Misschien valt het u binnenkort op: naast de vertrouwde bruine eieren kunnen er ook witte eieren in het doosje zitten. Door een landelijk tekort aan bruine biologische eieren is er in overleg met onze leverancier besloten om naast de vertrouwde bruine eieren de doosjes nu ook met witte eieren aan te vullen. Hoe zorgt Udea ervoor u altijd een goed en eerlijk eitje in de schappen hebt? We leggen het u graag uit.
De kleur van de eierschaal is afhankelijk van het ras van de kip. Kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren, terwijl kippen met witte oorlellen witte eieren leggen. Het verschil tussen een wit en een bruin ei zit ’m dus in het ras van de kip en heeft weinig te maken met hoe de kip wordt gehouden. Onlangs was er veel te doen rondom dit onderwerp. Wij vroegen Sander Verbeek van GroenGilde: welke eieren zijn beter, witte of bruine?
Sander: “Omdat ik na het lezen van vele onderzoeken voor mezelf niet echt helder kon krijgen wat nu werkelijk de verschillen zijn, heb ik besloten om op onze locatie in het Brabantse dorpje Zeeland zelf de proef op de som te nemen. Op deze locatie staan twee identieke stallen met beide de ruimte om hennen en hanen te houden volgens de Demeter-richtlijnen.”
GroenGilde-kippen op Demeter-boerderijen krijgen hun eigen bos. Kippen zijn van nature bosdieren en hebben behoefte aan een bosrijke omgeving. Bladeren bieden beschutting en als ze zin hebben, fladderen ze op een tak. Een haan beschermt de kippen, die zo zorgeloos kunnen rondscharrelen. Bij de stal is voldoende ruimte voor het nemen van een heerlijk zandbad om de veren schoon te houden.
Sander: “Op één en dezelfde locatie koos ik in de ene stal voor witte kippen met witte oorlellen en in de andere stal voor bruine kippen met rode oorlellen. De verschillen? Tot dusver zie ik dat de witte kippen méér eieren leggen dan de bruine. Het verbruik van voer is gelijk. Bij de bruine eieren zien we dat bij een oudere leeftijd van de kip de kwaliteit soms iets minder is, waardoor we meer moeten uitsorteren voordat ze in het doosje kunnen.”
Ondanks het verbod op de legbatterijkip associëren veel mensen witte eieren nog steeds met dierenleed. Sander: “De gedachte leeft nog erg dat een wit ei afkomstig is van een kip die in een kooi leeft, maar dat is bij ons gelukkig niet het geval. Ik denk dat het juist leuk is om de consument kennis te laten maken met onze witte Demeter-eieren. Er wordt weleens gezegd dat het verschil ook te proeven is; wij zijn benieuwd hoe de klant dat ervaart!”
Hierdoor hebben we besloten de komende drie maanden een proef te houden door de eieren te mixen in de doosjes. Dus dat betekend dat witte en bruine eieren door elkaar kunnen zitten.