Gezond en bewust eten wint aan populariteit. Er verschijnen steeds meer groene foodblogs, vegetarische tv koks en kookboeken gericht op lokale ingrediënten. Deze toenemende populariteit geldt niet alleen thuis aan tafel: 25% van de restaurantbezoekers verkiest een restaurant met duurzaamheidskeurmerk boven een gewoon restaurant. En maar liefst 70% vindt duurzaamheid belangrijk bij de keuze voor een restaurant.
Het aantal restaurants en lunchrooms die daar op inspelen begint te groeien. Met name restaurants die misschien niet álles, maar wel zoveel mogelijk groen doen, zijn in opkomst. Zo vind je steeds vaker een gezonde verhouding van groente en vlees op je bord. En zeker de vegetariërs onder ons zullen merken dat hun keuze langzaam steeds groter wordt.
Naast betere porties en verhoudingen, koken restaurants ook steeds meer met seizoensgebonden ingrediënten. Een goede tendens in de Nederlandse horeca. Door rekening te houden met het seizoen, zijn de producten verser, lekkerder en goedkoper. Ook is de milieubelasting lager doordat er geen gebruik hoeft worden gemaakt van energie om de kassen te stoken of voor het vervoer.
Natuurlijk zijn er nog steeds genoeg restaurants waar je bord compleet in beslag wordt genomen door een mega-schnitzel. Maar daar tegenover staat dat elk jaar meer restaurants het officiële EKO keurmerk Horeca hebben. Zij variëren van 40% tot soms zelfs 100% biologische ingrediënten. Daarnaast besteden deze restaurants aandacht aan andere duurzaamheidsaspecten als energie, afval en gezondheid. Trouwens, het keurmerk is er niet alleen voor restaurants. Overal waar je buiten de deur kunt eten kun je het keurmerk tegenkomen: ook bij hotels, congreslocaties of kinderdagverblijven.
Naast deze officieel gekeurde restaurants zijn er ook ontzettend veel leuke en lekkere ongecertificeerde tentjes waar ze biologische gerechten serveren. Zo vind je op www.puuruiteten.nl meer dan 100 restaurants in heel Nederland met in de hoofdrol: groente, biologisch, lokaal en fairtrade. Als je dus zin hebt om een avondje niet te koken en jezelf lekker te laten verwennen, kun je ook in de Nederlandse horeca je biologische hart ophalen.