Er wordt in Nederland nogal wat voedsel verspilt. Milieu Centraal noemt cijfers van ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee 700 miljoen kilo goed voedsel. Voedselverspilling is niet alleen jammer voor de portemonnee, maar er gaan ook energie en grondstoffen verloren die nodig waren om de etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken.
Misschien denkt u: ‘Ik gooi helemaal niet zoveel weg. Alleen als iets echt bedorven is.’ Dat is mooi, want dat scheelt al veel voedselverspilling. Het probleem is echter niet alleen dat consumenten voedsel weggooien, maar ook eerder in de keten wordt veel voedsel verspilt: bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in de horeca en in supermarkten. Kijk maar eens in de winkel. Hoeveel kromkommers en dubbele wortels liggen daar nu eigenlijk? Helaas niet zoveel. En dat is nu net het probleem.
De afgelopen decennia zijn wij gewend geraakt aan groenten die er ‘perfect’ uit zien. Hiermee haalt zo’n 10% van de groente nooit ons bord. Dit betekent trouwens ook dat er eigenlijk teveel voedsel wordt geproduceerd. Als er schaarste zou zijn, hebben we de niet-perfecte groenten immers hard nodig. Het probleem van overproductie is een complexe, want hierbij zijn we afhankelijk van de weersomstandigheden. Als het mooi weer is, komen er bijvoorbeeld veel meer tomaten. Maar ook de vraag vanuit de consument is moeilijk te voorspellen.
Kunt u hier iets aan doen? Jazeker. Als u of uw consument uit eten gaat, reserveer dan van tevoren. Zo kan de kok beter inschatten voor hoeveel gasten er gekookt moet worden. En wist u dat Ekoplaza samenwerkt met groothandel Eosta en telers om te voorkomen dat diverse groenten en fruit als afval weggegooid worden? Vaak wordt de oogst volledig afgenomen door Eosta, die dit vervolgens in de markt brengt. Bij een goede oogst heeft Eosta meer aanbod dan de markt heeft ingepland en blijft er veel over. De overgebleven producten worden nu door Ekoplaza afgenomen en voor een gereduceerde prijs aangeboden. Helpt u mee in de strijd om de consumenten te stimuleren alert te zijn op voedselverspilling? Kies dan ook voor deze mooie groenten en fruit en voor kromkommers en dubbele wortels. Samen maken we van krom het nieuwe recht!
Bron: Bionext