Naast de bekende notenpasta's, heeft Horizon ook een bijzonder uitgebreid zuidvruchtenassortiment. De verschillende gedroogde en gewelde vruchten komen meestal van boeren en verwerkers waarmee Horizon al jarenlang samenwerkt.
De abrikozen, vijgen, rozijnen en hazelnoten van Horizon zijn afkomstig van het Good Food project in Turkije. Horizon Natuurvoeding is één van de initiatiefnemers van de Good Food Foundation, een stichting die zich bezighoudt met het opzetten, stimuleren en beheren van biologische landbouwprojecten.
Pionier Gaston Smit is directeur van Horizon en koopt alle grondstoffen zelf in. Met zijn 40 jaar kennis legt hij de lat hoog. Hij weet precies hoe een vrucht of noot moet smaken en is altijd op zoek naar de beste biologische kwaliteit. Daarbij moet ook de smaak en bite goed zijn. Want alleen de beste noten worden in Nederland gemalen en geroosterd tot notenpasta.
Als student maakte Gaston zijn eerste notenpasta’s op zijn zolderkamertje. Met de trein en huurfiets verkocht hij die aan natuurvoedingswinkels in het land. Dankzij zijn jarenlange kennis en extra controles in de keten hebben Horizon notenpasta’s de beste kwaliteit en smaak.
Onderscheiding
Gaston heeft in juni 2017 in Andalusië een onderscheiding in ontvangst genomen van de amandelcoöperatie Almendrera del Sur. De onderscheiding is hem toegekend voor de jarenlange samenwerking en zijn inspanningen voor de afzet van de biologische amandelen van de coöperatie in Europa!
Vanaf de plant tot aan de pot is precies bekend welk traject de noten hebben afgelegd. Horizon haalt ze namelijk zelf uit het land van herkomst. Er vinden verschillende controles plaats op kwaliteit. Zo weten ze zeker dat ze met de beste noten werken. Hoe verser de geroosterde noot, hoe lekkerder de pasta. Daarom roosteren en malen ze die zelf in Nederland!
Biologisch zit in het DNA van Horizon. Al in 1987 startte ze de Good Food Foundation om boeren in Turkije op te leiden in de biologische landbouw. Met deze boeren en de fabrieken waar de noten worden gekraakt, werkt Horizon nog altijd samen. Hazelnoten komen van boeren bij de Turkse Zwarte Zeekust. Al 27 jaar haalt Horizon ze daar en inmiddels plukt de derde generatie ze van de boom.
Amandelen komen al 25 jaar van een Spaanse boerencoöperatie in Andalusië. Door met stokken tegen de takken te slaan vallen de rijpe amandelen uit de boom in de grote zeilen die eronder zijn gespannen. In de boomgaard wordt de groene bast verwijderd. Onder deze groene bast zit een donkere harde bast, die pas in de fabriek gekraakt wordt. Deze bast wordt gebruikt als brandstof voor fabrieken.