Het onvermijdelijke gebeurt, de dagen worden langzaamaan korter. De herfst is nabij. Reden voor een depressie? Welnee. Er is zoveel moois. Muggen hebben het hazenpad gekozen, spinnen maken webben. We hebben het hier uiteindelijk doorgaans over eten, ondanks het einde van de aardbeientijd stromen de winkels vol ander lekkers van eigen bodem. We bedoelen maar, er valt genoeg te vieren.
Romanesco bloemkool bijvoorbeeld. Wellicht dat onze romanesco telers in aanmerking kunnen komen voor een kunstsubsidie. Wel eens goed naar een dergelijk kooltje gekeken? Romanesco is, net als gewone bloemkool en ook broccoli, een gewas waarbij de normale ontwikkeling van de bloemstelen en bloemen gestopt is, zodat de onrijpe bloemweefsels gaan woekeren en clusters vormen. In het geval van de romanesco gebeurt dat op een ragfijne kunstzinnige manier, waardoor menig winkel momenteel is omgetoverd tot een galerij. Deze groene sprookjesachtige torentjesbloemkool bestaat van dichtbij uit allemaal kleine romanescootjes, die op hun beurt weer bestaan uit allemaal kleine romanescootjes, die op hun beurt… ga zo maar door. Fractals worden deze groeipatronen in de natuur genoemd. Behalve in romanesco's zien we dit bijvoorbeeld ook in ijsbloemen, schelpen en koralen terug. Overigens lenen romanesco bloemkolen zich ook prima om te eten, de combinatie van een stevige structuur en een zachte smaak zorgt voor nog meer dan alleen kunst!
En er is momenteel nog meer moois om van te genieten. Appels bijvoorbeeld, ook al zo’n wonder der natuur. Zij behoren tot de rozenfamilie. Het eetbare deel is de punt van de bloemsteel. De restanten van de bloem zijn de uitsteeksels, het kroontje aan de onderkant van de appel. De zaden worden door een klokhuis beschermd. Door de nachtvorst in april van dit jaar is de oogst dit jaar kleiner dan andere jaren zijn. Hetzelfde geldt voor peren, veel bloesem vroor kapot in het voorjaar. Desondanks kunnen we al mooie appels en peren aanbieden!
En dan zijn er natuurlijk weer pompoenen in alle kleuren, soorten en maten. Pompoenen lijken op elkaar, maar zien er allemaal anders uit. De ene pompoen is wat ronder, de andere wat groter, en er zijn er zowel met pukkels of vlekken, als met een gave huid. Eigenlijk zijn het net mensen. Gelukkig is de binnenkant ook bij pompoenen minstens zo belangrijk. En bij biologische pompoen hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. Net als bij appels en romansco’s. En bij al onze producten. Ze zijn zeker te weten niet ten prooi gevallen aan chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en hebben alle tijd van de tuinders en telers, onze kunstenaars, gekregen om te groeien. Geniet er van!