Op 1 augustus was het Earth Overshoot Day: de dag waarop we officieel meer van de aarde eisen dan de aarde ons kan geven. We hebben maar liefst 1,7 aarde nodig om in onze behoeften te voorzien. Dat is simpelweg hetzelfde als wanneer u aan het eind van uw salaris nog een stukje maand overhoudt. En elk jaar wordt dat stukje maand een beetje langer. Tsja, en iedereen begrijpt dat we dat natuurlijk niet kunnen blijven doen.
Sinds 1970 kan de aarde onze consumptie niet meer aan. Toen viel Earth Overshoot Day op 29 december. De dag wordt elk jaar berekend en valt bijna altijd eerder dan in het jaar ervoor. Hoe kunnen wij bijdragen aan de oplossing voor dit probleem? En wat heeft biologische voeding daarmee te maken?
Verklein je ecologische voetafdruk
Eet zoveel mogelijk lokaal! Het zomerseizoen heeft veel te bieden en ook in de winter kunnen we genieten van Nederlandse groenten. Daarnaast zijn lokale groenten ook nog eens lekker vers. Biologische landbouw maakt geen gebruik van vervuilende inputs zoals kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor is voor de productie van biologische producten over het algemeen minder energie nodig en is ze vriendelijk voor milieu en biodiversiteit.
Biologisch is beter voor de biodiversiteit
Op en rondom biologische boerderijen is veel biodiversiteit. Daarnaast is biologische landbouw goed voor de lange termijn. Biologische boeren verrijken de bodem, waardoor ze op hetzelfde stukje land eeuwenlang goede producten kunnen telen. Uiteindelijk is de productie van biologische gewassen per vierkante meter hoger. Bovendien is biologische landbouw bij extreme weersomstandigheden - die we door klimaatverandering vaker gaan krijgen - weerbaar en daarmee productief.
De cruciale rol van de vleesconsumptie
Van alle voedingsmiddelen is de vleesconsumptie misschien wel de grootste veroorzaker van klimaatproblemen. Wereldwijd is veeteelt verantwoordelijk voor 18% van de broeikasgasemissies, 50% van het agrarisch watergebruik en beslaat ze maar liefst 80% van de beschikbare landbouwgrond. Kortom: als u uw ecologische voetafdruk en die van uw consument wilt verkleinen én de biodiversiteit wilt verbeteren, promoot biologisch en eet met elkaar minder vlees.