Sexbierum is een plaatsje in Friesland, dichtbij de Waddenzee. Aan de dijk ligt landbouwbedrijf Vredenoord van Jan en Eelkjen Bruinsma. Zij telen daar onder andere broccoli, spruiten, knolselderij en uien. In 1999 is het bedrijf omgeschakeld naar biologisch. De prachtige en schone locatie in het Waddengebied biedt veel voordelen.
Er is weinig verkeer en doordat de zeelucht vrij spel heeft, kunnen de gewassen na een regenbui weer snel opdrogen waardoor schimmelziektes weinig voet aan de grond krijgen. Doordat het relatief koel is groeien de gewassen niet snel, wat de smaak ten goede komt. Verder is het winderige en koele klimaat niet aanlokkelijk voor insecten, wat de grond zeer geschikt maakt voor de teelt van verschillende koolsoorten.
Een van de hoofdgewassen op het bedrijf is broccoli. Het Nederlandse seizoen voor broccoli loopt van mei tot november. Een langdurige periode van hitte of neerslag is niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van broccoli. En van beide weersomstandigheden was de afgelopen zomer meerdere keren sprake. Jan: “We hebben er veel last van gehad. Bij hitte, mits er voldoende vocht aanwezig is, kan een plant te snel groeien. Hij beoordeelt die omstandigheden dan als stress. Om te overleven gaat de plant zo snel mogelijk bloemen (en dus zaad) maken. En die bloemetjes wil de consument niet eten.” Om dat te voorkomen wordt de broccoli soms vroegtijdig geoogst.
Ook de grote hoeveelheid neerslag in het late voorjaar heeft gevolgen gehad voor de broccoli. Jan: “Laat ik vooropstellen dat de gevolgen voor ons klein waren, vergeleken bij die van de tuinders in het zuiden van het land. Die hebben met extreme wateroverlast te maken gehad. Wij hebben in juni pieken gehad van 60 millimeter neerslag in anderhalf uur. Dat is voor ons abnormaal veel. De grond slaat er van dicht, hij wordt dan plakkerig en compact en de lucht verdwijnt er uit. Bij een te lange periode van nat weer kan een plant zich niet meer beschermen tegen bacteriën. Dat kan leiden tot schermrot, wat gemakkelijk overgaat van de ene broccoli naar de andere.”
Al met al is het een roerig jaar voor de broccoliteelt. Jan: “Het blijkt dat je wel een schema kunt maken, maar dat de natuur uiteindelijk zelf bepaalt wanneer iets groeit. Ik heb nog nooit meegemaakt dat we zoveel hebben moeten afwijken van ons oogstschema als in dit jaar. We hebben zelfs een paar keer nee moeten verkopen, dat doen we anders nooit.” Gelukkig is er momenteel weer volop broccoli verkrijgbaar, en deze is heerlijk van smaak!