Koffie uit centraal Amerika
De koffieproducerende landen van Centraal-Amerika leveren in de regel uitstekende koffie. Met name koffie afkomstig uit Costa Rica en Guatemala en Mexico is van hoge kwaliteit.
Koffie uit Mexico
Mexico staat – met een oogst van ruim 4 miljoen balen – op de derde plaats van koffieproducenten uit Centraal-Amerika. Het land maakt zich al jaren sterk voor een milieuvriendelijke koffieteelt en is daarmee een voorbeeld voor andere koffielanden. Koffie uit Mexico heeft een evenwichtige body en kracht, de smaak is fris, mild en harmonieus.
De koffietuinen van de talrijke kleinere boeren liggen in het warme, zuidelijke deel. Vooral de staat Chiapas, grenzend aan Guatemala, heeft een uitstekende reputatie. De koffie die op grote hoogte wordt geteeld wordt voornamelijk naar de US geëxporteerd, ook de biologische koffie vindt zijn weg naar Europa.
Koffie uit Guatemala
De hooglanden van Guatemala herbergen uitstekende koffie. Gemiddeld groeit de koffie op 1600 meter hoogte. Meer dan in andere Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen worden hier nog de oude botanische variëteiten van de koffieplant geteeld. Dit geeft veel diepgang en complexiteit aan de koffie. Daarnaast groeit de koffie overwegend in de schaduw (shade-grown) wat bijdraagt aan een betere kwaliteit. Een rijk aroma, een intens bouquet en de volle body kenmerken deze mooie koffie. Guatemala heeft acht beroemde koffiegebieden, waarvan momenteel 2 het belangrijkst zijn: Antigua en Rainforest Cobán.
De koffie uit de regio rondom Antigua heeft het meeste aanzien. De koffietuinen liggen hier goed beschermd tussen het omringende vulkanen. De rijke vulkanische bodem, de lage vochtigheid, veel zon en koele nachten, leveren een koffie die tot de top van de “gourmet” koffie behoort. “Gourmet” is een classificering voor de betere koffiesoorten.