Op dinsdag 11 juni organiseerde Udea de derde editie van ‘Kijkje in de keten’, waarbij klanten een kijkje konden nemen bij drie leveranciers om ze beter te leren kennen. De groep van ongeveer 45 man bestond uit verschillende klanten door heel Nederland en dat zorgde voor een bijzondere interactie en een gezellige sfeer. Hans van Mierlo, Marketing Manager bij Udea: "De reden dat wij klanten de mogelijkheid geven leveranciers te bezoeken, is omdat Udea verantwoordelijkheid wil nemen voor een gezonde, duurzame en transparante voedselketen. Wij geloven erin dat biologisch alleen maar op een duurzame manier kan groeien als de keten met elkaar verbonden is. Zo is dus ook ‘kijkje in de keten’ ontstaan. Het was een fantastische dag vol inspiratie en informatie van leveranciers die je als winkelier zo mee kunt nemen naar de consument".
Schulp
Als eerste op de planning stond Schulp. Na een welkomstwoordje van Albert Schulp werden we rondgeleid door de sapperserij, waar ze sinds 1995 in Breukelen puur sap produceren. Albert is lang fruitteler geweest en hierdoor weet hij goed wat de beste soorten zijn om Schulpsap van goede kwaliteit te maken. We zagen onder andere het proces van het persen, bottelen, de etikettering en natuurlijk het proeven. De pulp die ze overhouden van het fruit gaat als voer naar lokale biologische varkens en het afval wordt maximaal gescheiden en hergebruikt. Als afsluiting was er een sapproeverijtje voor de hele groep met onder andere het sap van de red love appels van Jacco Merkens waar we de dag eindigde, lekker lokaal dus!
Bakkerij Vanmenno
Met lekker, biologisch sap achter de kiezen gingen we door naar bakkerij Vanmenno. Na te hebben genoten van een heerlijke lunch met verse soep en vers brood uit de bakkerij, kregen we een rondleiding door de bakkerij, waar de heerlijke broodlucht ons al gelijk tegemoet kwam. We zagen het gehele proces van deeg tot het verpakte eindproduct en iedereen keek vol bewondering naar de bakker die volop in het proces zat. Wat een passie! Menno vertelt dat hij het bakkersambacht in Parijs geleerd heeft, het naar Nederland heeft gehaald en een fabriek heeft neergezet waar veel handwerk aan te pas komt voor de beste kwaliteit. Als het aan Menno zelf lag, maakte hij iedere dag zijn favoriete brood: een tarwe bruin desembol van eigen desemcultuur, maar voor ons zijn al zijn broden een favoriet!
Fruitteeltbedrijf Jacco Merkens
Als laatste bezochten we het fruitteeltbedrijf van Jacco Merkens. Ook telers Harry vd Elzen uit Zeeland en William Pouw uit Schalkwijk waren aanwezig. Ze zijn allemaal lid van de Biofruit groep die jaarlijks 1,5 miljoen kilo appels en peren telen. De passie voor het telen straalde eraf zodra Jacco ons rondleidde langs de 35 hectaren grond waar de lekkerste biologische appels en peren groeien. We zagen hoe onder andere de Conference peer en de Elstar appel volop aan het groeien zijn en kregen alvast een voorproefje van de Red Love appels, wat een mooi en bijzonder gezicht. Als afsluiting genoot iedereen van een klein buffet. Wat een geslaagde editie!
Wilt u ook een kijkje in de keten?
Udea organiseert meerdere malen per jaar het event ‘Kijkje in de keten’. Bent u erbij bij de volgende editie op 2 oktober? Zodra er meer informatie is, zullen wij deze aan u communiceren zodat u ook eens een kijkje kan nemen in de keten.
Benieuwd hoe wij de dag hebben ervaren? Bekijk de videoimpressie!