Cyrella Beckers & Tom Sprengers openden eind 2015 hun eigen Qucina’s Buurtsuper. Voor hen een logische stap. Allebei zijn ze kookgek en voor hun catering, kookworkshops en Boerenmarkt Venlo altijd al bezig met anders-dan-anders, vers en lekker eten. Daarvoor waren ze continue op zoek naar producten van biologische afkomst. Ondanks dat Venlo in 2013 Hoofdstad van de Smaak was, konden ze die maar moeilijk vinden. Het werd de trigger om een eigen buurtsuper te starten. Tom: “Vanaf het eerste moment dat we met ons bedrijfsplan bezig waren, kwam er al iemand van Udea bij ons thuis. Via onze catering activiteiten maken we nu met onze Qucina’s Buurtsuper biologisch niet alleen voor onszelf bereikbaar, maar voor veel meer mensen in Venlo. Precies waar Udea ook voor staat.”
Het belang van service
Tom: “Met Qucina’s Buurtsuper willen wij ons onderscheiden door net zoals vroeger een winkel zijn waar iedereen elkaar kent. Wij weten wie wat zoekt en wat ze de vorige keer hebben gekocht. Bij écht persoonlijk contact pakken we er een koffie bij. Ook service vinden wij heel belangrijk: de deur openhouden, met zware boodschappen meelopen naar de auto, lekkere recepten aanbieden en waar mogelijk tips geven. Wij hebben niet de budgetten een eigen webshop te starten. Maar omdat Udea onze groothandel is, zijn we nu een Ekoplaza Webshop Afhaalpunt. Zo kunnen we onze klanten toch het volledige assortiment bieden, zonder dat we een grote voorraad hoeven te hebben met kans op derving. Belangrijk voor met name de doelgroep specifieke producten, zoals lactosevrije melk.”
Het belang van gecertificeerde producten
Ondanks dat in de naam van de winkel het woord biologisch niet voorkomt, kiezen Cyrella en Tom hier wel bewust voor. Tom: “Als cateraar verdiepten we ons de laatste jaren steeds meer in waar ons eten vandaan komt. We sloten ons aan bij organisaties als Slow Food Nederland, die zich bezig houden met eerlijke voeding. Wij kiezen voor biologische producten, want die zijn gecertificeerd en worden streng gecontroleerd. Dus dat wat op de verpakking staat, zit er ook in. Bij ons vind je geen aardbeienyoghurt met maar 1% aardbei. En het feit dat er bij biologisch veel aandacht is voor dierenwelzijn en milieu maakt de producten ook eerlijk. Ik kan zo blij worden van onze groenteafdeling: de mooiste plek in de winkel! Alles is van biologische afkomst. Ook lokale producten, die de telers vaak zelf komen brengen. Hoe vers en eerlijk wil je het hebben!”
Groothandel met wereldse producten
Kookgek als ze zijn, bestaan de vakanties voor Cyrella en Tom bijna altijd uit culinaire reizen. Over de hele wereld vinden ze inspiratie voor lekker eten, bijvoorbeeld in Japan. Tom: “Het mooie van Udea is dat ze producten van over de hele wereld in het assortiment hebben, zoals een hele lijn met Japanse producten. Ik weet uit ervaring dat deze zo authentiek mogelijk smaken en ambachtelijk zijn gemaakt. Zonder rare toevoegingen. Dat is voor ons (h)eerlijk eten. Vanuit de keuken in onze winkel doen wij nog steeds datgene waar ons avontuur mee begon: koken! Versproducten die vanwege de strenge eisen niet meer verkocht mogen worden, verwerken we in onze dagverse kant-en-klaar maaltijden. De groenten gaan bijvoorbeeld in onze al jaren ‘wereldberoemde’ Quinoa-salade. Nog altijd een favoriet bij de Venlonaren! Het blijft voor ons een fantastisch gevoel dat we nu met een winkelwagentje in onze eigen winkel de producten kunnen kopen die we bij Udea bestellen, die wij heel erg lekker en belangrijk vinden.”