In het oer-Hollandse vissersdorp Enkhuizen weten ze zich wel raad met de smaken uit de zee. Naast de pittoreske huisjes van de oude binnenstad bevindt zich vishandel Klooster, al 100 jaar een specialist op het gebied van warm gerookte vis.
Een familiebedrijf waar het ambacht van vis roken al vier generaties lang wordt doorgegeven. In 1877 werd de inmiddels bekende Enkhuizer Gerrit Klooster geboren. Hij begon als visser op de voormalige Zuiderzee en opende in 1922 zijn eigen rokerij. Gewoon achter zijn woning in het centrum van Enkhuizen rookte hij onder andere paling, zalm, makreel en haring op ambachtelijke wijze. Zijn zoons Cornelis en Gerrit kwamen vervolgens in het bedrijf en zo is vishandel Klooster ontstaan. Nu 4 generaties verder het familiebedrijf al meer dan 100 jaar. Door de jaren heen is het bedrijf met warm gerookte producten uitgegroeid tot één van de grootste rokerijen van Nederland. Voor Udea verzorgt Vishandel klooster onder andere gerookte zalm, makreel, meerval en forel. Leuk weetje is dat de makreel in zijn geheel gerookt wordt en daarna fileren ze het tot haasjes, filet en snippers.
De zalm mag op natuurlijk tempo groeien en krijgt meer bewegingsvrijheid
Puur en gezond
Ook de duurzame zalm van Marqt is afkomstig van Vishandel Klooster, ze kopen hun biologische zalm in bij een betrouwbare partner waar ze al jaren zaken mee doen. Accountmanager Kevin van der Gracht vertelt: ‘Onze duurzame zalm wordt gekweekt in het noorden van Noorwegen, vlakbij de poolcirkel. Het is de plek waar de Vårlaks-zalm op natuurlijke wijze op kan groeien. Het voer is vrij van antibiotica, GGO's, of additieven. Dat houdt onze zalmen puur en gezond. Duurzaamheid is een belangrijke drijfveer, daarom is de zalm voorzien van een ASC duurzaamheidslogo.’
IJzige Noorse fjorden
In het noorden van Noorwegen, boven de poolcirkel, wordt deze zalm gekweekt in het water van een ijzige Fjord. Volgens de Vårlaks methode: dat wil zeggen dat de zalm op natuurlijk tempo mag groeien en meer bewegingsvrijheid krijgt dan in de meeste reguliere kwekerijen het geval is. De zalm krijgt het beste voer zonder kunstmatige toevoegingen. Het zoutachtige water van de fjord, zorgt voor een unieke smaak aan de zalm, vettig en vlezig. De zalm heeft een hoog vetgehalte en is daarom een zeer geschikte vissoort om te roken. Verder is deze vis rijk aan vitamine D en Omega 3 vetzuren. Vishandel Klooster rookt de zalm warm op beukenhout en het is geschikt voor diverse gerechten en salades. Het kan zowel koud (kamertemperatuur) als warm gegeten worden.