De zomer ligt bijna achter ons, de herfst heeft er zin in. En dat is voelbaar op het land. Komkommers gaan waar pompoenen komen. En aardbeien gaan waar appels komen. Nederlandse biologische appels veroveren weer langzaam maar zeker de winkels.
Dit zijn smakelijke karakteristieke appels, die bedoeld zijn om snel gegeten te worden. De Delcorf is een fris zoetzuur knapperig appeltje. De appel is lichtgroen van kleur, de schil is niet hard. Het vruchtvlees is fris en zoetzuur van smaak. Het is een zomerappel, en geen bewaarappel zoals de Elstar, Topaz, Jonagold of de Santana appel. Delcorf is geen oud ras, maar een kruising tussen de appelrassen Jongrimes en Golden Delicious. Collina is een aantal jaren terug ontstaan door de soorten Elstar en Priscella met elkaar te kruisen. Omdat de Collina weinig vatbaar is voor gevreesde appelziektes als schurft, meeldauw en schimmel, is ze zeer geschikt voor de biologische teelt. De Collina is een knapperig sappig en fris appeltje. Collina wordt doorgaans goed verdragen door mensen die allergisch zijn voor appels. Beide soorten zomerappels zijn slechts enkele weken in de winkels verkrijgbaar. De Collina is een sterke appel die niet snel butsen krijgt. De Delcorf daarentegen is uiterst kwetsbaar, er iets te lang naar kijken kan al tot beurse plekken leiden. Beide zijn ze ongeveer een week houdbaar.
Hetzelfde geldt voor de eveneens zeer stootgevoelige James Grieve appel. De James Grieve is een oud appelras, vernoemd naar zijn ontdekker die, het zal u niet verbazen, James Grieve heette. Deze appel houdt niet van heet en droog weer, hij valt dan te vroeg uit de boom. James heeft dus een moeilijke zomer achter de rug en is dit jaar beperkt beschikbaar. Alkmene appels houden wel van een zonnetje, en zijn dan ook volop geplukt. Deze week hebben zij het tot verschillende Vitatassen geschopt. De Alkmene is een wat minder gevoelige appel die opvalt door haar roodachtige streepjes. Ze is stevig en heeft een zoetzure smaak, met de nadruk op zoet. De eerste Santana appels zijn ondertussen geplukt, en ook de Elstar appel zal niet lang meer op zich laten wachten. Er is geen weg terug meer voor de herfst.
Appels zijn een voorbeeld van het geweldige werk van de natuur. Appels behoren tot de rozenfamilie. Het eetbare deel is de punt van de bloemsteel. De restanten van de bloem zijn de uitsteeksels, het kroontje aan de onderkant van de appel. De zaden worden door een klokhuis beschermd. Biologische appelbomen worden met rust gelaten. Door geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken komt de appel volledig tot zijn recht en ontstaat er een eerlijk en schoon stuk fruit. Biologische appels worden de tijd gegeven om te groeien, en ontwikkelen zo hun volle smaak. Snoep verstandig, eet een biologische appel!