U bent wellicht op de hoogte van het voornemen van het nieuwe kabinet om de BTW op voedsel van 6 naar 9 procent te verhogen. De dagelijkse boodschappen worden hierdoor duurder. En zeker een hogere prijs voor groente en fruit, bevordert een ongezonde leefstijl en belemmert duurzame ontwikkelingen in de voedselsector.
De elf topkeurmerken hebben daarom de politiek opgeroepen om de BTW op duurzame producten helemaal af te schaffen. Dat is de snelste route naar een wereld met duurzame productie, die op de lange termijn de overheidsuitgaven verlaagt op alle maatschappelijke thema’s die met landbouw en voeding samenhangen.
Sterke opmars
Milieu Centraal heeft onlangs elf keurmerken als topkeurmerk voor voedsel erkend omdat zij transparant, betrouwbaar en ambitieus zijn. Deze elf zijn ASC en MSC, Beter Leven 2- en 3-sterren, Biologisch EU, Demeter, EKO, Fairtrade, UTZ, Milieukeur en Rainforest Alliance.
Duurzame voeding, herkenbaar aan de elf topkeurmerken, is aan een sterke opmars bezig. Het afgelopen jaar steeg de omzet volgens de Monitor Duurzaam Voedsel 2016 van 3 naar 3,7 miljard euro. De overheid juicht dit toe. Logisch, want het is maatschappelijk gewenst dat onze voeding dier-, milieu-, klimaat- en mensvriendelijk (zowel sociaal als gezond) wordt geproduceerd. Dat lost tal van problemen op en bespaart kosten.
True Cost
Duurzame producten zijn vaak iets duurder, omdat deze maatschappelijke verbeteringen in de prijs opgenomen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een eerlijke prijs voor de boer (in binnen- en buitenland), weidegang voor koeien, goede arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productiemethodes. Steeds meer mensen kopen duurzame producten, wat betekent dat consumenten waarde hechten aan maatschappelijke verbeteringen.
Met de aankoop van duurzame producten besparen we dus op de kosten voor onder andere ontwikkelingshulp, natuurbescherming, klimaatverandering, dierenwelzijn en gezondheid. Veel duurzame producten zouden nu al goedkoper zijn dan ‘gewone producten’ als de werkelijke kosten voor deze onderwerpen doorberekend zouden worden.
U eet gelukkig al duurzaam. Met elk duurzame product dat u eet, krijgt de boer een eerlijke prijs, kunnen de koeien grazen in de wei en wordt op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. En dat scheelt weer maatschappelijke kosten. Daar kunnen we wel een graantje van meepikken. Geniet ervan!
Bron: Bionext