In 2015 begonnen Kelvin Lu, J. Lam en YJ. Chan op 95m2 met een kleine BIO STATION winkel in het Centraal Station van Antwerpen. Hun doel: een gezond alternatief dichterbij de mensen brengen door een broodjeszaak te combineren met een winkelgedeelte. Dit bleek een enorm succes. Inmiddels is er een tweede volwaardige supermarkt BIO STATION STORE van 270m2 geopend. Begin dit jaar is de kleine stationswinkel omgebouwd tot ORGANIC FOODBAR BY BIO STATION: een eetgelegenheid met zitplaatsen, uitgebreid met bio-maaltijden, salades, en nog veel meer. Al vanaf de eerste prille ideeën was Udea bij dit succes betrokken.
Via stage de biosector in
Vanwege zijn vorige werk reisde Kelvin veel. Hij stelde vast dat er op vluchthavens en treinstations vooral fastfoodketens waren. Wie een gezond tussendoortje wilde of een biologisch product, kon hier niet terecht. En dus kreeg hij een plan: een biologische foodstore op het Centraal Station van Antwerpen. Maar ja, hoe ga je dan verder? Kelvin: “Op de BioBeurs in Zwolle hoopte ik meer informatie te krijgen. Daar besprak ik mijn plan met Udea. Zij stelden voor dat ik stage kwam lopen in hun Ekoplaza-winkel te Tilburg en Breda om te proeven van de praktijk. In maart 2015 begon ik en in een half jaar tijd deed ik hier een zeer positieve en brede ervaring op. Dankzij de behulpzame medewerkers vond ik mijn weg in de biosector. Ook daarna kon ik rekenen op de steun van Udea: van het zoeken naar een geschikt pand tot de uiteindelijke fysieke winkel.”
Groot maar toch persoonlijk
“Udea mag dan een grote handelaar zijn, ze staan ook heel dicht bij de klant”, gaat Kelvin verder. “Ze doen er alles aan om de samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen. Als er problemen zijn worden die snel opgelost en aanvragen worden zo goed mogelijk behandeld. Dat maakt dat de relatie ook persoonlijk voelt. Ik ken niet alleen mijn vaste contactpersoon, ook de mensen waarmee we samenwerken, van zowel de afdeling verkoop tot onze vaste chauffeur. We betrekken al onze producten van Udea. Wij maken bio bereikbaar door mensen bij ons zowel biologisch te laten tafelen, als de mogelijkheid een biologische snack mee te nemen voor onderweg.”
Snel en efficiënt in bio
Omdat zowel Kelvin als de anderen overtuigd waren van de meerwaarde van bioproducten, zagen ze een gat in de markt met hun idee. En dat bleek te kloppen. “De locatie - het Centraal Station - is een hele handige plek om bio dichter bij de mensen te brengen. In onze foodbar bieden wij regelmatig nieuwe dagverse gerechten aan, waardoor de mensen zelf kunnen proeven dat onze bio van kwaliteit én lekker is. Vooral voor de mens met een drukke agenda is onze foodbar ideaal, want: snel en efficiënt. Ze kunnen hier iets eten, de maaltijden meenemen naar kantoor of naar huis. Voor ons is het belangrijk dat wij met Udea één leverancier hebben met een groot biologisch assortiment, van goede kwaliteit en met een top service. Dankzij die samenwerking kunnen we regelmatig nieuwe producten promoten en zo bij onze klanten de interesse voor bio blijven opwekken. Inmiddels doen wij dat op twee locaties. Bij beiden was Udea betrokken qua ondersteuning.”