Weerribben drinkyoghurt framboos (1179) wordt vervangen door Weerribben kefir drink aardbei-framboos (32308). Hiermee spelen we in op de toenemende vraag naar kefir drinks. Biologische kefir drink met aardbei framboos bereiding. Laag in suikergehalte. Zonder aroma's, alleen puur fruit. Een heerlijk frisse en natuurlijke drink.
Weerribben magere kwark, Griekse yoghurt en volle stand yoghurt in handige emmers van 800 ml. Een ideale grootverpakking voor de echte liefhebber! De kwaliteit van deze producten is gelijk aan de 500 ml bekers. De emmers zijn gemaakt van PP met 20% bio-plastic. De emmer is de lichtste in zijn vorm en door het mono-materiaal is goed recyclebaar. Zodra er een composteerbaar alternatief verkrijgbaar is, schakelen we natuurlijk over.
VERBETERD IN SMAAK EN STRUCTUUR
Bij Weerribben Zuivel bereiden ze de traditionele kwark op een moderne manier. Bij het produceren van kwark wordt de melk aangezuurd met melkzuurbacteriën, waarna er stremsel aan wordt toegevoegd om de melk in te dikken. Bij een traditionele kwark bereiding wordt na uren verzuren en stremmen (op kamertemperatuur), de massa gesneden en van oorsprong in een kwarkzak uitgelekt. Door het uitlekken van de wei blijft er ongeveer een derde van de beginhoeveelheid over. Deze massa wordt daarna goed geroerd. Het werken met een kwarkzak is echter een open proces waarbij er kans is dat de microbiologische kwaliteit aangetast wordt. Bij Weerribben Zuivel wordt dit proces uitgevoerd op een moderne manier maar volgens de traditionele methode waarbij een mooie romige kwark ontstaat met een goede microbiologische kwaliteit. In een gesloten tank met daarin een roestvrijstalen zak hangt de kwark ongeveer 6 uur uit waardoor de wei eruit lekt. Op deze manier wordt er een traditionele dikke romige kwark gemaakt maar met gebruik van moderne apparatuur.
Bij de grote zuivelfabrieken lekt kwark niet uit maar wordt het product in een centrifuge geproduceerd. Het produceren van kwark in een centrifuge versnelt de productie namelijk aanzienlijk, waardoor er binnen een zeer korte tijd kwark geproduceerd wordt. De centrifuge onttrekt al het vocht uit de melk. In een kwarkcentrifuge wordt de melk op hoge snelheid rondgeslingerd, waarbij het vocht uit het product gescheiden wordt van de vaste massa.
Na dat melkzuurbacteriën zijn toegevoegd aan de melk wordt er stremsel toegevoegd om de melk in te dikken. Sommige bereiders van kwark gebruiken een dierlijk stremsel. De kwark is dan niet geschikt voor vegetariërs. Dierlijk stremsel wordt gewonnen uit de lebmaag van kalveren. De kwark van Weerribben Zuivel wordt echter met een vegetarisch stremsel bereidt, afkomstig van een schimmelstam, de mucor miehei. Deze heeft dezelfde eigenschappen als het lebstremsel. Oja en niet geheel onbelangrijk..... de kwark is heerlijk!
Schenk aandacht! De biologische melk van Weerribben Zuivel is extra goed voor boerenlandvogels! De biologische melk van Weerribben Zuivel voldoet vanaf half maart 2017 aan strenge criteria voor boerenlandvogels die opgesteld zijn door Vogelbescherming Nederland. De zuivel mag daarom vanaf die datum dan ook het logo van Vogelbescherming Nederland dragen.
WAT HEBBEN BOERENLANDVOGELS TE MAKEN MET ZUIVEL? VEEL!
Door schaalvergroting in de landbouw zijn veel vogels verdwenen, die op de boerenerven en in weilanden broeden en hun voedsel zoeken. Daardoor wordt er in de Nederlandse weides steeds minder gefloten. “Zorg voor Rijke weides en red de boerenlandvogel”, zegt Vogelbescherming Nederland daarom. Weerribben Zuivel is het daarmee eens. Samen met Vogelbescherming Nederland zorgen zij voor bloemrijke weides vol vlinders en bijen, waarin niet alleen onze koeien heerlijk kunnen grazen maar ook de kenmerkende Nederlandse boerenlandvogels en hun kuikens goed gedijen.
In een periode van 5 jaar gaat het aantal hectare weidegrond dat voldoet aan de strenge normen van Vogelbescherming omhoog van 20 naar 33%. Maatregelen die zij nemen zijn stimuleren van kruidenrijk grasland, vernatting, behoud en herstel van streekeigen landschapselementen en broedgelegenheid op en rondom het erf.
En wat denk je... Hiermee worden weidevogels en andere boerenlandvogels gered!
Weerribben Zuivel is de boerderij van Klaas en Annie de Lange. De boerderij is al generaties van familie De Lange en in de jaren ’80 nam Klaas de boerderij over. Samen met zijn vader besloot hij om te schakelen naar een biologische melkveehouderij; dat paste veel beter bij de bijzondere omgeving en hun ideale manier van koeien houden.
Omdat Klaas het jammer vond dat zijn melk ‘anoniem’ verdween in de melktanks van een coöperatie, nam hij het besluit om zelf zuivelproducten te gaan maken van zijn melk, zodat ‘zijn melk’ ook herkenbaar was voor klanten. Door het grote succes werd al snel besloten tot de bouw van een melkfabriekje. Vanuit deze fabriek komen de producten van Weerribben Zuivel nu in heel Nederland terecht.
De producten van Weerribben Zuivel worden zoveel mogelijk op ambachtelijke wijze gemaakt. Dat betekent vooral dat de producten de tijd krijgen om smaak te ontwikkelen en dat de productiemethodes erg lijken op die van vroeger. De yoghurt wordt bijvoorbeeld warm afgevuld waardoor deze een mooie, dikke structuur krijgt. Ook de karnemelk wordt echt gekarnd; de aangezuurde room wordt rondgeslingerd in een ton, waarbij de vetdeeltjes tegen de binnenwand blijven hangen. Zo ontstaat er niet alleen heerlijke karnemelk, maar ook ambachtelijke roomboter!
Wist u dat... Roomboter in het voorjaar beter smeerbaar is, omdat de koeien dan veel vers gras eten?
GRASBOTER EN GRIEKSE YOGHURT OPNIEUW IN DE PRIJZEN
Met trots verkopen we de Biologische Grasboter en Griekse Yoghurt die in de prijzen zijn gevallen tijdens de jaarlijkse Cum Laude Awards voor Zuivel en Zachte Kaas in Houten. Net als voorgaande jaren behaalden ze mooie resultaten. De Biologische Grasboter van Weerribben Zuivel werd door de jury met goud onderscheiden met het cijfer 9,1.
De juryleden gaven het product hoge scores op het gebied van uiterlijk verpakking, uiterlijk product, consistentie, geur en smaak. Daarnaast behaalde de Griekse Yoghurt van Weerribben Zuivel een zilveren medaille met het cijfer 9. De producten werden voorafgaand op de uitreiking niet alleen op geur en smaak beoordeeld en er vond ook een technische keuring plaats.
Kwark is in het zuivelschap te vinden naast de yoghurt, maar voor vele is het gissen wat kwark precies is. Ook het etiket geeft niet altijd duidelijkheid. Want kwark blijkt van van alles gemaakt te kunnen worden. Wat is kwark nou eigenlijk? De Keuringsdienst van Waarde ging op zoek naar echte kwark.
Ze waren op bezoek bij Weerribben Zuivel. En wat blijkt? Hun kwark is échte kwark. Klaas de lange vertelt hoe de kwark wordt gemaakt.
Dinsdag 26 september 2017 werden de winnaars van de jaarlijkse Cum Laude Awards voor Zuivel en Zachte Kaas in Houten bekendgemaakt en gehuldigd. De volle yoghurt van Weerribben Zuivel werd door de jury zelfs Cum Laude onderscheiden met het cijfer 10.
Daarmee was dit product de winnaar in haar categorie en ontving een gouden medaille. De juryleden gaven het product de hoogst haalbare score op het gebied van smaak, consistentie en geur. Ook het uiterlijk van het product en de verpakking kregen de hoogst haalbare punten. Daarnaast behaalde de volle kwark van Weerribben Zuivel een bronzenmedaille.
Cum Laude Awards 2017
Wat ongeveer 30 jaar geleden begon als een verkiezing voor de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boerderijen en ambachtelijke zuivelaars met alle mogelijke soorten zuivel en kaas mogen deelnemen.
Beoordelingscriteria
Producten die meestrijden in de verkiezing voor beste boerderijzuivel, zijn gemaakt door de boer of boerin zelf, met de melk van eigen koeien, geiten of schapen. Van de 20.000 boeren in Nederland met melkvee, verwerken bijna 400 boeren hun eigen melk tot kaas of zuivelproducten. De overige boeren leveren hun melk aan een fabriek. Producten werden voorafgaand op de uitreiking niet alleen op geur en smaak beoordeeld maar er vond ook een technische keuring plaats.
Mooie resultaten
Weerribben Zuivel behaalde in 2016 ook mooie resultaten met een aantal van haar producten. Zo werd de Bulgaarse Yoghurt in 2016 bekroont met het cijfer 9,3. De jury omschreef destijds de Bulgaarse yoghurt als: “Een rustige, mooi glanzende rijke yoghurt met een prettig zoetje.”