Minder vlees, minder zuivel, minder vet en minder suiker. Dat is waar we volgens wetenschappers naar toe moeten, zo kopten de kranten onlangs. Alleen zo zouden we in 2050 de gehele wereldbevolking van voedsel kunnen voorzien. Vorige week publiceerde het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet een rapport met een dieet dat zou moeten leiden tot voedselzekerheid in de hele wereld. Het rapport dat is samengesteld door verschillende internationale deskundigen, vertelt dat we onze eetgewoonten drastisch moeten aanpassen. Op dit moment is 1 op de 9 mensen in de wereld ondervoed terwijl 1 op de 8 wereldburgers obees is. Honger versus overgewicht. Een confronterend gegeven.
Het rapport is een gemeenschappelijke productie van vijf voedsel- en landbouworganisaties van de Verenigde Naties. Het verscheen net nadat we het nieuwe klimaatakkoord en alle discussie die dat opleverde hadden verteerd. Termen als kringlooplandbouw, veganisme, circulaire economie, natuur inclusieve landbouw en voedselzekerheid duiken ineens op veel plekken op. Maar wat moet er nou werkelijk gebeuren? Hoe vullen we het bord van iedere wereldburger met een gezonde en duurzame maaltijd? Hoe verdelen we het eten? Het Lancet-rapport trekt drie conclusies; we moeten meer efficiënte landbouwtechnieken toepassen, we moeten naar een meer plantaardig dieet, en we moeten minder voedsel verspillen. Wat direct opvalt is dat nergens wordt gesproken over biologisch eten.
1.
De landbouw zou slimmer en efficiënter moeten gaan werken zodat de opbrengst groter wordt en de milieudruk daalt. Er worden nu al veel technologische toepassingen ontwikkeld die de productiviteit en opbrengst van landbouwbedrijven kunnen verhogen. Maar waarom wordt er in het rapport nergens gesproken over biologische landbouw? Over het stoppen met het gebruiken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en de winst voor de natuur die dat oplevert? Als meer boeren omschakelen en kiezen voor deze duurzame vorm van kringlooplandbouw kan de balans in de bodem en biodiversiteit herstellen en plukt op lange termijn iedereen daar de vruchten van.
2.
De tweede conclusie is dat we als wereldbevolking meer plantaardige producten en minder vlees moeten eten. Ook in het klimaatakkoord is dat een van de aanbevelingen. Terecht, de productie van vlees en veevoer zorgt wereldwijd voor een enorme milieubelasting en met dierenwelzijn is het op veel plekken slecht gesteld. Het rapport zegt helaas niet dat we dat ‘meer plantaardig en minder vlees eten’ het beste biologisch kunnen doen. Dat zou pas echt een meerwaarde betekenen. Een gemiste kans.
3.
Dan de derde conclusie, die van het tegengaan van voedselverspilling. Producten die iets afwijken worden al op het land afgekeurd, in de winkel gaat daar nog een volgende selectie overheen waardoor er veel onnodig wordt weggegooid. Ook zou eten meer voeding moeten zijn en geen vulling. Een winst voor onze gezondheid en een besparing op landgebruik. En laten we gelijk die plastic verpakkingen meepakken en dat waar mogelijk uitfaseren. Dan wordt die wereld waar het in het rapport over gaat ook op de lange termijn houdbaar en leefbaar.