Planet-loving deliciousness - chocola gemaakt in Amsterdam
In de Amsterdamse cacaohaven staat de chocoladefabriek van Chocolatemakers. Hier wordt de chocolade van boon tot reep zelf gemaakt, met veel aandacht voor smaak, boeren en het klimaat. Regenwoudbescherming en actief herstel van gedegradeerde bossen, gepaard met het betalen van een leefbaar inkomen maken dat Chocolatemakers trots kunnen zeggen dat er geen chocola bestaat die beter voor mens en planeet is dan deze.
Met het assortiment van de Chocolatemakers gaat uw chocoladeschap bijdragen aan een betere wereld en dankzij het uitgebreide assortiment aan smaken is er genoeg keuze voor al uw klanten.
“We willen het ambacht van chocolade maken terugbrengen in Nederland. Omdat dat het leukste is wat er bestaat, maar ook omdat het duurzamer is. Het zou normaal moeten zijn dat je precies weet waar je product vandaan komt.”
Gezeilde cacao! De Tres Hombres repen en zeiltjes
Deze repen zijn bijzonder. Elke cacaoboon die in het Tres Hombres assortiment gebruikt wordt, is per zeilschip vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland gekomen, volledig emissievrij en op pure windkracht. Voor de repen en de heerlijk knapperige zeiltjes worden Trinitario cacaobonen van de boerencoöperatie Conacado uit de Dominicaanse Republiek gebruikt. Ontdek de heerlijke smaken en geniet met een goed geweten.
Brazilië, Demeter repen, een ode aan biodiversiteit!
In geen van de gebieden waar Chocolatemakers hun cacao vandaan halen is er een gebrek aan biodiversiteit. Maar de Bom Jesus farm in de Bahia regio in Brazilië legt daar nog een schepje bovenop. Een biodivers paradijs waar cacao volgens de richtlijnen van Demeter wordt verbouwd. De Demeter repen zijn helemaal vegan (ja zelfs de caramel is vegan) en smaken verrukkelijk.
In Sierra Leone werken Chocolatemakers samen met Village Hope. Village Hope werkt aan het terugdringen van armoede in de landelijke gebieden van Sierra Leone door middel van het creëren van opgeleide boeren die biologische producten van hoge kwaliteit aanbouwen en daarmee een vast inkomen verdienen. Zo is de productie van de eerste superieure kwaliteitscacao uit de regio opgezet. Een regio die tot nu toe bekend stond om lage kwaliteit cacao. En de smaken van deze repen liegen er niet om.
In Peru wordt de cacao door de Awajún gemeenschap verbouwd. Zij werken met de oorspronkelijke cacaosoort Criollo. Cacao is een zeer belangrijke inkomstenbron. Daarmee kunnen de boeren in hun levensonderhoud voorzien en hoeven ze daar geen hout uit het regenwoud voor te kappen. Chocolatemakers koopt de cacao direct van de coöperatie NorAndino. Deze heeft 7.000 leden, waarvan 5.000 kleinschalige koffieboeren en 2.000 kleinschalige cacaoboeren. De Awajún gemeenschap heeft cacao percelen langs de oevers van de rivier Cenepa en Rio Santiago.
De ‘Gorilla bar’ wordt gemaakt van Forastero cacao uit Congo. Een krachtige chocolade in melk en puur. Waarom de ‘Gorilla bar’? Omdat de laatste berggorilla’s van de wereld in het Virunga National Park leven in Oost Congo. Hun leefgebied wordt zwaar bedreigd door de mens. Om dit tegen te gaan is cacao aangeplant aan de rand van het park. Deze biologische cacao voorziet de bewoners van inkomen zodat ze niet het leefgebied van de gorilla’s moeten aantasten door ontbossing en stroperij.
De inmiddels iconische groene repen van Chocolatemakers hebben allemaal een bijzondere en helemaal biologische toevoeging. De repen zijn gemaakt van hoge kwaliteit cacao uit Peru en er zitten bijzondere extra ingrediënten in zoals salted caramel, cocos, popcorn of speculaas. Uiteraard is elk ingredient 100% biologisch. De chocoladerepen zijn geproduceerd op zonne-energie. Daarnaast zijn de verpakkingen plasticvrij & zero waste! Dat wetende smaken ze nóg lekkerder!
Eerlijke Bio Chocolade
Chocolatemakers maken sinds 2011 de chocolade van boon tot reep 100% zelf. De chocolade wordt volgens eigen receptuur gemaakt waaraan zo min mogelijk suiker wordt toegevoegd. Dit vinden zij belangrijk: "Wij kopen de bonen direct bij de boer, branden zelf en nemen de tijd om een reep te maken met biologische 'single origin' bonen." De fabriek in Amsterdam is bezoekbaar en tijdens een rondleiding kunnen chocolade liefhebbers enorm veel leren (en proeven).