Donderdag 24 oktober was in de Keuringsdienst van waarde te zien dat kefir (zoals in de meeste supermarkten verkocht) slechts een aangezuurd melkproduct is. Heeft u deze aflevering gezien en riep het vragen bij u of een van uw klanten op? Onze kwaliteitsmedewerker Christianne de Kort vertelt u meer over kefir.
Wat is kefir?
Kefir is een gefermenteerde melkdrank die zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. Het wordt van origine gemaakt met het ‘kefirplantje’, een kolonie van honderden soorten melkzuurbacteriën en gisten. De bacteriën in kefir zetten een deel van de melksuikers (lactose) om in melkzuur. Hierdoor ontstaat een friszure drank. De gisten produceren koolzuur en een aantal vitaminen die de bacteriën op hun beurt helpen groeien. Deze bacteriën produceren ook verscheidene vitaminen (waaronder B12 en K2) en tryptofaan. Tryptofaan is een voorloper van serotonine (een gelukshormoon), wat op zijn beurt weer een voorloper is van melatonine (het slaaphormoon).
Verkopen jullie ook kefir waar wel een mix van bacteriën en gisten in zit?
In de uitzending was te zien dat de kefir zoals in de supermarkt verkocht wordt geen gist bevat. Iets wat de kefir typeert en het kenmerkende bruisende effect geeft. De kefir van Rauw Power is gemaakt van gevriesdroogde culturen en gisten en wordt 24 uur gefermenteerd. Het bevat levende bacteriën en gisten die koolzuur produceren, waardoor de verpakking bol kan gaan staan. Daarom zit de kefir in een plastic fles die flexibel is om drukverschillen op te vangen. Omdat kefir geen beschermde term is en de supermarkt geen bolle verpakkingen in haar schap wil vindt u in supermarkt enkel kefir zonder gisten. Eigenlijk lijkt dit product meer op karnemelk dan op de originele kefir zoals uit de Kaukasus. De kefir van Weerribben en Zuiverzuivel bevat geen gisten, maar enkel (levende) bacterien.
Is kefir geschikt bij lactose intolerantie?
Ja, bij gefermenteerde producten zijn de melksuikers (lactose) tijdens fermentatie afgebroken.
Is Rauw Power geschikt tijdens zwangerschap?
Ja. Rauw Power is, zoals de naam al zegt, gemaakt van rauwe melk. Rauwe melk mag niet verkocht worden, maar gefermenteerde rauwe melk wel mits gecertificeerd. Dit is te zien aan het witte ovaaltje met een Z-nummer met 4 cijfers. Gefermenteerde melkproducten met een pH van minder dan 4,5 zijn hier veilig genoeg voor. Bij deze zuurgraad kunnen onder andere Listeria en Salmonella niet overleven. Dit betekent dat ook zwangere vrouwen en ouderen de producten veilig kunnen gebruiken.
Waar komt de melk voor Rauw Power vandaan?
De melk komt van de Raw Milk Company in Lutte. Hun koeien lopen het hele weideseizoen buiten. Ze worden in de winter bijgevoerd met gedroogd gras, met daarnaast maximaal 20% granen (gerst, haver of rogge) en luzerne.
Waarom is de yoghurt van Rauw Power vloeibaar?
Normaal gesproken zorgt verhitting voor een verdikking van wei-eiwitten in de melk. Omdat de producten van Rauw Power niet verhit worden blijft dit achterwege. Ook voegen zij geen melkpoeder of andere verdikkingsmiddelen toe.
Voor meer informatie zie: Rauw Power bij Udea en Raw Milk Company