Het is alweer bijna Pasen. Rond deze tijd is het de traditie om (chocolade)eitjes te zoeken, eieren te verven en eieren bij de brunch te eten. Eieren staan symbool voor een nieuw begin. Vroeger werden eieren op de akkers verstopt. Het idee daarachter was dat de akkers dan weer vruchtbaar zouden worden.
Gaat u brunchen met Pasen en wilt u daar een heerlijk, gekookt eitje bij eten? Kies dan voor biologische eieren. Wist u dat op elk ei een eicode staat? Bij biologische eieren begint deze code altijd met een 0. Biologische legkippen hebben veel ruimte en kunnen lekker scharrelen en naar buiten. Van oorsprong wonen kippen in het bos. Daarom zorgt een biologische boer ervoor dat er in de kippenuitloop veel bomen, struiken en hoge grassen staan. Door deze beschutting voelen de kippen zich veilig voor bijvoorbeeld vossen en roofvogels. Ook in de stal houdt de boer rekening met de specifieke wensen van de kippen. Zo zijn er zitstokken, legnesten en strooisel om lekker in te scharrelen. Het voer is biologisch, dus onbespoten. Het preventief wegbranden of kappen van een (levend) deel van de snavel is verboden bij biologische kippen.
Eet u geen eieren?
Uiteraard kun je ook dan een heerlijke brunch op tafel zetten. Maak een gezonde fruit- of groentesalade met witlof of sla, zet een mandje vers brood op tafel en schenk versgeperste sinaasappelsap in de glazen. Natuurlijk kunt u ook zoete baksels maken, zoals brownies. Zin om het wat groter aan te pakken? Ga dan aan de slag met versieringen, dat maakt het geheel nog feestelijker. Maak papieren konijntjes of kuikentjes, plak die op prikkertjes en prik deze in de brownies. Leg paastakken op tafel en mooie servetten op de borden. Kiest u ervoor om ’s avonds uitgebreid te eten? Zet dan vrolijk gekleurde kaarsjes op tafel.
Zin in friszoete wortels bij de brunch? Blancheer een bos wortels in 10 minuten. Leg de wortels vervolgens op een bakplaat en besprenkel ze met wat olijfolie, zout en specerijen en kruiden zoals peper en tijm. U kunt ook het sap van een sinaasappel en een eetlepel agave over de wortels verdelen. Schuif de bakplaat voor 45 minuten in de oven. Eet smakelijk!