Het verschil tussen de milde en de extra vierge olijfolie ligt in de manier waarop de olie geproduceerd wordt, de smaak, de geur en het gebruik.
Biologische extra vierge olijfolie
Biologische extra vierge olijfolie is olijfolie van de eerste koude persing van biologische olijven. De olie komt rechtstreeks uit olijven en wordt op uitsluitend mechanische wijze verkregen.
Extra vierge olijfolie staat bekend als de hoogste kwaliteit olie onder de verschillende varianten olijfolie en moet daarom aan strikte normen voldoen om deze benaming te verdienen. Eén van deze criteria is dat het percentage vrije vetzuren (de zuurgraad) niet hoger mag zijn dan 0,8. Als het percentage vrije vetzuren (de zuurgraad) tussen de 0,8 en 2 ligt, wordt het geclassificeerd als vierge olijfolie, zonder de ‘extra vierge’ kwalificatie.
Gebruik
De biologische olijfolie extra vierge heeft een bijzondere eigen smaak en is zeer geschikt voor gebruik in salades, dressings en als toevoeging na het koken of om in te stoven. Extra vierge olijfolie kan ook gebruikt worden voor bakken en braden. Echter wel met de opmerking dat het rookpunt van extra vierge olijfolie op 180 C ligt en dat bij overschrijding van deze temperatuur schadelijke stoffen vrij kunnen komen.
Biologische milde olijfolie
Biologische milde olijfolie is een mengsel van voornamelijk biologisch geraffineerde olijfolie en biologische extra vierge of vierge olijfolie. Biologisch geraffineerde olijfolie wordt verkregen door middel van biologisch goedgekeurde raffinageprocessen.
Biologische olijfolie onderscheid zich ook doordat er geen gebruik mag worden gemaakt van lampante olijven. Lampante olijven zijn olijven die op de grond hebben gelegen. De olijfolie die hiervan wordt geperst is van de minste kwaliteit en daardoor alleen geschikt om te raffineren waarna het als lampante olijfolie verkocht wordt. Deze olie mag niet als biologisch verkocht worden.
Gebruik
Biologische milde olijfolie heeft een hoger rookpunt dan extra vierge olijfolie en een meer neutrale smaak, waardoor het meer geschikt is voor bakken en braden. Het rookpunt van milde olijfolie ligt boven de 200 °C, in tegenstelling tot 180 °C bij extra vierge olijfolie.
Prijs
We krijgen veel vragen over waarom deze twee varianten even duur geprijsd zijn: de biologische milde olie is qua grondstof iets goedkoper echter door de extra raffinage proces en de verliezen die hiermee gemoeid zijn, komt de prijs uiteindelijk hetzelfde uit.