Lekker Lupine en bakkerij Van der Westen bundelen krachten voor eiwitrijk en duurzaam brood
Lekker Lupine heeft tijdens PLANT FWD in Amsterdam een driejarige samenwerkingsovereenkomst gesloten met Van der Westen organic family bakery. Dankzij deze samenwerking zal bakkerij Van der Westen biologisch lupinemeel van Nederlandse bodem verwerken in brood, met mogelijk uitbreiding naar andere producten.
Steven IJzerman, Manager Kwaliteit bij Udea: “Omdat wij al wisten dat bakkerij Van der Westen ervaring had met het verwerken van lupinemeel, hebben wij hen voorgesteld om het biologische lupinemeel van Nederlandse bodem van Lekker Lupine te gebruiken. Deze samenwerking leidt ertoe dat op grote schaal Nederlands lupinemeel wordt toegepast in brood, een mooie stap richting een duurzamere en meer regionale voedselketen.”
Hoogwaardig en duurzaam lupinemeel dankzij samenwerking met Inveja
Dankzij een eerder gerealiseerde meerjarige samenwerking met Inveja, eveneens als onderdeel van Plant Protein Forward, is Lekker Lupine in staat om hoogwaardig en eiwitrijk lupinemeel aan te bieden aan partijen zoals bakkerij Van der Westen. Lupinemeel is een duurzaam en voedzaam ingrediënt dat perfect aansluit bij de groeiende vraag naar plantaardige ingrediënten in de voedingsindustrie.
Het gebruik van lupinemeel in bakkerijproducten is niet nieuw; het is een perfect ingrediënt vanwege zijn uitstekende functionele eigenschappen, zoals een hoog eiwitgehalte, goede binding en een natuurlijke verbetering van de textuur en smaak. Echter, veel lupinebonen worden geïmporteerd uit bijvoorbeeld Australië. Wat deze samenwerking uniek maakt, is dat vanaf nu op grote schaal Nederlands lupinemeel wordt toegepast in brood, wat bijdraagt aan een duurzamere en meer regionale voedselketen.
Een belangrijke stap naar zelfvoorziening in plantaardige eiwitten
“Deze samenwerking markeert een belangrijke stap naar zelfvoorziening in plantaardige eiwitten, zoals geformuleerd in de Nationale Eiwitstrategie en de daaruit volgende Bean Deal,” aldus Marieke Lameris, mede-eigenaar van Lekker Lupine. “Bakkerij Van der Westen is een innovatieve partner die ons helpt om lupine uit Nederland breed toegankelijk te maken voor de consument.”
Bakkerij Van der Westen is enthousiast over de mogelijkheden die lupinemeel biedt. “De toevoeging van lupinemeel aan onze producten stelt ons in staat om voedzamere en duurzamere opties te bieden zonder concessies te doen aan smaak en kwaliteit,” zegt Gerrie van der Westen van Bakkerij van der Westen.
Het eiwitrijke brood of andere te ontwikkelen bakkerij producten zijn vanaf de nieuwe oogst na de zomer verkrijgbaar bij Udea. We hebben de ambitie om gezamenlijk nog meer heerlijke producten op basis van lokale lupine te ontwikkelen en de klanten mee te nemen in het verhaal, van bodem, boer , bakker tot bord.