In Vught, op een ruim terrein met eeuwenoude bomen en een fraaie oprijlaan, doemt een prachtig complex op: kloosterhotel ZIN, een voormalig huis voor fraters, dat nu dienst doet als conferentiehotel. Hoewel modern verbouwd, beleef je hier de tijd van toen. Zo slaap je in eenvoudige maar moderne kloostercellen. En wanneer de kloosterbel luidt, wordt er gezamenlijk gegeten aan de lange tafels in de Refter; daar waar de fraters ‘door het eten lichamelijk herstelden’. Een gezonde geest voelt zich immers prettig in een gezond lichaam. Logisch dus dat chefkok Yvonne Hopstaken voor 100% biologisch kiest: “De keuken is het kloppend hart van het klooster. Vanaf het begin wordt hier 100% biologisch gekookt. Al die tijd is Udea één van onze leveranciers. Wij werken duurzaam. Udea zit bij wijze van spreken in onze achtertuin. Zo houden we de footprint laag.”
Zo bewust mogelijk genieten
Yvonne: “ZIN is niet alleen een pleisterplaats waar mensen kunnen vergaderen en bezinnen. Hier wordt ook betekenis gegeven aan zingeving in werk, duurzame ontwikkeling en (een) 100% biologisch(e) voedsel(keten). Ons complex oogt heel modern maar de sfeer van het kloosterleven proef je nog steeds. Letterlijk en figuurlijk. Glazen façades zorgen voor verbinding met de natuur en in de keuken zijn puur en natuurlijk de basis. Genieten hoort bij het leven. Wij doen dat bewust. Al ons afvalwater wordt gefilterd. In de keuken spelen versproducten uit het seizoen een grote rol. Die krijgen de kloostersfeer mee: sobere overvloed waarmee je met een voldaan gevoel van tafel gaat. In de huishouding werken we al 16 jaar met een groep verstandelijk beperkte mensen. Net zoals zij onderdeel uitmaken van de maatschappij, zijn ze zichtbaar in onze organisatie.”
Bio laten beleven
Biologisch is geen hype of trend bij ZIN. Het zit in het DNA van het bedrijf: “Ik zie ons als ambassadeurs in biologisch als het gaat om de horeca. Wij verdiepen ons continue en zijn altijd op zoek hoe we dingen duurzamer kunnen doen. Sinds een paar jaar is er de eko-certificering, maar daarvoor konden wij het verhaal alleen via beleving op onze gasten overbrengen. Dat doen wij nog steeds. Onder meer via de Nieuwe Nederlandse keuken waarin we de Nederlandse culinaire cultuurhistorie naar deze tijd vertalen. Bijvoorbeeld door de originele ingrediënten van griesmeelpudding te gebruiken maar dit als taartje te serveren. Voor ons geen ananas uit Zuid-Amerika. We zijn trots op wat Nederland te bieden heeft en die duurzame gedachte deelt onze kok met de gasten aan tafel. Als ze bijvoorbeeld weten dat hun griesmeeltaartje van Nederlandse oerwoudvrije melk is gemaakt, beleven ze hun eten anders. Als het gaat om achtergrondverhalen zitten we bij Udea goed. Zij werken ook duurzaam en hebben een groot aanbod ‘vergeten’ Nederlandse seizoensgroente.”
Biologisch beter maken met elkaar
Yvonne: “Als het gaat om leveringen neem ik altijd persoonlijk contact op met de verkoop. Op deze manier kunnen we kijken of we elkaar kunnen versterken, met nieuwe producten bijvoorbeeld. Door zo met elkaar te sparren, enthousiasmeer je elkaar. Daar staan ze voor open bij Udea. Want ook zij zijn altijd op zoek naar hoe biologisch beter kan.”
Kloosterhotel ZIN is het eerste conferentiecentrum van Nederland met het EKO Horeca 100% certificaat.