Wouter is al meer dan 50 jaar vriend van het bijenvolk: “Al in mijn studietijd vond ik gezond eten erg belangrijk. Daardoor kwam ik in contact met een lokale imker. Niet lang daarna kocht ik mijn eerste bijenkasten. Zo ontstond in 1977 het merk de Traay aan de Traayweg in Leersum.
Biologisch imkeren
“Al van jongs af aan stond ik dicht bij de natuur”, gaat Wouter verder. “Daarom koos ik ervoor om biologisch te gaan imkeren, met respect voor dier, milieu en mens. Zo stond ik ook aan de wieg van de totstandkoming van richtlijnen voor het EKO-keurmerk voor biologische honing. Hierdoor weet je als consument dat er voor deze honing geen antibiotica of andere chemische middelen zijn gebruikt bij de productie.”
Behalve dat Wouter ervoor kiest om zijn bijen op een biologische manier te houden, zocht hij nog ietsje verder: “De Traay biedt nu ook honing aan met het Demeter-keurmerk. De basis van deze biologisch-dynamische methode is biologisch, met enkele aanvullende werkwijzen. Zo vliegen de bijen boven gebieden waar alleen imkers werken volgens dezelfde methode. Deze bijen bouwen zelf hun raten en vermeerderen zich op een natuurlijke manier.”
Demeter Woud- en Bloemenhoning
"De Traay is trots dat ze een heerlijke en unieke nieuwe honingsoort van heel dichtbij kunnen introduceren: woud- en bloemenhoning van biologisch-dynamische kwaliteit. Voor deze honing verzamelen bijen de nectar van wilde bloemen in de ongerepte Duitse natuur. Door de krachtige smaak is deze honing bijzonder lekker door de thee en/of koffie, als marinade voor vis en door een frisse salade."