven naar school. Geef uw lekkere fruit eens extra aandacht in uw presentatie deze week. Voor de ouders bieden we ook gemak; jonge sla van de klispoel (444) en zoete aardappelfriet (11907).
Steenfruit
We gaan eindelijk beginnen met steenfruit! Steenfruit zijn vruchten met een harde pit. Denk aan perziken en abrikozen. Het weer vraagt er om! Deze vruchten zijn wel al enkele weken beschikbaar, maar we hebben bewust gewacht om het fruit echt lekker op smaak te laten komen.
Toch ook een minpuntje
We moeten misschien toch wat andijvie in Spanje kopen aangezien er een klein gaatje zit tussen de aanvoer van de koude kas en de volle grond.
Week 21: De Eerste
René: "Udea werkt met de telers en leveranciers al vele jaren samen. Dat geldt voor zowel binnen- als buitenland. Dit doen we om de beste producten te kunnen aanbieden, maar ook om precies de herkomst te kennen en om te borgen dat alles voldoet aan de normen die wij hebben. We duiken vol het volle grond seizoen in! Dat betekent dat we de komende tijd weer meer producten van Nederlandse bodem zullen krijgen!"
Natuurlijke processen
René:"Een van onze leveranciers van bladgewassen is De Eerste. Gerrit en Sarah voorzien ons van een mooi product door het seizoen heen. Het planten begint voor hun al in week 10 en zo planten ze elke twee weken door tot week 33. Dit jaar hebben ze bij De Eerste van het weer veel te verduren gehad. Het jaar begon erg droog en daarna viel er direct dubbel zoveel regen als vorig jaar. Zeer warme perioden en koude perioden wisselen elkaar dit jaar in rap tempo af. Ook is er meer wind geweest dan voorgaande jaren, wat op het land zorgt voor zandstormen die de opperhuid van de planten doet afslijten. De planten stoppen hun energie dan in wondheling in plaats van groei. Kortom, een heleboel natuurlijke processen die ook dit jaar weer gaan zorgen voor een memorabel jaar op tuindersgebied. Samen met de telers hebben we de uitdaging om zorg te dragen dat de juiste aanplanting op het juiste moment wordt gesneden. Alles om kwalitatief goede producten uit onze eigen regio voor een eerlijke prijs in de winkel te krijgen."
Update van het seizoen
René:"Met de volgende producten gaan we nog even door vanuit Nederland: verpakte aardappelen, appelen, vruchtgroenten, asperges en veel bladgewassen.
Vooral de vruchtgroenten zien we volle bak komen en daar zitten hele mooie producten bij van Frank de Koning en Ron van Dijk. Komende week zijn de roma tomaten (184) van Ron van Dijk ook in de aanbieding.
Met een aantal producten zitten we nu ook wel even in een dip. Zoals de aardbeien, Spaanse blauwe bessen en Nederlandse peren. Van de peren hebben we nu de Anjou en Packham."
Week 22: De stiekeme favoriet
René: "Als inkoper doe je altijd je best om geen favoriet product of leverancier te hebben. Het zijn wat dat betreft net kinderen en die heb je allemaal even lief. Toch ben ik in de loop der jaren gezwicht en heb ik toch een paar lievelingen tussen mijn producten."
Blauwe bessen
René: "Mijn all time favorite is toch echt de blauwe bes. Tegenwoordig is deze jaarrond goed verkrijgbaar, maar uit eigen land natuurlijk wel het lekkerste. Helaas zitten we nog te vroeg in het seizoen nu voor de Nederlandse blauwe bessen. Daarom starten we deze week met oogst uit Portugal en deze komen zeker weten op de tweede plaats! Volgens een aantal kenners zijn deze misschien wel lekkerder dan de Nederlandse… Een van de leveranciers, gevestigd ongeveer 2 uur rijden onder Lissabon, heeft ondertussen al 40 hectare blauwe bes. Dit zijn de bessen die we hebben tot we met de Nederlandse goed kunnen starten. De kwaliteit van deze bessen zijn zo goed vanwege de nieuwe rassen die hier zijn gezet. Dat zijn de:
• Suziblue; een vroege soort (nu beschikbaar).
• Blue ribbon; naar verluidt het lekkerste ras wat er momenteel in de markt is. We gaan het proeven vanaf week 23/24.
Een ander voordeel van deze farm is dat ze de bessen natuurlijk in de grond hebben staan maar de planten wel ommuurd zijn. Hierdoor kunnen de wortels wel lekker in de grond staan maar worden de planten beschermd. Op deze manier kan tevens het waterverbruik en gebruik van meststoffen met 50% gereduceerd worden!"
Week 23: Mooie dingen
We laten na dit weekend het feestdagenseizoen weer achter ons en starten een nieuwe maand. Daarom geeft René u graag even een update van verschillende producten.
René: “Het weer wordt beter en dat zorgt voor steeds meer mooie producten uit de volle grond. Zo komen de vruchtgroenten en bladgewassen steeds meer op stoom. Komende week breiden we dat assortiment uit met de rode radicchio en de eerste Nederlandse courgettes! Zowel gele als groene van onze leverancier Peeters uit Neer.
Zachtfruit
We gaan ook met het zachtfruit de goede kant op. Aankomende week hebben we weer een mooie promo met blauwe bessen op de planning staan!
Aardappelen
Steeds meer oude oogst aardappelen raakt op. Na volgende week verwachten we nog 2 soorten aan te kunnen bieden. We zullen deze zo lang mogelijk blijven aanbieden om de klant keuze te geven tussen nieuwe oogst uit het buitenland en oude oogst uit Nederland.
Kool en prei
De eerste percelen met kool zijn ook gereed en als aanvulling op de Chinese kool en koolrabi krijgen we ook zwarte kool (cavolo nero) en spitskool. Van Kees en Loes Nieuweboer komt ook wat bloemkool. We gaan nu beginnen met nieuwe oogst vanuit het buitenland doordat de kwaliteit van de oude Nederlandse oogst niet voldoende meer was.
Fruit
Met de Nederlandse appelen gaat het ook rap. De kwaliteit is goed maar de afzet is hoog. We gaan daarom ook vanaf komende week al andere rassen voeren die van overzee komen; de Royal Gala, de Granny Smit en de Crisp Pink.
Steenfruit begint mooi op stoom te komen en de eerste prachtige platte perziken heb ik al voorbij zien komen. Kersen vanuit het buitenland lijken we dit jaar niet te gaan krijgen, niet vroeg in ieder geval. We wachten nu tot de eerste Nederlandse kersen in de loop van de komende weken geplukt zullen gaan worden.
Week 24: Een fruitig pareltje
In ons vak komen we zo nu en dan echte pareltjes tegen. Sommigen bijna te mooi om waar te zijn. Zo kwamen we een paar jaar gelegen (opnieuw) in contact met zo’n pareltje; druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Hier kweken ze echte Nederlandse druiven, Westlandse druiven om precies te zijn. Niet zomaar allerlei rassen, maar overheerlijke tafeldruiven.
Al generaties lang
Sinds 1885 worden deze tafeldruiven generatie op generatie geteeld door de familie Jansen. Ze telen mooie rassen, zoals de Frankenthaler en de Emile Royal. Zeker niet de goedkoopste druiven op de markt. Maar met hun dunne schilletje en fijne smaak zeker de moeite waard en snel een favoriet.
Krenten
Deze druiven zijn nu, begin juni, nog lang niet klaar om geoogst te worden. De druiven hebben tijd nodig om te groeien en goed op kleur en smaak te komen. Wel wordt er dit moment druk gewerkt aan de druiven. Om deze voldoende de ruimte te geven aan de tros worden de druiven op dit moment gekrent. Anders dan u misschien verwacht, is dat het letterlijk uitdunnen van de tros. Door de tros uit te dunnen krijgen de druiven die overblijven goed de ruimte om zich te ontwikkelen tot een grote, smaakvolle druif. Dit is een behoorlijk tijdrovend en arbeidsintensief klusje dat desalniettemin met veel aandacht en liefde wordt uitgevoerd door de familie Jansen. Het vormt immers de basis voor een mooi druivenoogstseizoen.
Week 25: Welkom terug!
Nadat ze een tijdje op de koelvers afdeling zijn verkocht, zijn de dadels van Yogi & Yousef weer terug in het agf-schap. We hebben een extra promotie ingepland voor aankomende week, zodat de klant haar weg terug vindt naar deze heerlijke dadels. De dadels zijn meer dan welkom!
Over Yogi & Yousef
Yogi & Yousef zijn twee vrienden uit verschillende windstreken, die graag laten zien dat openstaan voor elkaars cultuur vruchten afwerpt (in dit geval letterlijk!). Ze plukken en verpakken nieuwe type dadels uit Saudi Arabie: de Dalia Sukkary.
Recent hebben ze de Yogi & Yousef dadels vergeleken met een andere kwaliteitsdadel, de Medjoul. Smaak: Dalia Sukkary dadels hebben een zachtere smaak dan de Medjoul dadel. Dat komt vooral door het moment van plukken. Medjoul dadels zijn ook lekker, maar hebben een vrij scherpe zoetheid, waardoor je vaak de zoetheid nog wil wegspoelen.
Voedingsstoffen: De Dalia Sukkary bevat tot wel 4x meer voedingsstoffen dan reguliere dadels. Ook is het caloriegehalte lager.
Prijs: Doordat Yogi & Yousef hun eigen dadels plukken, verpakken en transporteren, blijven de kosten relatief laag.
Al met al komen de Yogi & Yousef dadels goed uit de test! Lees hier het hele artikel
Week 26: Het bijna vergeten fruit
Waarom kiezen
RDe beschikbaarheid van een hoop producten begint weer op normale niveaus te komen. We zetten daarom weer breed in met mooie agf promo’s, zoals Nederlandse broccoli. Het is mooie handel voor een leuke prijs. Sowieso wordt het volgende week een feestje wat betreft aanbiedingen. We hebben toppers als paprika, rode grapefruit, spinazie, baby avocado, watermeloen en kruisbessen.
Kruisbessen
Onze kruisbessen komen van leverancier Harald en Margreeth Oltheten uit het Zeeuwse Oud-Sabbinge. Daar hebben zij hun fruitteeltbedrijf De Ring. Harald zegt over zijn deze bes: "Waar we 'vergeten groenten' kennen, is dit een voorbeeld van 'vergeten fruit'. Er zijn maar een paar telers in Nederland die kruisbessen hebben. Het is een heerlijke friszoete en erg gezonde vrucht die kinderen vaak ook erg lekker vinden. Wij zouden het heel leuk vinden als dit fruit weer volop terug komt." (bron: Biojournaal). Vroege rode bessen en frambozen uit Nederland laten nog even op zich wachten dus we doen ons voordeel met dit mooie bijna vergeten fruit.
Kersen
Ook het volume van de kersen wordt beter. Rowan Philips, kersenteler uit Zoelen, waagt elke dag zijn leven om de lekkerste kersen voor ons te plukken. Hij plukt namelijk nog op de oude manier: met een rieten mandje en een houten ladder. De kersenbomen reiken wel tot 15 meter hoogte! Zo’n val overleef je waarschijnlijk niet (bron: Omroep Gelderland).
Watermeloenen
We krijgen later hebben we op dit gebied een noviteit: de gele watermeloen! De komende weken krijgen we de eerste samples binnen, dus we hopen u snel meer te kunnen vertellen over deze zomertopper.
Week 27: Appels met peren vergelijken
René: “We zijn druk bezig met de planning voor het nieuwe Nederlandse appelseizoen! We hebben een mooi seizoen kunnen draaien met producten uit het buitenland, met de goede rassen op het juiste moment ingezet, maar we gaan nu afbouwen.”
Het doel
René: “Ons doel dit jaar is om te zoeken naar een goede manier om het Nederlandse seizoen te verlengen zonder concessies te doen op de kwaliteit. De hardheid van de appels en peren wordt door het seizoen heen doorgaans minder. Door betere bewaartechnieken zorgen we dat we deze stap wel kunnen maken."
De rassen
René: "We willen dit seizoen vroeg beginnen met een aantal vroege appelrassen zoals de Collina en Delcorf. Door het seizoen heen komen ook nieuwe rassen zoals de Red Love. In de toekomst willen we ook kunnen blijven groeien in rassen en volumes. Op dit moment werken we nog met de Nederlandse Belle Bio en toch ook de overzeese Gala en Cripps Pink. Door ook appels uit het buitenland aan te bieden kunnen we zowel het Nederlandse seizoen langer volhouden als de consument keuze geven."
In de actie
René: "De Cripps Pink appels zijn aankomende week in de actie. Deze appels komen van Eduardo Weldt (Chili) die al sinds de jaren ‘70 actief is in de appelteelt en sinds 2006 biologisch teelt. Vanwege de ligging van de boomgaard en de koudere periodes die ze daar kennen, kleurt het fruit beter dan in andere regio’s. Deze overzeese appels kunnen we blijven aanbieden tot begin augustus. Daarna kunnen we door met de eerste Nederlandse oost. Onder voorbehoud dat het fruit dan zover is om geoogst te kunnen worden, uiteindelijk bepaalt de natuur het tempo."
Week 28: Ontdek onze nieuwe zomertopper!
René: "De watermeloen is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijk product waar klanten voor naar de winkel komen. Hij is zijn image van een ‘budget-product’ ook meer dan kwijt. Dat vroeg om een specialisatie wat ons betreft!
Hello sunshine!
René: "We zijn daarom al een tijdje bezig met een variatie op deze vrucht: de gele watermeloen! Buiten Europa was hij al wel bekend, maar binnen Europa eigenlijk nog helemaal niet. Na lang wachten hebben we van de week de eerste binnen morgen krijgen!"
Herkomst
René: "De teelt van biologische gele watermeloenen is een gloednieuw project van Lema in samenwerking met biologische telers in het westen van Griekenland. Deze watermeloen is het product van gedetailleerd onderzoek van 23 soorten gele watermeloenen wereldwijd. Dat heeft volgens Lima geleid tot een het perfecte nieuwe product voor de Europese markt. En dat kunnen wij beamen! De smaak van de meloen is ontzettend lekker, beter nog dan we hadden verwacht! Daarmee is het echt een toegevoegde waarde voor het assortiment." Al met al een leuke verassing die vraagt om aangesneden te worden!
Week 29: Tomaatjes van oranje
Frank de Koning is sinds jaar en dag huisleverancier. Hij heeft een prachtig modern biodynamisch glastuinbouwbedrijf in het Zuid-Hollandse Tinte.
Daar verbouwt hij mooie vruchtgroenten zoals trostomaat maar ook een specialiteit: de snacktomaat ‘Sweetelle’. Dit tomaatje heeft een fijne zoet/zuur verhouding en is als een cadeautje. Daarnaast heeft Frank een breed pakket aan producten, zoals aubergine, paprika en komkommer. Door op biodynamische wijze te werken streeft Frank naar een natuurlijk evenwicht in de kas. Het grote verschil dat Frank benoemt is dat biodynamisch werken echt als doel heeft om een evenwichtig systeem te vormen waarin je niet ingrijpt. Bij ‘gewoon’ biologisch telen doe je dat nog wel, al is het met biologische middelen.
Eén van de vereisten voor biologisch(-dynamisch) groenten telen is dat de planten in de aarde staan. Logisch, vindt Frank: “Planten horen in de bodem en goede biologische producten telen lukt alleen in een omgeving waarin de biodiversiteit op orde is, waardoor zich sterke planten ontwikkelen die tegen een stootje kunnen. Ook op het vlak van biodiversiteit maken wij duidelijke keuzes zoals door het aanleggen van bloemenranden rondom de kassen.” De bloemen trekken insecten aan die de teler helpen bij het bestrijden van bijvoorbeeld luizen en witte vliegen. Ook worden natuurlijke vijanden uitgezet in de kassen zodra bijvoorbeeld de luizendruk te hoog wordt.
Mussen
Bij Frank vallen de ‘huismussen’ op. Al jaren wonen kolonies mussen in zijn kassen, geheel vrijwillig. Ze zijn zelf gekomen en blijkbaar vinden ze de kassen een fijn thuis. Frank is blij met ze, want ze eten onder andere rupsen en pissebedden.
Week 31: De BBQ kan weer aan!
Met deze heerlijke zomerse temperaturen en een heleboel vakantiegangers in eigen land wordt de BBQ weer massaal aangestoken. Ontzettend lekker, zeker met de beste groenten voor een gezellig eetmoment.
Komende week hebben we daarom met onze acties rekening gehouden met groentetoppers die helemaal BBQ-proof zijn. Denk hierbij aan aubergine en courgette. Snijd ze in dikke plakken, breng om smaak met peper, grof zeezout en wat kruiden en dan zo op het rooster. Maar denk ook eens aan portobello en venkel, voor een luxere BBQ-ervaring.
Poffen geblazen!
Ook onder het rooster kan de BBQ optimaal worden benut. Pak aardappeltjes of een hele bloemkool in aluminiumfolie in en leg deze direct op de hete kolen. De bloemkool zal garen en aardappeltjes poffen!
Glastuinbouw
Onze aubergines komen van Ron van Dijk. Hij doet aan glastuinbouw in de volle grond. De 'Bio lekker voor je' campagne schrijft hierover:
“Biologisch staat voor dicht bij de oorsprong blijven, meedenken met de natuur en werken in kringlopen en ecosystemen. Daarom telen biologische glastuinbouwers niet op substraten zoals steenwol, maar gewoon in de volle grond. De planten halen zo, via hun wortels, hun kracht uit de aanwezige voedingsstoffen en mineralen in de bodem. De teler zorgt er het hele jaar voor dat de bodem in topconditie blijft. Het evenwicht in de bodem zorgt dan voor sterke planten die tegen een stootje kunnen. Dat gaat echter niet vanzelf: het is noodzakelijk dat de teler veel weet over de plant, bodem en biodiversiteit om de kwaliteit van zijn planten en oogst te beschermen. Er is veel kennis, tijd en aandacht van de teler nodig om de kans op ziekten en plagen zo klein mogelijk te houden. Biologische telers hebben veel slimme manieren om hun gewassen op een natuurlijke wijze te beschermen en de bodem gezond te houden. Naast het kiezen van ziekte-resistente gewassen, zijn vruchtwisseling en compost twee hele belangrijke manieren om te werken aan vitale gewassen met een gezonde bodem en biodiversiteit.”
In the mix
Daarnaast hebben we ook mooie opties voor een frisse salade. Zoals de bijzondere snijbiet ‘Bright Lights’, in mooie kleurtjes. Of een handige slamelange, voor de snellere saladeopties.
Week 32: Op en top zomer met zachtfruit
Deze heerlijke zomerse dagen en fijne temperaturen zijn perfect voor de groei van bessen, frambozen en bramen. Van dit zachtfruit kunnen we de komende weken dan ook lekker gaan genieten.
Bessen uit België
Aankomende week hebben we een actie gepland met rode bessen van onze Belgische leverancier de Ferme Framboos. Dit biologische zachtfruitbedrijf van Jan Butaye is gevestigd in Sint-Agatha-Rode, ten zuiden van Leuven in België. Jan teelt hier al sinds 2004 aardbeien, frambozen, rode bessen en bramen. In 2015 mocht Jan zijn certificering ontvangen en sindsdien is zijn bedrijf volledig bio-gecertificeerd.
Bramen uit Nederland
Ook de Nederlandse bramen van De Ring uit Oud-Sabbinge en van Fruitweelde uit Ingen zijn nu nog volop in het seizoen, en dus op z’n lekkerst! Komende week zijn deze bessen niet in de actie, maar wel goed beschikbaar. Doe er uw voordeel mee nu het kan!
Week 33: Maak kennis met Bijzonderland
In Nijeveen, niet ver van het strakke, jonge polderland van de Noordoostpolder, bevindt zich op het oude land de mini-leefgemeenschap van de familie van der Woerdt. Hier telen zij onder andere de spinazie voor Udea.
Een ‘bijzondere’ naam
Bijzonderland is met recht een bijzondere boerderij. Boer Daan en zijn vrouw Katinka wonen hier sinds 2005 niet alleen met hun 4 dochters, maar ook met de familie van boer Wim. Behalve het runnen van de boerderij, koken en eten de gezinnen ook gezamenlijk. Met de aankoop van het tuinbouwbedrijf werden werkplekken gecreëerd met de gedachte: werken met je handen in de grond maakt gezond. Omdat op de B’ulah-hoeve elk mens bijzonder is, was de naam Bijzonderland snel gekozen.
Kringlooplandbouw zonder bestrijdingsmiddelen
Daan: “Biologisch houdt voor ons in dat we geen enkel bestrijdingsmiddel toepassen, ook niet de biologisch toegestane middelen. We menen dat die niet ten goede komen aan de biodiversiteit. Verder werken we zo goed mogelijk naar een kringlooplandbouw. We telen voornamelijk bladgroente waarbij we aan vruchtwisseling doen. Een licht gestookte kas van 1500 m2 zorgt dat we het groeiseizoen eerder kunnen beginnen en ook langer kunnen doorgaan, maar we stoken alleen als het nodig is om de kas vorstvrij te houden.”
Spinazie
Bij biologisch telen staat de groente altijd met de wortels in de grond, wordt met natuurlijke meststoffen gevoed en wordt de natuurlijke kringloop zoveel mogelijk in stand gehouden. Dit geeft een evenwichtiger groei. Koop je onze spinazie dan krijg je dus een betere kwaliteit.
Ook de wilde spinazie die Daan voor Udea teelt blijkt bijzonder. Die heeft meer smaak en structuur. Ze zetten het als plantje in de volle grond, dat is een groot verschil met de kleinbladige spinazie die wordt ingezaaid. Dit geeft ze voorsprong op het voorkomen van onkruid, dat ze niet bestrijden maar wegschoffelen.
Het is belangrijk om op de dag van de bestelling bij zonsopkomst te oogsten en voor tien uur klaar te zijn. Zo blijft de spinazie knapperig en fris. Na een regendouche gaat de spinazie direct de koelcel in. Als de gekoelde vrachtwagen van Udea de spinazie ’s middags ophaalt, is deze nog lekker vers.”
Week 34: Een hete zomer
Onze telers zijn behoorlijk druk geweest met zorg dragen voor hun land tijdens deze hoge temperaturen. Zodat we toch mooie producten kunnen oogsten. Toch zijn er simpelweg een aantal producten verbrand door de hitte, zoals veldsla en blauwe bessen. Bij andere producten zien we wat hitte-stress terug, deze hebben een hoop extra liefde en aandacht nodig.
Zoals de Nederlandse appels en peren. Onze Santana appels krijgen deze extra aandacht van appelteler Harrie van den Elzen. In het plaatsje Zeeland heeft hij de afgelopen periode niet anders gedaan, om ook dit jaar weer een mooi onderscheidend product te kunnen aanbieden. De appels van Harrie zijn mooi op kleur en goed van smaak. Begin volgende week kunnen ze al beginnen met oogsten en dan liggen ze eind volgende week in de winkels. Ook de pluk van de eerste vroege oogst peren is weer begonnen. Deze kun je dus weer op het aanbod terugvinden.
Week 35: Robuuste aardappelen
Drie jaar geleden alweer, op 8 augustus 2017, hebben 25 biologische aardappelveredelaars, aardappeltelers en grote supermarktketens het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’ ondertekend. Met dit convenant wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op de meest verwoestende aardappelziekte: Phytophthora. Er is afgesproken deze robuuste rassen voorrang te geven: bij de productie van pootgoed, bij de teelt en in het winkelschap. Het uiteindelijke doel is 100% robuuste biologische aardappels in 2020. Met de keuze voor de Nederlandse robuuste aardappelen van Puur NL loopt Udea voorop in de verduurzaming van de biologische aardappelteelt!
Verduurzaming biologische aardappelteelt hard nodig
Ook biologische aardappelen zijn gevoelig voor Phytophthora (schimmel). De natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen die biologische telers mogen gebruiken bieden onvoldoende bescherming. Koperhoudende bladbemesting is, ook voor biologische telers, onder strikte voorwaarden toegestaan. Dit biedt meer bescherming, maar past niet in de denkwijze van Puur NL telers. Zij willen de aardappelteelt verder verduurzamen door het gebruik van koperhoudende middelen volledig uit te bannen en het gebruik van toegestane middelen tot een minimum te beperken.
Robuuste aardappelrassen bieden uitkomst
Deze rassen hebben van zichzelf eigenschappen waardoor ze beter resistent zijn tegen Phytophthora. Ze kunnen zonder het gebruik van of alleen met natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen geteeld worden. Met de keuze voor deze sterke rassen helpen we de telers het risico op oogstverlies op een duurzame wijze te verkleinen.
Week 36: De zomer voorbij?
René: "Voor de watermeloen is het seizoen voorbij. We hebben er een erg mooi seizoen mee mogen draaien, de watermeloenen waren van goede kwaliteit en de prijzen waren we ook tevreden over. We vinden het toch altijd jammer wanneer een seizoen voorbij is, maar zo werkt de natuur."
Afscheid nemen
René: "Helaas moeten we er aan geloven de komende tijd, want meer zomerfruit zal minder goed beschikbaar worden en uiteindelijk zal ook dat seizoen voorbij zijn. Denk hierbij aan de Nederlandse bessen.
Maar waar iets ophoudt, begint ook weer iets. De wisselingen in het seizoen zorgen ervoor dat we weer kunnen beginnen met het Nederlandse hardfruit. De eerste promo met Nederlandse peren hebben we alweer bijna achter de rug en komende week worden de eerste eerste Conference peren al geplukt. Ook komen er Alkmene appelen bij."
Druiven
René: "Nog een fruit dat het goed doet: de druif! We moeten wel nog heel even geduld hebben voordat we de Nederlandse druiven meer in de schappen mogen verwelkomen. Op dit moment hebben we hele lekkere Franse Lavalee druiven binnen gekregen in een 2 kilo doosje. Wij vinden het een mooie aanvulling op het assortiment!"
Week 37: Beperkte beschikbaarheid
De afgelopen periode hebben de schappen gepronkt met een breed assortiment mooie producten uit eigen land. Onze vaste groep telers heeft dat geweldig gedaan. Helaas zien we dat hier nu vrij rap een eind aan komt.
Niet iedereen houdt van hitte
De extreem warme periode begint behoorlijk gaten te slaan in de beschikbare gewassen. De eerste tekorten zien we nu ontstaan bij de bloemkool en broccoli. Door de periode van 35 graden overdag en 28 graden ’s nachts maken deze planten extreem veel blad aan. Dit blad groeit daarnaast ook zo hard dat het simpelweg stuk groeit en gaat rotten. Hierdoor verliezen we veel plantingen op het land en zullen we met sommige gewassen wel 4 tot 6 weken eerder het seizoen moeten sluiten dan normaal.
Komkommers
Ook zien we door de koudere en minder zonnige dagen dat de productie bij bijvoorbeeld vruchtgroenen al terugloopt. Hierdoor voelen we ons genoodzaakt een partij Spaanse komkommers aan te kopen om de voorziene tekorten op te vangen.
Daarentegen wordt de beschikbaarheid van herfstige gewassen steeds ruimer. Maar met alleen aardappelen en pompoenen gaan we er dit najaar niet komen.
Week 38: Bedankt!
René: “We hebben het met z’n allen al volop over ‘nazomeren’. Er komt namelijk nog een mooie week aan. En deze week duidt toch echt op het einde van de zomer. En wat voor zomer was het!”
“Voor de landbouw in ieder geval een heftige. Met de jaren lijken de zomers steeds extremer te worden en dat zorgt over de hele linie voor steeds meer problemen en uitdagingen. Maar problemen zorgen voor oplossingen. We zien dat onze telers daardoor steeds meer innovatieve technische hulpmiddelen gebruiken, zoals in het geval van irrigatie. Dit is het toevoegen van water aan landbouwgewassen bij een tekort aan neerslag.”
Seizoensproducten
René: “De vroege appelrassen zijn alweer van de lijst aan het verdwijnen, samen met de galia meloenen. De stoofperen en kweeperen komen er wel bij, net als de eerste spruiten en boerenkool. Wat mij betreft niet de beste ruil, wat gaat er nou boven een appeltje!”
Een tijd van afscheid nemen
Bij Udea voelen we dat handel meer is dan alleen de cijfers, het bevat ook een hoop emotie. Dit kenmerkt zich altijd door de lange relaties en samenwerkingen die we hebben met veel van onze toeleveranciers. Deze groep blijft gestaag groeien (daar de komende tijd meer over) maar helaas moeten we soms ook afscheid nemen. Onze vrienden van Bijzonderland, voorheen De Kibboets/ Lechiam, hebben moeten besluiten per einde dit jaar het bedrijf te verkopen. Ze hebben de afgelopen 40 jaar goed zorg gedragen voor hun land aan de Kolderveen te Nijeveen en hebben op veel vlakken een verschil mogen maken met hun manier van werken. Voor dier, mens en milieu. Wim, Peter, Daan en Jan wij willen jullie bedanken voor alle goede zorgen en mooie jaren. Het gaat jullie goed!
Concreet betekent dit voor ons dat we de producten die hier voorheen van de tuin kwamen, voornamelijk bladgewassen, bij andere vaste telers van ons gaan onderbrengen voor het komende seizoen.”
Week 39: Vraag en aanbod
René: "De afgelopen weken zijn we samen met onze telersgroep druk bezig geweest met de plannen voor de aankomende seizoenen. De eerste plannen zijn gesmeed en worden ook al gedeeld en getoetst. We hebben zelfs de eerste kerstacties al vastgelegd!"
Vraag en aanbod
"Daarnaast zijn we zoals altijd druk met de aanvoer goed te laten aansluiten op de vraag van dit moment. Om dit zo goed mogelijk te doen, zijn we toch genoodzaakt om de eerste Spaanse komkommers en aubergines als aanvulling op de Nederlandse bij te kopen. Daarnaast zien we dat het seizoen van de Nederlandse blauwe bessen echt voorbij is en zullen we dus moeten omschakelen naar buitenlandse. De bessen worden momenteel alleen nog als luchtvracht aangeboden en er is nog geen bootvracht beschikbaar. Zodra dat wel het geval is, maken we daar uiteraard meteen gebruik van."
Sinaasappelen
"Sinaasappelen zijn de laatste tijd ook lastig geweest. We hebben nu wel een andere variëteit van de Valencia kunnen krijgen, deze is beter dan de vorige variant! De Spaanse zijn nog lekkerder, maar de brix is nog niet boven de 10 dus dat is nog geen optie. Een product wat wel zeker een aanrader is, is de Ruby Valencia! Deze is een stuk smakelijker dan de andere variëteiten! Hij kwam wat later binnen dan gehoopt, maar overstijgt onze verwachtingen. Let op! De Ruby is wel blond van buiten maar gekleurd van binnen.
Een andere favoriet van ons is de Doye
Powered by AdResults