Bij Marqt hebben ze de laatste jaren het concept van de kant-en-klaarmaaltijd naar een hoger niveau getild. Geen ouderwetse kleffe maaltijden, maar vers en smaakvol voedsel als uitgangspunt. Met groot succes, de keuken van Marqt in Amsterdam barstte al enige tijd bijna uit zijn spreekwoordelijke voegen.
Echte smaken op grotere schaal
Toen het huurcontract in de hoofdstad afliep, is er dan ook even goed nagedacht. Willen we door op een soortgelijke locatie of gaan we flink investeren in ready-to-eat maaltijden in een groter jasje? Het antwoord op die vraag was al snel duidelijk, het werd verhuizen en de Marqt keuken is sinds kort te vinden op een spiksplinternieuwe locatie in Veghel. Groter, lichter en met betere apparatuur die hogere volumes aankan. Voor Veghel als nieuwe locatie is niet zomaar gekozen. Hier bevindt zich namelijk ook het hoofdkantoor van Udea, waardoor de Marqt keuken nu vlak naast de snijderij van groenten en fruit zit. Het magazijn op loopafstand wil zeggen dat de ingrediënten voor alle verse soepen en maaltijden praktisch in huis zijn. Deze maand is een volledig nieuw team in het Brabantse Veghel gestart. “We hebben de eerste week proefdraaien er net opzitten, dat is goed gegaan, maar was wel even spannend,” vertelt productiemanager Niek Smits met een brede glimlach op zijn gezicht. “De nooduitgangbordjes werden nog opgehangen en de laatste randjes met kit afgewerkt terwijl wij met het nieuwe team aan de dagstart begonnen.” Gelukkig is de nieuwe locatie inmiddels zo goed als af. De keuken is bijna twee keer zo groot geworden en kan daarmee een hogere productiecapaciteit aan. Verse biologische groente en vertrouwde recepten zoals je van Marqt gewend bent, maar dan op net wat grotere schaal. De grote trots van Niek is de soepketel van maar liefst 350 liter. “Elke dag kook ik samen met chefkok Jaap van der Schoof en een team van twaalf mensen zo’n 750 liter soep en we maken 1.500 maaltijden. Gigantisch veel, maar dat redden we met z’n allen. We doen niks geks, zo zijn bijvoorbeeld onze aspergesoep of de spinaziestamppot hetzelfde als huisgemaakt. We werken uitsluitend met verse ingrediënten van hoge kwaliteit. Dus geen pakjes, poedertjes of onnatuurlijke smaakstoffen, maar smaakvolle kruiden vers van het land en gerechten boordevol verse groenten. Allemaal in eigen beheer en 100% biologisch.”
Automatisering
Met de komst van die nieuwe keuken is de productiecapaciteit aanzienlijk uitgebreid. Niet alleen de grotere ruimte draagt daaraan bij, maar ook het automatiseren van een aantal processen. Dankzij een automatische afvulmachine behoort handmatig vullen van bekers soep straks tot het verleden. “In Amsterdam vulden we de soepverpakkingen met de hand. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe lang je bezig bent met leegscheppen van drie volle ketels van 140 liter” vertelt Niek. Daarnaast zijn er in de nieuwe keuken speciale chill-ruimtes gebouwd, waar de soep en maaltijden in korte tijd van circa 90 naar 4 graden worden terug gekoeld. “Zo verbeteren we de kwaliteit en dankzij handige stapelkarren rijden we de platen met maaltijden direct de chill-ruimtes in, dat scheelt een hoop tijd en handwerk.”
Eet met het seizoen
Maaltijden en soepen bewegen bij Marqt mee met de seizoenen. “Het lekkerste komt van eigen bodem. Dat is duurzaam en voor de consument is er zo steeds iets nieuws in het schap te vinden. We proberen altijd te vernieuwen, maar de rest van 2024 staat nu eerst even in het teken van de verhuizing en het doorontwikkelen van de huidige recepten.” Dromen over de toekomst doet Niek ook alvast. “We willen flink gaan uitbreiden met nieuwe producten. Wat dat precies is verklappen we nog niet, maar denk daarbij bijvoorbeeld aan pastasauzen of koude sauzen. Ook kunnen we meer inspelen rondom de feestdagen. De mogelijkheden zijn eindeloos. De komende jaren willen we de productiecapaciteit nog verder vergroten en ook ons team uitbreiden, daar is meer dan genoeg ruimte voor. Ik kan niet wachten om te zien waar we over vijf jaar staan.”