De beste wensen! Wat ons betreft wordt 2018 weer een geweldig mooi Proef Vitatas-jaar. We hebben ook voor het komende jaar teeltplannen met onze tuinders en telers gemaakt, zodat we u weer verse Vitatassen voor kunnen schotelen. Dat is het mooie van het principe achter de tassen, doordat wij een bepaalde afzet kunnen garanderen weet de tuinder waar hij aan toe is en kan hij daarop anticiperen. Het resultaat: volle tassen vol verse biologische producten. En elke week weer anders. Dat wordt weer genieten in 2018!
We trappen dit jaar onder andere (en onder voorbehoud) af met drie zoete producten; boerenkool, butternut pompoen en suikermaïs. In elke tas – met uitzondering van de fruittas – vindt u een of twee van deze oer-Hollandse producten terug. De boerenkool hebben wij alvast voor u laten snijden. Prachtige stronken waren het, maar gemak dient dit keer de mens. U kunt traditioneel doen en lekker stampen, dat mag, boerenkool leent zich echter ook goed om in de soep te verwerken of om licht te roerbakken. En wat te denken van een heerlijke lasagne? Even voorkoken en dan samen met tomatensaus, (vegetarisch) gehakt, knoflook en tijm tussen de lasagnebladeren leidt dit tot een verbluffend resultaat. In Portugal en Italië maken ze soep van boerenkool. In Spanje en Griekenland wordt al vroeg in het najaar veel boerenkool gegeten. Echter niet door mensen, maar door dieren. Boerenkool wordt daar namelijk geteeld als veevoer. Een klein deel van de oogst wordt in de vroege herfst naar ons land geëxporteerd, dan zijn er al Nederlanders die verlangen naar boerenkoolstamppot. Stamppot spant wat boerenkool betreft de kroon in ons land. Vooral als het gevroren heeft neemt bij Nederlanders de behoefte om boerenkool te eten toe. Als u geen boerenkool in uw tas aantreft dan vindt u er ander zoets: suikermaïs. Iedere korrel op de kolf van deze grassoort is een vruchtje dat vooral uit zaad bestaat, met een grote voorraad eiwit en suikers. Maïs bloeit met mannelijke en vrouwelijke bloemen. Na de bevruchting groeien de vrouwelijke bloemen uit de maïskolven. Maïskolven worden geoogst wanneer de baardharen aan het eind van de kolf donker kleuren. De vruchtjes zijn dan nog niet rijp, de opslagweefsels zijn zoet en mals. De maïsplant maakt suikers aan en stuurt deze naar het zaad en zorgt zo voor de zoete smaak. In veel tassen is naast maïs of boerenkool een plek ingeruimd voor een butternut pompoen. Deze wat stevigere flespompoen behoort net als de banaan, de tomaat, de komkommer en de courgette tot de botanische familie van de bessen. De butternut heeft een stevige en iets droge structuur en is wat zoeter dan gewone pompoenen. Als de vrucht een paar weken ligt wordt het vruchtvlees zoeter. De hals is massief vruchtvlees en alleen het buikje bevat wat pitten. Eet smakelijk!