Ongetwijfeld heb je gemerkt dat de temperaturen lager en de dagen korter aan het worden zijn. Hierdoor wordt de beschikbaarheid van Nederlandse producten minder. Dit wordt, zoals gebruikelijk, aangevuld door importproducten vanuit Spanje, Italië of Frankrijk.
Midden november heb ik enkele telers, met wie we al jaren zaken doen, in Zuid- Spanje bezocht. De plannen worden in de zomer al doorgesproken, maar nu het seizoen daadwerkelijk van start gaat, is het goed om samen met de telers de producten op het veld of in de kas te bekijken. Hierdoor versterk je de relatie en kunnen problemen voortijdig gesignaleerd worden. Tegelijkertijd biedt het ook kansen om projecten samen op te pakken.
In Zuid-Spanje zie je dat er door de zee-invloeden en het reliëf diverse microklimaten zijn. Rondom Málaga heerst een tropisch klimaat wat ideaal is voor de teelt van mango’s, avocado’s en citrusvruchten.
Circa 200 kilometer oostelijker ligt Almeria, waar het ‘Sierra Nevada’ gebergte de kou uit het binnenland tegenhoudt. Het ziltige grondwater zorgt voor een perfecte smaakontwikkeling van o.a. tomaten en paprika’s. In dit gebied worden ook veel andere vruchtgroenten geteeld zoals courgettes, aubergines en komkommers. Ten zuidoosten van Almeria ligt het een natuurreservaat ‘Cabo de Gata’ waar veel biologische telers gevestigd zijn. Zij zijn hier gevestigd vanwege de schone omgeving en voor het uitsluiten van contaminatie met gangbare telers in de buurt.
Iets noordelijker, rondom Murcia, heeft men de hele winterperiode een constante dagtemperatuur van 15-17 graden afgewisseld met koudere nachten. Daarnaast is er veel wind dat ziekteplagen en insecten in de gewassen doet voorkomen. Dit maakt deze regio ideaal voor de teelt van gewassen als sla, maar ook bleekselderij en diverse koolsoorten.
Op de afbeelding zie je een oogstmachine in een veld met little gem. Om zo vers mogelijk aan te leveren bij de klant worden producten als sla, bleekselderij en andijvie direct verpakt op het land. In de oogstmachine staat een verpakkingslijn waar, in dit geval, de sla direct ingepakt, gelabeld en op pallets gezet worden. Klaar om die avond naar de klant te verzenden.
Bij Zuid-Spanje wordt veelal gedacht aan zonnige herfstdagen met milde temperaturen. De realiteit leert ons dat ook hier het klimaat verandert. Waar het voorheen 3 tot 5 dagen per jaar regende, is dat nu al verdubbeld. Ook is de temperatuur momenteel wat lager dan gemiddeld. Veel telers spelen in op deze klimaatveranderingen bij hun keuze voor zaden en plantgoed. Waar eerst één type gekocht werd, zijn dat nu meerdere types die passen bij verschillende weersomstandigheden. Ook proberen ze risico te spreiden door middel van diverse locaties. Hier wordt dankbaar gebruik gemaakt van het vele reliëf wat het Spaanse land biedt. Mochten er dan problemen ontstaan op een bepaalde locatie, kunnen andere locaties dit overnemen.
Je kunt je voorstellen dat een wisselend weerbeeld gevolgen met zich meebrengt voor de groei van voornamelijk vruchtgewassen. Vandaar dat deze producten de komende weken wat minder ruim beschikbaar zijn en hierdoor ook de prijzen zullen stijgen. Uiteraard proberen we voldoende voorraad te houden, zodat de klant hier zo min mogelijk last van ondervindt.
Hasta luego!
Geertje Claassen
Inkoop AGF