Let op: bestel- en levermomenten kunnen rondom de feestdagen wijzigen  Lees meer
×Uniek: eerste gedroogde knoflook uit Nederland van Puur NL!
Er bestaan twee soorten knoflook: knoflook die wordt afgezet als versproduct en knoflook die gedroogd wordt uitgeleverd. In Nederland bestond vooralsnog alleen teelt voor verse knoflook, welke dan ongeveer een halfjaar beschikbaar is. Het meeste wordt geëxporteerd, want in eigen land wordt veelal gedroogde knoflook geconsumeerd. Gedroogde knoflook ligt doorgaans jaarrond in het schap, maar komt niet uit Nederland. De reden is ons klimaat. Door het Nederlandse klimaat, met onvoldoende warmte en het geringe aantal zonuren, is het lastig goede gedroogde knoflook te telen.
Maar door het veranderende klimaat ontstaan er mogelijkheden. Puur NL knoflookteler Bas Groeneveld: ‘’Door klimatologische ontwikkelingen lijkt het Nederlandse klimaat steeds beter geschikt voor de teelt van droge knoflook. Ik houd van uitdagingen en Puur NL wil zoveel en zo lang mogelijk producten uit Nederland aanbieden. Samen zijn we een traject gestart om gedroogde knoflook in Nederland te telen. Met succes. De oogst van Nederlandse bodem is nu beschikbaar.‘’
Bas Groeneveld uit Dronten
Puur NL producten: knoflook
In de Flevopolder ligt de biologische boerderij van Sjaak Twisk. Sinds 2015 hebben Bas en Sjaak een samenwerking voor de teelt van biologische knoflook. Dit is op dezelfde boerderij als waar ook een gedeelte van de uien en sjalotten van Puur NL geteeld worden. Naast het akkerbouwbedrijf heeft Sjaak ook een biologisch fruitbedrijf en een melk- en vleesveehouderij.
Bas Groeneveld: ’’We telen hier op prachtige grond, waarop al lang geen chemie en kunstmest meer wordt gebruikt. We willen de grond graag zo mooi houden en daarom telen we in harmonie met de natuur om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te voorkomen. De mest van Sjaaks runderen wordt opgespaard en later met de grond vermengd zodat dit kan dienen als voedingsbodem voor de knoflook. De grond biedt dan een goede basis voor biologische knoflookteelt. Om ziekten en plagen te voorkomen wordt een ruime vruchtwisseling aangehouden. Daarmee zorgen we voor een goede bodemgezondheid en dat is de basis voor smaakvolle en goede producten.‘’
Jaarrrond beschikbaar
‘’Door klimatologische ontwikkelingen lijkt het Nederlandse klimaat steeds beter geschikt voor de teelt van droge knoflook. Ik houd van uitdagingen en Puur NL wil zoveel en zo lang mogelijk producten uit Nederland aanbieden. Samen zijn we een traject gestart om gedroogde knoflook in Nederland te telen. Met succes. De oogst van Nederlandse bodem is nu beschikbaar.‘’
Beschikbaarheid:
100% composteerbare netjes – bij gft-afval
De knoflook netjes van Puur NL zijn gecertificeerd composteerbaar. De complete verpakking (netje, label en de clip) mag bij het gft-afval. Composteerbare materialen herken je op Puur NL verpakkingen aan het kiemplantlogo in de weggooiwijzer. Heb je geen gft-afvalbak, dan mag dit bij restafval. Niet bij plastic afval, dit verstoort het plastic recycling proces.
Over de teelt
We vroegen Bas hoe de teelt van verse en gedroogde knoflook in zijn werk gaat. ’’Qua teelt zijn beide varianten vergelijkbaar. Vanwege het klimaat in Nederland planten we in het najaar, ongeveer begin november. Om één knoflookbol te laten groeien gaat er één teentje de grond in. Tijdens de winter groeien de wortels aan de teen en vormt de teen een spruit. In het voorjaar groeit de knoflook verder uit en wordt er onkruid gewied. Als de knoflook eind juni volgroeid is wordt hij geoogst.
Als eerste wordt de knoflook geoogst welke wordt afgezet als versproduct. Dit oogsten we als de knoflook het meest vitaal is zodat we deze zo goed mogelijk kunnen opslaan in onze koeling. Een gedeelte van het loof gaat er met het oogsten al af. Eenmaal in de schuur wordt het product zo snel mogelijk gekoeld in speciale koelcellen. Onder ideale zuurstof- en temperatuuromstandigheden is de verse knoflook dan zes maanden houdbaar. Na de versoogst wordt de knoflook geoogst die als gedroogde knoflook wordt afgezet. Deze laten we wat langer uitgroeien zodat er zoveel mogelijk droge stof wordt gevormd in de bol. Hierdoor houden ze zich beter in de bewaring. We telen ook eigen knoflook plantgoed welke als laatste wordt geoogst. Het plantgoed wordt op het eigen bedrijf vermeerderd, wat betekent dat we daarmee in november weer een nieuwe teelt kunnen starten. We willen daarmee zo veel mogelijk een gesloten ecologische kringloop realiseren.’’
Invloed Nederlandse klimaat op kleur gedroogde knoflook
Ons klimaat is anders dan in landen waar gedroogde knoflook normaliter vandaan komt. Dit kan invloed hebben op de kleur van de knoflookbollen. Bas Groeneveld: ‘’Dat klopt, maar we doen ons best om ons product qua presentatie net zo te presenteren als de gedroogde knoflook uit andere landen. Dat is immers wat de consument gewend is. Voor ons is dat wat lastiger. In Nederland kennen we vaker wat nattere periodes en hier in Flevoland telen we op wat zwaardere donkere grond. Hierdoor kan de kleur anders zijn dan van bijvoorbeeld knoflook uit Spanje. We proberen daarom rassen te telen met veel huiden rondom de teentjes. Dan kunnen we de buitenste donkerdere huiden eraf pellen, waardoor uiteindelijk een mooie witte knoflookbol over blijft.’’
Zo eet ik mijn knoflook het liefst
“Ik houd van knoflook roomsoep, lekker met bruchetta!”
Powered by AdResults